Anual, cu prilejul Paștelui, în Germania au loc marșuri pentru pace, pe parcursul cărora se cere dezarmarea per ansamblu, dar mai ales din punct de vedere nuclear. Dar anul acesta, situația este puțin diferită pe fondul războiului din Ucraina.
Mulți cer ca Germania să trimită mai multe arme în Ucraina. Națiunea s-a ferit anterior să trimită arme în zonele active de conflict. În timp ce la mitinguri au participat mulți pacifiști, unii dintre ei au fost dispuși să susțină măsura furnizării de arme pentru ca Ucraina să se apere.
"Cu inima grea spun că probabil trebuie să furnizăm arme", a spus Martina, care a fost duminică la unul dintre mitingurile pro-Ucraina.
"Sunt de fapt absolut împotriva trimiterii de arme și cred că ar trebui să fie toate distruse, cu excepția situației actuale", a mai precizat aceasta.
Unii au fost îngrijorați că mesajul pro-dezarmare ar putea fi inadecvat într-un moment în care ucrainenii își apără patria împotriva agresiunii rusești.
Astfel, ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a ținut să sublinieze că marșurile pentru pace ar trebui să se concentreze doar asupra agresiunii rusești și nu asupra luptei ucrainenilor de a-și apăra patria.
"Marșurile de Paște sunt pline de semnificație și de bun augur dacă îndeamnă la pace, iar apelul la pace poate fi îndreptat doar împotriva lui Putin", a spus acesta.
"În acest sens, trebuie să fim foarte atenți să nu cerem Ucrainei să înceteze lupta. Dacă ei spun 'Putin, ești un agresor, oprește războiul, retrage trupele și oprește crimele!', atunci aceste marșuri au un scop", a completat Habeck.
Din cauza războiului din Ucraina, Germania și-a schimbat semnificativ politica militară și externă. A spus că își va crește cheltuielile militare la două procente din PIB, în conformitate cu pragul minim prevăzut pentru membrii NATO.
Cu toate acestea, cancelarul Olaf Sholz încă se ferește să trimită armament greu, precum tancuri, în Ucraina. Există, de asemenea, o opoziție solidă în Germania față de asumarea unui embargo complet în privința importurilor de petrol și gaze din Rusia, deoarece o asemenea măsură e considerată ca fiind prea dăunătoare pentru economia germană.
Prinsă între antipatia sa istorică față de război și multele apeluri primite de a acționa ca un lider militar și economic, Germania intră din ce în ce mai mult într-o nouă eră a modului în care își vede rolul în lume. (sursa: Euronews)