Guvernul SUA vrea să cumpere muniție de fabricație rusă în valoare de 165 de milioane de dolari SUA (153 de milioane de euro) pentru armele grele ale forțelor armate ucrainene. Printre altele, este vorba despre muniție pentru obuziere, lansatoare de grenade, tunuri, tancuri și mortare, așa cum a anunțat luni o autoritate a Ministerului Apărării.
Muniția este de mare importanță pentru Ucraina pentru a obține provizii pentru sistemele sale de arme existente, dintre care unele sunt încă de design sovietic sau rusesc. Guvernul SUA a livrat deja arme și muniții din propriile stocuri în Ucraina, la scară masivă. Cu toate acestea, sistemele de arme ale statelor NATO sunt adesea incompatibile cu cele de design rusesc.
Washingtonul a spus că Ucraina are deja în stoc muniția de cumpărat sau variante similare, așa că nu va fi „nicio dificultate” în a lăsa forțele armate să le folosească. Munițiile vor ajuta Ucraina să contracareze „amenințările persistente” și să-și consolideze apărarea națională. Muniția este parțial fabricată în Europa de Est – iar unele țări din fostul Pact de la Varșovia au încă stocuri de astfel de elemente.
Potrivit propriilor sale declarații, guvernul SUA a promis un total de 3,7 miliarde de dolari în ajutor militar de la începutul războiului de agresiune al Rusiei, la sfârșitul lunii februarie. Noua achiziție de muniție a fost anunțată inițial fără detalii când o delegație de rang înalt a SUA a vizitat Kievul. Armata SUA aduce în prezent câteva avioane încărcate de arme și muniții în regiune pentru Ucraina în fiecare zi.
Secretarul de stat al SUA Antony Blinken și secretarul Apărării Lloyd Austin au anunțat un alt ajutor militar Ucrainei după întâlnirea lor cu președintele Volodymyr Zelenskyy. SUA ar furniza peste 300 de milioane de dolari în finanțare militară străină și ar vinde muniții în valoare de 165 de milioane de dolari, au spus miniștrii americani.
Un nou ambasador al SUA în Ucraina va fi nominalizat în curând, iar diplomații americani care au părăsit țara înainte de război se vor întoarce începând de săptămâna viitoare, se arată în comunicat. Ambasada SUA la Kiev va rămâne deocamdată închisă.
Blinken și Austin au fost principalii oficiali americani care au vizitat Kievul de la invazia Rusiei din 24 februarie a Ucrainei. Întâlnirea cu Zelenskyi a avut loc duminică, a declarat consilierul său Oleksiy Arestovich într-un interviu la televiziunea ucraineană seara târziu.
Vizita a avut loc sub măsuri speciale de securitate. Jurnaliştilor care îi însoţeau pe Blinken şi Austin nu li s-a permis să raporteze despre vizită până când aceasta s-a terminat. Nici pe uscat cu miniștrii până la granița poloneză și nici nu li s-a permis să spună unde în sud-estul Poloniei îi așteptau pe miniștri.
Austin și Blinken au anunțat un total de 713 milioane de dolari în ajutor militar străin pentru Ucraina și 15 țări aliate și partenere. Dintre acestea, aproximativ 322 de milioane de dolari sunt alocate Kievului. Restul va merge către membrii NATO și țările care au furnizat Ucrainei cu provizii militare importante, au spus oficialii americani. Noile angajamente aduc asistența militară totală a SUA pentru Ucraina de la începutul războiului la 3,7 miliarde de dolari, se arată în comunicat.