China și-a infectat propria economie cu virusul ”Zero-Covid”


China și-a infectat propria economie cu virusul ”Zero-Covid”

Autoritățile chineze sigilează orașe întregi și închid milioane de oameni din cauza doar a câtorva cazuri corona. Rezultatul sunt comunitățile în pragul revoltei și o economie care funcționează la cote de avarie.

Economia chineză a început noul an cu avânt, crescând neașteptat de puternic cu 4,8% în primul trimestru. Statistica este aparent înșelătoare, evoluțiile graficelor neapucând să fie influențate de războiul din Ucraina sau de comportamentul autorităților asumat în condițiile apariției noilor focare de Covid. 

Deloc surprinzător, având în vedere mecanismele de funcționare a propagandei de stat, în ciuda noilor realități ale trimestrului, regimul comunist chinez continuă să anunțe că vizează o creștere de 5,5 la sută – obiectivul fiind de-a dreptul șocant după eforturile de redresare economică de anul trecut și lipsa unor pachete masive de stimulente pentru acest an.

În condițiile în care consumul în țară a scăzut acum „în mod îngrijorător”, cum spun oficialii, politica radicală anti - Covid va continua să sufoce consumul deja slăbit într-un viitor previzibil. Conform experților europeni, inflația din Europa, alimentată de războiul din Ucraina, are consecințe și pentru China: deoarece banii își pierd rapid din valoare, țările pot importa mai puțin din Orientul Îndepărtat. Exportatorii germani, de exemplu, au fost nevoiți să accepte o scădere de aproape zece procente a comerțului cu China în luna martie.

Economia care funcționează în zona de avarie ar putea deveni, de asemenea, o problemă pentru șeful statului și liderul partidului, Xi Jinping, cel care dorește să fie confirmat în funcție la o conferință a partidului din toamnă și este dependent de o economie performantă, în special de o piață a muncii stabilă. Unsprezece milioane de absolvenți de universități vor trebui să își găsească locuri de muncă în acest an – aceasta fiind o cifră mai mare decât oricând.

Experții sunt de părere că, pentru Xi Jinping, 2022 este un an exploziv din punct de vedere politic, un an în care Guvernul Chinei va trebui să implementeze un pachet puternic de stimulente economice și să se bazeze mai mult decât oricând pe programele de infrastructură și pe companiile de stat pentru a stabiliza creșterea economică. În aceste condiții este de așteptat ca și datoria publică să cunoască un grafic ascendent. Pentru a stimula economia, banca centrală chineză anunțase deja vineri că va reduce cerințele pentru rezervele minime ale băncilor, acest lucru urmând să pompeze 530 de miliarde de yuani (76 de miliarde de euro) în economie pe termen lung și să sprijine companiile.

China se confruntă în prezent cu cel mai mare val de coronavirus de când a început pandemia, în urmă cu mai bine de doi ani. În metropola economică Shanghai, printre altele, există interdicții de circulație pentru milioane de oameni care nu își pot părăsi casele.

Experții de la Oxford Economics presupun că măsurile și astfel restricțiile asupra economiei Chinei vor continua săptămâni întregi.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.