Medicii ruși, forțați de Putin să își scrie demisiile! Rusia închide spitalele Covid și disponibilizează personalul care a luptat împotriva pandemiei!


Medicii ruși, forțați de Putin să își scrie demisiile! Rusia închide spitalele Covid și disponibilizează personalul care a luptat împotriva pandemiei!

La Moscova, ca urmare a ameliorării situației epidemiologice, mai multe spitale covid au fost închise în ultima lună. Cadrele Medicale din aceste unități au început să fie concediate la jumătatea lunii martie, personalul în cauză insistând asupra faptului că aceste proceduri sunt ilegale. Medicii se plâng de faptul că li se adresează ultimativ, de către autorități, solicitări pentru semnarea unor demisii în ciuda faptului că nimeni nu este de acord cu acest lucru. În același timp, medicilor nerezidenți, veniți din alte zone ale Rusiei pentru a ajuta la efortul antiCovid, li s-a cerut să elibereze de urgență căminele și hotelurile în care au fost cazați. Toți cei astfel somați s-au adresat, cu plângeri, către Procuratura Generală și inspectoratul de muncă, dar au primit un răspuns potrivit căruia inspecțiile neprogramate la Moscova au fost suspendate pe o perioadă nedeterminată. 

La începutul lunii aprilie, Anastasia Rakova, viceprimarul capitalei ruse, referindu-se la îmbunătățirea situației epidemiologice, a anunțat că autoritățile moscovite vor retrage peste 5 mii de paturi din fondul pentru pacienții cu COVID și spitalele de rezervă din Krylatskoye. Palatul Sporturilor, Centrul de Expoziții Sokolniki și mallurile ”Centrul Moscovei” și VDNKh. „Capacitățile uriașe care au fost desfășurate în perioada de vârf a incidenței nu mai sunt necesare”, a spus Rakova, adăugând că autoritățile ar putea crește volumul asistenței planificate și specializate doar dacă situația o va cere.

Angajații spitalelor și departamentelor covid, inclusiv a celor care continuă să funcționeze oficial, spun însă că personalul medical a început să fie concediat la jumătatea lunii martie.

O asistentă medicală de la secția de boli infecțioase a Spitalului din Voronovskoe declara ce i s-a întâmplat în data de 15 martie: „Am fost sunată. Mi-au spus că nu mergem la muncă mâine, s-au oferit să renunțăm la contract de comun acord sau prin demisie, sau să rămânem la muncă dar pe cheltuială proprie, plătindu-ne hotelul și mesele, ori găsindu-ne alte spații de cazare decât cele asigurate de stat”.

O campanie de angajare a medicilor care sunt gata să lucreze pe bază de rotație, în primul rând în noul centru medical din Voronovsky, a fost demarată la Moscova, din cauza lipsei de personal medical pentru boli infecțioase, la începutul lunii aprilie 2020. Câteva luni mai târziu, departamentul de sănătate al capitalei a raportat sosirea a peste 2,3 mii de lucrători medicali din 25 de orașe rusești, personal căruia i s-a garantat cazare și masă gratuite.

În prezent, 12 din 14 departamente au fost închise în centrul Voronovo, inclusiv 7 unități terapeutice și 5 de terapie intensivă, iar majoritatea lucrătorilor din domeniul sănătății (vorbim despre câteva sute de oameni) au fost de acord să demisioneze din proprie voință. 

Personalului care a refuzat să demisioneze, în ciuda presiunilor, i s-a oferit doar posibilitatea de a veni la servciciu fără a mai avea cazare și hrană asigurate de angajator, în ciuda faptului că acest lucru era garantat prin contract.

Nemulțumiți de tratamentul primit, și mai ales de faptul că plățile speciale, adică bonificațiile promise de Putin celor care au luptat efectiv cu pandemia, nu au fost virate niciodată, lucrătorii din spitale au scris o declarație colectivă către Procuratura General, solicitând anchetarea legitimității măsurilor luate de angajatorii din spitale: reducerile salariale, lipsa alimentelor și a apei potabile, lipsa compensațiilor pentru aceasta, absența plăților suplimentare pentru creșterea intensității muncii, absența plăților bonus de la bugetul de stat și constrângerea de a scrie o declarație din propria dorință. Toți au primit, însă, răspunsul standard potrivit căruia, în conformitate cu Decretul Guvernului nr. 336 din 10 martie 2022, inspecțiile neprogramate ale Inspectoratului de Stat al Muncii din Moscova au fost suspendate.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.