Deși a blocat instituțiile rusești de propagandă, Estonia se confruntă în continuare cu fenomenul dezinformărilor. Cum procedează cetățenii pentru a asculta în continuare intoxicările Kremlinului


Deși a blocat instituțiile rusești de propagandă, Estonia se confruntă în continuare cu fenomenul dezinformărilor. Cum procedează cetățenii pentru a asculta în continuare intoxicările Kremlinului

Estonia, o țară cu 1,3 milioane de locuitori, a primit 30.000 de refugiați ucraineni de la începutul războiului. Precum Ucraina, Estonia a fost anterior parte a Uniunii Sovietice și are un segment de populație considerabil ce vorbește limbă rusă și care este extrem de vulnerabil față de propaganda de la Kremlin. 

Majoritatea populației sale este estonă din punct de vedere etnic, dar are o mare minoritate rusă. În orașele de peste râul Narva, care separă țara de Rusia, mulți locuitori mai în vârstă nu vorbesc bine estona sau n-o vorbesc deloc. 

"În absența unor programe mass-media consistente în limba rusă în Estonia, instituțiile media rusești au fost lăsate să umple golul, oferindu-le oamenilor o doză constantă de propagandă de la Kremlin", a spus Mclean.

Dar acum chiar și acea sursă a fost întreruptă de la începerea invaziei. Când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, Estonia a blocat multe posturi de știri și canale TV rusești.

"Mulți oameni de aici cumpără acum niște sisteme pentru a prinde canalele rusești", a declarat Vladimir Zavoronkov, președintele consiliului municipal din Narva, al treilea oraș ca mărime al Estoniei, care se află la granița cu Rusia.

Mulți cumpără antene din magazinele de electronice pentru a prinde canale rusești, iar cei mai avansați din punct de vedere tehnologic își instalează propriile VPN-uri, a adăugat acesta. 

Ilya Federov și tatăl său Oleg, care locuiesc în Narva, au conectat un televizor la o antenă satelit rusească și altul la o antenă simplă.

"Îi pot urmări doar 15 secunde din cauza nivelului de agresivitate, paranoia și din pricina minciunilor flagrante. E o nebunie!", a spus Ilya Federov.

Propaganda rusă pătrunde profund, iar majoritatea locuitorilor din Narva cred ceea ce aud în acele știri, a spus Oleg Federov.

Dar mass-media de stat rusă nu este singura opțiune. ETV+, un canal lansat de Radiodifuziunea Publică Estoniană în 2015, le oferă estonilor vorbitori de limbă rusă acces la știri de încredere despre propria lor țară și despre restul lumii.

ETV+ trebuie abordeze cu atenție subiectul războiului. 

"Telespectatorii noștri sunt gata să ne învinovățească sau să ne acuze pentru că nu ne cred", a spus prezentatoarea ETV+, Margarita Tanajeva.

"Dar suntem gata să vorbim cu ei. Nu vreau să-i judec... Sunt gata să le dau acelor oameni timp și să-i fac să mă creadă", a spus aceasta. (sursa: CNN)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.