Întoarcerea din ce în ce mai evidentă a Beijingului către totalitarismul comunist al anilor lui Mao, dar și rămânerea Chinei alături de Rusia, după începerea războiului din Ucraina, au făcut ca marii investitori occidentali să fie din ce în ce mai neîncrezători în posibilitatea de a obține profit pe piața chineză și, astfel, să se retragă în număr tot mai mare din țara comunistă.
Renunțarea la acțiunile, obligațiunile și fondurile mutuale din China, începută la momentul debutului războiului economic al Washingtonului împotriva Beijingului, în timpul președintelui Donald Trump, s-a accelerat după invadarea Ucrainei de către Rusia. De exemplu, fondurile de capital privat în dolari americani, care investesc în China, au strâns doar 1,4 miliarde de dolari în primul trimestru al acestui an, ceea ce e destul de puțin pentru a doua economie a lumii, care a atras ani la rând sume mult mai mari.
Retragerea unui număr din ce în ce mai mare de investitori din China e logică în condițiile în care a devenit din ce în ce mai dificil în ultimii ani ca aceștia să facă bani pe piețele din țara comunistă. Astfel, Indicele CSI 300, care este un etalon al celor mai mari companii listate la bursele din Shanghai și din Shenzhen, a scăzut cu aproximativ 15% până în prezent, iar randamentul său ajustat la risc este printre cele mai scăzute la nivel global, cu minus 2,1, adică este doar puțin mai bun decât indicele Colombo All-Share din Sri Lanka, țară aflată într-o profundă criza economică.
De asemenea, în ultimul trimestru randamentele de pe piața de credite din China, cu randament ridicat în dolari, au fost cele mai slabe din ultimul deceniu. Doar în martie, fondurile globale au vândut acțiuni în valoare de peste 7 miliarde de dolari, retrăgându-se din China.
În ultimii ani China devenise oricum riscantă pentru investiții atât din cauza reglementărilor neprevăzute și altor intervenții din economie ale Beijingului, dar și pentru politica externă agresivă din Marea Chinei de Sud și amenințarea cu invazia Taiwanului. Acum însă China a este la un alt nivel de risc odată cu susținerea arătată Rusiei, dar și cu punerea în practică a unei politici brutale de eliminare totală a cazurilor de infectare cu COVID-19, pentru care au fost închise orașe întregi, cel mai cunoscut caz fiind cel din Shanghai. Chiar dacă lansarea războiului economic împotriva Beijingului de către președintele Trump a dus la relocarea multor firme occidentale din China, fluxul masiv de investiții americane și nu numai în țara comunistă nu fusese atât de afectat cum a ajuns să fie anul acesta. (sursa: AICI)