Robert Spalding, strateg american în domeniul securității naționale și expert în modul în care Beijingul își extinde influența la nivel global, atrage atenția, într-un editorial publicat pe Fox News, că suntem în plin Război Rece 2.0, China și Rusia desfășurând o amplă ofensivă atât în plan politic și comercial, cât și digital. De asemenea, Robert Spalding subliniază faptul că Războiul Rece 2.0 nu vizează doar statele-națiune.
"Fără acțiune, aceste noi pericole ale Războiului Rece 2.0 vor amenința lanțul global de aprovizionare și accesul la resursele energetice, vor reduce accesul la tehnologiile critice și vor otrăvi fluxurile de date de conținut pe care ne bazăm pentru orice, de la finanțe și educație până la comerțul electronic și divertisment", avertizează acesta.
Redăm editorialul integral publicat de Robert Spalding pe Fox News:
"După cum au arătat întreruperile lanțului de aprovizionare, fenomen cauzat de COVID, economia lumii este vădit mai vulnerabilă decât și-ar fi imaginat mulți în urmă cu doar doi ani. Dar dacă eliminăm întreruperile cauzate de pandemie privind locurile de muncă, logistica și transportul, este evident că există și mai multe forțe insidioase, intenționate, care vizează să ne blocheze accesul la bunuri și servicii globale.
Repornirea Războiului Rece 2.0 este mult mai periculoasă decât lupta din primul Război Rece împotriva dogmei și expansiunii militare din epoca sovietică.
Rusia bombardează civilii în Ucraina și distruge infrastructura critică a unei națiuni, dar ține în același timp restul Europei la distanță, prin amenințarea unei conducte care transportă 40% din aprovizionarea cu gaze naturale a regiunii.
De asemenea, atacurile cibernetice globalizate ale Rusiei asupra rețelelor electrice, stațiilor de tratare a apei, municipalităților și corporațiilor private sunt dovada că s-a produs înlocuirea Cortinei de Fier cu o Cortină Digitală care amenință independența economică și coeziunea politică a democrațiilor de pretutindeni.
La fel de îngrijorător este și ceea ce se află în spatele politicilor stricte de zero COVID ale Chinei, care aparent au fost implementate în numele siguranței publice, dar au declanșat, la un nivel fără precedent în plan global, opriri de producție și întârzieri ale transporturilor.
Pe lângă pandemie, Partidul Comunist Chinez al lui Xi Jinping ar putea cu ușurință să rupă lanțul de aprovizionare ca o formă de pârghie economică pentru a forța SUA și alte țări occidentale să-și înmoaie pozițiile cu privire la încălcările drepturilor omului din China, inclusiv în legătură cu genocidul contra uigurilor. Chiar și o retragere modestă a producției ar amenința economiile globale prin creșterea prețului materiilor prime și ar arunca în haos programele de transport și infrastructura de livrare.
Războiul Rece 2.0 nu vizează doar statele-națiune. Corporațiile care au criticat cândva atrocitățile comise de China împotriva civililor sunt acum ținta represaliilor, deoarece Guvernul are puterea de a le interzice accesul la cei 1,4 miliarde de consumatori ai țării. Chiar și Hollywood-ul este constrâns la autocenzură atunci când conținutul său este considerat ofensator pentru ideologia politică a PCC.
Simplii cetățeni sunt la fel de lipsiți de apărare, deoarece China și Rusia exploatează ruptura politică din ce în ce mai adâncă din SUA. Aceste regimuri autoritare sunt experte în manipularea informațiilor pentru a ataca sistemele sociale și politice deja fracturate ale țării noastre și pentru a submina principiile pe care au fost fondate SUA.
La rândul lor, națiunile democratice, inclusiv SUA și Marea Britanie, au ripostat respingând tehnologia de comunicații 5G fabricată de China, din teama că ar putea compromite lanțurile de aprovizionare cu date, respectiv drepturile la confidențialitatea digitală a cetățenilor lor.
Tehnologia chineză 5G, care a fost proiectată cu contribuții mari din partea firmelor chineze deținute de stat, cum ar fi Huawei și ZTE, suferă de o lipsă de securitate. 5G este plin de vulnerabilități, dintre care aproape o mie nu au fost încă rezolvate de organismul industrial care guvernează standardele celulare.
Acest lucru ridică îngrijorări cu privire la capacitatea Chinei de a încorpora programele de spionaj în rețelele wireless 5G globale prin care datele private, nesecurizate pot fi extrase și utilizate pentru a slăbi confidențialitatea datelor, comerțul global și stabilitatea geopolitică.
Am ajuns în ziua în care trebuie să ne mobilizăm pentru a ne proteja suveranitatea comercială, politică și digitală față de Rusia, China și alți actori răi.
Fără acțiune, aceste noi pericole ale Războiului Rece 2.0 vor amenința lanțul global de aprovizionare și accesul la resursele energetice, vor reduce accesul la tehnologiile critice și vor otrăvi fluxurile de date de conținut pe care ne bazăm pentru orice, de la finanțe și educație până la comerțul electronic și divertisment".
Robert Spalding este un strateg de securitate națională și un expert recunoscut la nivel mondial pe tema influenței economice chineze. S-a retras din US Air Force ca general de brigadă. Acesta a fost pilot al bombardierului B-2 Stealth, precum și fost director pentru planificare strategică al Consiliului Național de Securitate de la Casa Albă. Totodată, Spalding a fost arhitectul-șef al mult lăudatei Strategii de Securitate Națională a SUA. El este autorul cărții "War Without Rules: China's Playbook for Global Domination".