O invazie chineză a județului Kinmen (grup de insule guvernat de Taiwan) sau a unei alte insule periferice este "foarte posibilă", deoarece președintele chinez Xi Jinping caută să distragă atenția de la problemele interne și să-și îndeplinească "datoria istorică". E puțin probabil ca o astfel de mișcare să ducă la sancțiuni internaționale dacă Taiwanul propriu-zis rămâne neatins, a spus un oficial familiarizat cu această problemă.
După ce Xi își va prelungi mandatul la sfârșitul acestui an, așa cum e de așteptat, el s-ar putea confrunta cu probleme grave economice și de altă natură, ceea ce ar duce la o nemulțumire internă tot mai mare față de performanța sa, a declarat oficialul sub protecția anonimatului.
Xi ar putea răspunde probabil prin înăsprirea măsurilor de represiune împotriva disidenței și mutând accentul pe "datoriile istorice", a spus acesta.
Întrucât problema Hong Kong-ului a fost deja rezolvată, următoarea țintă ar fi unificarea cu Taiwanul ca o modalitate de a distrage atenția de la problemele interne, a completat acesta.
Deoarece luarea propriu-zisă a Taiwanului ar fi dificilă, avanposturile mai mici ar fi ținte mult mai probabile, cum ar fi Kinmen, Matsu, Insulele Pratas (Insulele Dongsha) sau Insula Itu Aba (Insula Taiping), a spus oficialul.
China ar putea, de asemenea, să țină seama de recunoașterea de către Rusia a zonelor separatiste din Ucraina ca pretext pentru invazia sa și să susțină că încearcă să "reunească" acele insule cu patria-mamă, a mai menționat acesta.
Anexarea directă este, de asemenea, posibilă, având în vedere estimările militare ale Chinei potrivit cărora ar putea lua Kinmen într-o singură zi, a adăugat acesta.
Sentimentul public din Kinmen este în general împărțit între cele două tabere, locuitorii fiind fericiți de oportunitățile economice oferite de China, precum și de libertatea politică, egalitatea socială și asistența medicală oferite de Taiwan, a spus oficialul.
Cu toate acestea, oficialul și-a exprimat îngrijorarea că Taiwanul nu va putea apăra județul insular în cazul în care China ar invada, în timp ce trupele străine nu ar fi dispuse să lupte pentru acea zonă.
Scenariul cel mai probabil ar fi ca Beijingul să aleagă să vizeze Kinmen sau Matsu, deoarece ar fi mai puțin probabil să se impună sancțiuni internaționale comparabile cu cele ce ar fi impuse în cazul atacării Taiwanului propriu-zis, a spus oficialul.
Luptele ar fi lăsate în sarcina armatei din Taiwan și a voinței rezidenților, dintre care mulți probabil s-ar preda, a adăugat acesta, citând sondaje care arată că rezidenții din Kinmen sunt mai puțin probabil să vadă China ca pe un inamic decât restul taiwanezilor. (sursa: AICI)