Duplicitari până la capăt: Austria spune NU aderării Ucrainei la Uniunea Europeană


Duplicitari până la capăt: Austria spune NU aderării Ucrainei la Uniunea Europeană

Ministrul austriac de externe Alexander Schallenberg a declarat că Ucrainei nu ar trebui să i se ofere aderarea la UE. În opinia sa, există state din Balcanii de Vest care au foste nevoie să suporte un parcurs pre-aderare mult mai lung și mai aneveoios până la candidatura.

La cel de-al 14-lea summit european al mass-media de la Lech am Arlberg, Schallenberg a spus că Ucraina nu ar trebui să primească statutul de candidat la UE în iunie, așa cum se așteaptă președintele Volodymyr Zelensky . În opinia sa, Ucraina nu ar trebui deloc să adere la Uniunea Europeană.

Oficialul austriac are în vedere și rezultatele unui sondaj realizat de institutul de cercetare a opiniei Unique Research, conform căruia doar 40 la sută dintre austrieci consideră că poziția guvernului lor în războiul din Ucraina este „în ansamblu corectă”. 23% dintre cei chestionați consideră că atitudinea guvernului este „prea pro-Ucraina”, 17% „prea pro-Rusia” iar 20 la sută dintre cei intervievați nu au furnizat niciun răspuns.

Potrivit ministrului, ar trebui să existe și alte modele de integrare între Ucraina și UE, altele decât aderarea la uniune, cum ar fi aderarea la Spațiul Economic Unic al UE sau menținerea nivelului actual al Acordului de Asociere.

El a mai menționat că Austria a fost neutră din punct de vedere militar pe parcursul întregii invazii ruse a Ucrainei - țara „nu face parte din nicio alianță militară”, dar politic va continua să-i sprijine pe ucraineni.

În ceea ce privește sancțiunile economice împotriva Rusiei, ministrul de externe al Austriei a anunțt că, în următorii doi-trei ani, se dorește reducerea semnificativă a dependenței de gazul rusesc. Schallenberg a considerat că întâlnirea controversată dintre cancelarul Karl Nehammer (ÖVP) și președintele rus Vladimir Putin a fost corectă, menționând că „întotdeauna trebuie să existe discuții”. La urma urmei, Rusia rămâne cel mai mare vecin al Europei. Cu toate acestea, Schallenberg a exclus o întoarcere la relația cu Rusia așa cum a existat înainte de război, atâta timp cât Putin a fost la cârma Federației.

Pe 20 aprilie, Comisia Europeană a anunțat că până la sfârșitul lunii iunie își va prezenta avizul cu privire la posibilitatea Ucrainei de a obține statutul de membru candidat al Uniunii Europene.

Conform regulilor UE , statutul de candidat poate fi obținut doar de un stat care îndeplinește așa-numitele criterii de la Copenhaga privind pregătirea politică și economică a țării de a începe negocierile de aderare.

Kievul a solicitat aderarea la UE pe 28 februarie, a cincea zi a războiului cu Rusia. Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky , insistă că cererea trebuie luată în considerare în cadrul unei proceduri speciale accelerate. Toți cei mai apropiați vecini ai Ucrainei sprijină Ucraina în acest demers, dar liderii Olandei, Franței și Germaniei au spus deja că nu văd nicio modalitate ca Ucraina să adere rapid la UE.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.