Avertismentul unui analist militar american: "Rusia nu e terminată! Putin calculează că poate alimenta un război lung datorită a două exporturi-cheie". Kremlinul mizează și pe scenariul în care Occidentul obosește să finanțeze rezistența ucraineană


Avertismentul unui analist militar american: "Rusia nu e terminată! Putin calculează că poate alimenta un război lung datorită a două exporturi-cheie". Kremlinul mizează și pe scenariul în care Occidentul obosește să finanțeze rezistența ucraineană

Analistul militar american Robert Maginnis a publicat un editorial pe Fox News în care aduce în atenție indicatorii care arată că războiul din Ucraina s-ar putea întinde pe mai mulți ani, ceea ce poate fi în avantajul Rusiei, mai ales în contextul în care Occidentul continuă să importe energie rusească și poate obosi la un moment dat să sprijine Ucraina din punct de vedere financiar, respectiv cu armament. 

"Indiferent de eforturile Ucrainei și de fluxul de arme al Occidentului, Moscova este în cele din urmă capabilă să angajeze mai multe active decât Ucraina, ceea ce înseamnă că, în timp, forța în masă a Kremlinului ar putea zdrobi în cele din urmă tacticile mai bune ale Ucrainei și avantajul pe teren propriu, mai ales în cazul în care Occidentul obosește să finanțeze rezistența ucraineană.

În cele din urmă, Putin calculează că poate alimenta un război lung datorită a două exporturi-cheie rusești, energie și cereale. Sancțiunile paralizante ale Occidentului nu reușesc să rupă ambițiile Moscovei de a-și susține 'Operațiunea Militară Specială'. De fapt, Rusia se așteaptă să câștige aproape 10 miliarde de dolari în venituri suplimentare din vânzările de energie în aprilie 2022, datorită prețului ridicat al petrolului", a subliniat acesta. 

Redăm analiza integrală publicată de Robert Maginnis pe Fox News: 

"Generalul Mark Milley, președinte al Comitetului Întrunit al Șefilor de State Majore din Armata Statelor Unite, a precizat că războiul din Ucraina este probabil să dureze 'ani'. Care sunt indicatorii că războiul ar putea dura 'ani' și care ar putea fi consecințele pentru Occident?

A prezice cât de mult ar putea dura un război nu este o știință precisă. În august 1914, împăratul german Wilhelm al II-lea a promis trupelor sale că vor fi acasă înainte de iarnă. Între timp, șeful său al Statului Major German a prezis că ceea ce a devenit Primul Război Mondial va dura până la doi ani.

Curând, ambii lideri germani s-au confruntat cu o nouă realitate. Lupta care a urmat a fost reprezentată de o înfruntare a două mari blocuri de alianță, Puterile Antantei și Puterile Centrale, și a implicat milioane de soldați, a consumat sângele națiunilor întregi și, în cele din urmă, a durat patru ani și jumătate.

Costurile acelui 'Război pentru a pune capăt tuturor războaielor', care a implicat peste 100 de țări, au fost uluitoare: până la 337 de miliarde de dolari în costuri directe și indirecte. Bilanțul uman a fost la fel de îngrijorător: 12 milioane de morți și 20 de milioane de grav răniți.

La șapte săptămâni de la începutul războiului din Ucraina, nimeni nu prezice că lupta se va transforma în al treilea război mondial și cu atât mai puțin nu există predicții că va fi la fel de costisitoare și sângeroasă ca Primul Război Mondial. Cu toate acestea, este clar că Moscova nu este terminată și bilanțul sângeros va crește. 

Președintele rus Vladimir Putin pare să-și fi abandonat speranțele de a captura Kievul, capitala Ucrainei, iar acum se concentrează asupra regiunilor Donbas și Lugansk. Mișcările ruse sugerează că forțele lor speră să încercuiască cele mai capabile unități de luptă ale armatei ucrainene în est și să forțeze o capitulare, distrugând orice speranță pe care Kievul o are de a recâștiga controlul asupra estului.

Deci, având în vedere planurile schimbate ale lui Putin, care sunt indicatorii care l-au convins pe generalul Milley că războiul este probabil să dureze 'ani'?

În primul rând, Rusia pare să fi adoptat o strategie nouă, mai dură. Președintele Putin și-a înlocuit comandantul de teren căutând rezultate diferite, indiferent de cât timp durează războiul. El l-a ales pe generalul Alexander Dvorikov, un bărbat cunoscut drept 'Măcelarul Siriei', pentru a supraveghea noul atac asupra Ucrainei.

Cu toate acestea, există o problemă pentru Rusia legat de noua strategie, deși mai dură. Timpul nu este de partea lor. Khrystyna Holynska, cercetător RAND în politica de apărare și securitate, ne reamintește 'Aceasta este în continuare aceeași armată rusă cu moral scăzut, probleme de logistică și multe alte probleme care au fost discutate pe scară largă' și care 'nu pot fi rezolvate rapid'.

În al doilea rând, din cauza pierderilor mari de tancuri și trupe, Putin a apelat la rezervele sale, un grup de două milioane de oameni, pentru a mobiliza 20 de unități ale Gărzii Naționale Ruse. Este prima dată când Rosgvardiya a fost mobilizat pentru astfel de operațiuni. Apelarea la aceste unități și implicarea lor în luptă indică faptul că forțele Moscovei sunt puternic încordate sau faptul că Putin își păstrează cei mai buni luptători pentru alte operațiuni.

În al treilea rând, ucrainenii duc lupta și în Rusia, ceea ce ar putea prelungi războiul. Autoritățile regionale ruse aflate de-a lungul graniței cu Ucraina au crescut nivelul amenințării teroriste din cauza prezenței forțelor de operațiuni speciale ucrainene care intenționează să desfășoare atacuri de tip sabotaj. De exemplu, la 1 aprilie, un elicopter ucrainean Mi-24 a atacat un depozit de petrol rusesc din Belgorod și, din nou, pe 12 aprilie, o cale ferată din interiorul Rusiei care duce la Harkiv, în Ucraina, a fost sabotată, un alt indicator al intenției Kievului.

În al patrulea rând, ucrainenii vor păstra multă ranchiună împotriva Rusiei pentru crimele de război, ceea ce probabil va prelungi lupta. Ucrainenii i-au surprins pe ruși prin rezistența arătată în actualul război, dar atrocitățile comise de ruși precum cele din Bucha vor alimenta mânia Kievului contra Moscovei pentru deceniile viitoare.

În al cincilea rând, longevitatea războiului este determinată direct de sprijinul continuu al Vestului pentru Ucraina, cum ar fi fluxul de arme. Asistența militară pentru Ucraina se revarsă din Occident pentru a susține lupta ucraineană. Slovacia furnizează sisteme de apărare antiaeriană S-300, Republica Cehă trimite tancuri T-72, iar SUA trimit mii de Javelin, artilerie și radare și mai mult de o mie Stinger, dar și drone Kamikaze. 

Indiferent de eforturile Ucrainei și de fluxul de arme al Occidentului, Moscova este în cele din urmă capabilă să angajeze mai multe active decât Ucraina, ceea ce înseamnă că, în timp, forța în masă a Kremlinului ar putea zdrobi în cele din urmă tacticile mai bune ale Ucrainei și avantajul pe teren propriu, mai ales în cazul în care Occidentul obosește să finanțeze rezistența ucraineană. 

În cele din urmă, Putin calculează că poate alimenta un război lung datorită a două exporturi-cheie rusești, energie și cereale. Sancțiunile paralizante ale Occidentului nu reușesc să rupă ambițiile Moscovei de a-și susține 'Operațiunea Militară Specială'. De fapt, Rusia se așteaptă să câștige aproape 10 miliarde de dolari în venituri suplimentare din vânzările de energie în aprilie 2022, datorită prețului ridicat al petrolului.

În plus, sancțiunile administrației Biden 'nu vor afecta acest război pe termen scurt, pentru că armata Rusiei luptă cu tancuri pe care le-a construit deja și soldați pe care îi antrenase deja', a spus Johan Norberg, analist la Agenția Suedeză de Cercetare pentru Apărare. În plus, Moscova poate plăti confortabil pentru război, deoarece are posibilitatea pur și simplu să aducă resurse, cum ar fi combustibilul, de la companiile de stat.

Acești indicatori pot fi înțeleși în sensul unei prelungiri a războiului. Alternativ, noua focalizare a Rusiei l-ar putea poziționa pe Putin să revendice o 'victorie' rapidă urmată de o încetare a focului de-a lungul unei noi linii de control în Donbas. Apoi, Putin își sărbătorește la Kremlin 'victoria' cu prilejul celebrării a Zilei Victoriei din 9 mai din cel de-al Doilea Război Mondial.

Indiferent dacă lupta continuă ani de zile sau va fi întreruptă, există întrebări pe termen lung pentru Occident care necesită răspunsuri.

Va desfășura NATO în mod permanent trupe de-a lungul graniței cu Rusia pentru a transmite cu claritate că Occidentul nu va tolera mai multă agresiune? Se va decupla Uniunea Europeană de la combustibilul rusesc pentru a-i refuza lui Putin mijloacele de a-și finanța autoritarismul? Vor continua SUA să stea umăr la umăr cu aliații săi NATO pentru a contracara Moscova?

Ceea ce știm din istorie este că războaiele schimbă lucrurile: granițele, guvernele, economiile și culturile. Războiul din Ucraina poate întări coloana vertebrală a Occidentului pentru a promova libertatea și prosperitatea. Alternativ, războiul ar putea crea un scenariu asemănător unei lebede negre care slăbește rezistența Ucrainei și ajutorul occidental, în timp ce schimbarea îl favorizează pe Putin".

Robert Maginnis este un fost înalt ofițer al armatei americane, acum ieșit la pensie, respectiv un analist militar cu experiență pe teren în Rusia și Ucraina și autorul unui număr de cărți care abordează amenințarea rusească și chineză, inclusiv "Give Me Liberty, Not Marxism" (2021).

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.