O fată ucraineană rănită în urma exploziei unei mine e folosită acum de Rusia în cadrul războiului informațional


O fată ucraineană rănită în urma exploziei unei mine e folosită acum de Rusia în cadrul războiului informațional

Înainte să înceapă războiul Rusiei împotriva Ucrainei, Kira Obedinsky era o fată de 12 ani veselă și iubită. Acum, orfană, rănită și singură într-un spital controlat de ruși din estul Ucrainei, ea a devenit involuntar un pion în războiul informațional purtat de Moscova.

Mama fetei a murit când ea era mai mică. Tatăl ei, Yevhen Obedinsky, fost căpitan al echipei naționale de polo pe apă a Ucrainei, a fost împușcat și ucis în timp ce forțele rusești se îndreptau spre orașul Mariupol pe 17 martie.

Câteva zile mai târziu, Kira și iubita tatălui ei au încercat să fugă din oraș pe jos, alături de vecini. Dar după ce a fost rănită de explozia unei mine, Kira a fost dusă la un spital din regiunea Donețk, care este controlată de separatiștii susținuți de Moscova.

Acum, bunicul Kirei, Oleksander, se teme că nu o va mai vedea niciodată. El a spus că un oficial din Guvernul separatist din Donețk l-a sunat și l-a invitat să călătorească acolo pentru a o revendica, ceea ce este imposibil din cauza războiului.

El spune că a luat legătura cu acel spital și i s-a spus că Kira va fi trimisă în cele din urmă la un orfelinat din Rusia. I-au luat documentele, a spus el, și i s-a spus că fetei i se vor oferi altele noi în Rusia.

Guvernul Rusiei a declarat că a ajutat la mutarea a cel puțin 60.000 de ucraineni în siguranță pe teritoriul rus. Guvernul ucrainean a declarat că aproximativ 40.000 de persoane au fost relocate împotriva voinței lor, descriind această acțiune a Kremlinului drept răpire și deportare forțată.

Mass-media rusă, care a minimizat în mod repetat brutalitatea conflictului din Ucraina, a arătat un videoclip în care Kira vorbește fericită despre cum i se permite uneori să-și sune bunicul.

Aceasta este "dovada" că ea nu a fost răpită, potrivit unui prezentator TV rus, care a catalogat afirmația Kievului drept un alt "fals ucrainean".

Între timp, Oleksander a primit un mesaj audio de la Kira prin care îi spunea acestuia să nu plângă. Dar tânăra care și-a pierdut familia, libertatea și casa în războiul declanșat de Rusia, nu își poate opri propriile lacrimi.

"Nu te-am văzut de atâta vreme. Vreau sa plâng", a zis ea. (sursa: CNN)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.