Mariupol – Azovstal, mesaje din Iad: ”Vom muri aici, apărând Ucraina. Pedepsiți-i pe invadatori!”


Mariupol – Azovstal, mesaje din Iad: ”Vom muri aici, apărând Ucraina. Pedepsiți-i pe invadatori!”

Sergentul major Leonid Kuznetsov, membru al Gărzii Naționale Ucrainene, a transmis azi un mesaj sfâșietor pe rețelele de socializare. El și camarazii săi, care apără încă ceea ce a mai rămas în picioare din fabrica de oțel Azovstal din Mariupol, anunță că au ajuns la sfârșitul proviziilor dar, în ciuda faptului că nu sunt înarmați decât cu armament ușor, mitraliere și pistoale automate, vor lupta până la capăt împotriva tancurilor, avioanelor și artileriei rusești. 

Chiar dacă bombardamentul rușilor e pe cale să ia sfârșit, dacă am ține cont de ordinul de a se pune capăt asaltului asupra fabricii, transmis joi de președintele Federației, Vladimir Putin, decizia locatarului șef de la Kremlin, anume aceea de se institui o blocadă împotriva ultimului bastion al rezistenței ucrainene „astfel încât nicio muscă să nu poată scăpa” echivalează cu o condamnare la moarte pentru membrii grupului de rezistență din Azovstal. 

„Sunt în viață și sănătos deocamdată, dar situația este foarte dificilă”, a anunțat sergentul Kuznețov (foto) adăugând: „Suntem la sfârșitul proviziilor de hrană și apă. Avem aproximativ 1.000 de civili la fabrică. Nu pot spune câți soldați avem. Sunt mulți, mulți răniți și medicamente insuficiente. Cea mai mică rană poate fi fatală pentru că nu mai avem la dispoziție nici măcar elementarele bandaje”.

Distrugerea Mariupolului de către armata rusă va fi înregistrată în istorie ca una dintre calamitățile războiului dezastruos al lui Putin din Ucraina. Un oraș plin de viață de pe litoral, de aproximativ jumătate de milion de locuitori, a fost transformat într-un peisaj carbonizat și zdrobit, trupurile soldaților, civililor și animalele lor de companie fiind împrăștiate pe străzi sau aruncate în gropi comune.

Joi, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, l-a anunțat pe Putin că orașul transformat în ruină este acum pe deplin sub controlul trupelor ruses, cu excepția combinatului de oțel asediat. Au rămas puține clădiri în picioare și majoritatea locuitorilor orașului, cei care nu au fost uciși în săptămâni de bombardamente aproape necontenite, au fugit.

Un convoi de autobuze galbene, care transporta cei mai recenti evacuați din Mariupol, a ajuns în Zaporizhzhia, la nord-vest de orașul bombardat, după o călătorie îngrozitoare de o noapte, prin punctele de control conduse de soldați ruși năuciți. Ei au descris frigul, foamea și săptămânile în care au fost nevoiși să trăiască în subsoluri. Zona de control ucraineană din Mariupol s-a restrâns la buncăre sufocante de sub combinatul Azovstal, sub oțel, precum cel în care rămân, fără ultimele urme resurse, sergentul Kuznețov și camarazii săi de arme.

„Sperăm să primim ajutor”, a spus Kuznețov. „ Dacă nu îl primim, nu vom reuși să ieșim din această fabrică. Vom muri aici cu armele în mâinile noastre, apărând Ucraina.”

Sergentul Kuznețov a comunicat cu un reporter al New York Times prin mesaje text, folosind aplicația de chat Telegram, și a trimis un scurt videoclip cu el stând în buncăr și cu câțiva colegi soldați în apropiere, utilizând o conexiune la internet Starlink, furnizorul de internet prin satelit creat de Elon Musk.

Sergentul Kuznețov a ales să se înscrie în armată după facultate pentru că a crezut că asta ar trebui să facă un bărbat, a spus soția sa, Maria Kuznețova într-un interviu. „Este caracterul lui”, a spus ea. „ El crede că un bărbat trebuie să își servească patria pentru a-și proteja familia.”

Sergentul Kuznetsov a spus că a fost detașat în diferite regiuni din oraș înainte de a fi în cele din urmă repartizat la uzina de oțel Azovstal.  Timp de câteva săptămâni, combinatul a servit atât ca bază militară, cât și ca refugiu pentru familiile soldaților și lucrătorilor, deoarece apărătorii ucraineni din alte părți ale orașului au fost uciși sau forțați să se retragă.

Neavând alți adversari cu care să lupte, forțele ruse și-au concentrat toată forța ofensivei împotriva fabricii în ultimele zile, lovind-o zi și noapte  cu lovituri aeriene, artilerie și rachete.

Sergentul Kuznețov spunea miercuri că peste 500 de persoane suferă de diverse răni și că au fost înregistrați foarte mulți morți printre apărătorii ucraineni, și mai ales printre civili, uciși în special de prăbușirea clădirilor sub bombardamentul rusesc.

„Cer lumii întregi să facă tot posibilul pentru a opri agresiunea militară împotriva Ucrainei independente. Pedepsiți-i pe invadatori, pe toți cei responsabili pentru acțiunile militare de pe teritoriul nostru”, a mai spus Kuznețov miercuri, militarul ucrainean nemaiputând fi contactat începînd cu dimineața zilei de joi.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.