Întrebat despre impactul mesajului diplomatic al Rusiei prin care Statele Unite sunt avertizate să nu continue să înarmeze Ucraina, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a precizat că "nimic nu va descuraja" administrația președintelui Joe Biden să continue să sprijine partea ucraineană.
"Rușii au spus unele lucruri în privat, au spus unele lucruri în mod public; nimic nu ne va descuraja de la strategia pe care am adoptat-o", a declarat Price pentru CNN.
Price a mai precizat că "nu este în măsură să confirme nicio corespondență diplomatică privată (și anume conținutul acesteia - n.red.)", dar a adăugat: "dacă afirmația de la Kremlin este că SUA și partenerii noștri din întreaga lume oferă asistență de securitate în valoare de miliarde de dolari partenerilor noștri ucraineni, exact ceea ce au cerut partenerii noștri ucraineni și că partenerii noștri ucraineni folosesc tocmai acea asistență de securitate cu efecte extraordinare pentru a respinge această agresiune rusă, ei bine, atunci suntem vinovați de acuzațiile în cauză".
Kremlinul "nu ar trebui să fie surprins" de sprijinul SUA pentru Ucraina, având în vedere angajamentele luate de administrația Biden de a sprijini partea ucraineană chiar înainte de începerea invaziei rusești, a adăugat Price. (sursa: CNN)
Înainte de a lansa o ofensivă terestră masivă în estul Ucrainei, Rusia a avertizat SUA și NATO săptămâna aceasta că ar putea exista "consecințe imprevizibile" dacă vor continua să trimită Ucrainei arme "sensibile", conform unui raport.
Administrația Biden a anunțat că alte 800 de milioane de dolari în asistență de securitate vor fi trimise miercuri Ucrainei, inclusiv artilerie, drone de apărare de coastă, vehicule blindate antiaeriene și antitanc, respectiv elicoptere Mi-17.
Secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, a declarat că sistemele de apărare aprobate de SUA "reflectează tipul de luptă cu care ucrainenii se așteaptă să se confrunte".
Însă Moscova se confruntă cu sistemele sofisticate cu care SUA și națiunile NATO înarmează Ucraina, iar, într-un demers diplomatic în această săptămână, a acuzat Statele Unite că "adaugă paie pe foc" actualului război, a informat în premieră Washington Post în cursul zilei de vineri.
SUA au oferit aproximativ 2,7 miliarde de dolari în asistență de securitate pentru Ucraina – din care 1,7 miliarde de dolari au fost acordate de la începutul invaziei. (sursa: Fox News)
Pe lângă avertismentul adresat SUA, trebuie precizat că Moscova a escaladat joi amenințarea la adresa Occidentului. Propagandiștii unei televiziuni de stat au susținut aseară că al Treilea Război Mondial a început deja, asta după ce forțele ucrainene au reușit să scufunde nava amiral a lui Vladimir Putin din Marea Neagră, denumită 'Moskva'.
Olga Skabeyeva, prezentatoare a televiziunii Rossiya 1, a anunțat în direct că, după ce nava de război Moskva a fost scufundată în Marea Neagră, conflictul ce a escaladat se poate numi cu ușurință "Al Treilea Război Mondial". De asemenea, aceasta i-a avertizat pe ruși că "luptăm cu siguranță împotriva... însăși NATO".
Prezentatoarea și invitații săi au explicat că scufundarea navei Moskva este un motiv "absolut" pentru război, iar Rusia trebuie să răspundă.
Într-o altă emisiune, moderatoarea Olesya Loseva a spus că Occidentul crede că "Rusia este o țară ce nu merită să existe pe harta lumii, iar toți rușii ar trebui să dispară de pe fața Pământului".
Ea a mai spus că ucrainenii sunt încântați să vadă trupele Moscovei în țara lor, fluturând tricolorul rusesc și tratându-i pe ruși la Harkov "ca pe niște adevărați eliberatori".
O altă televiziune de stat a difuzat comentariile analistului militar Dmitri Drozdenko, care a susținut că "Occidentul s-a pregătit de mult timp pentru război", iar Rusia se confruntă cu "un război pe mai multe niveluri" împotriva "Occidentului colectiv". (sursa: Daily Mail)