Crucișătorul Moscova s-a scufundat. Batalionul Azov cere despresurarea Mariupolului. A 50-a zi de război în Ucraina


Crucișătorul Moscova s-a scufundat. Batalionul Azov cere despresurarea Mariupolului. A 50-a zi de război în Ucraina

1. Crucișătorul Moscova s-a scufundat ieri în timp ce era remorcat spre portul Sevastopol, după ce cu o zi înainte a fost lovit de două rachete ucrainene, autoritățile ruse susțin că avarierea navei s-a produs din cauza unei explozii în magazia de muniții.

2. Luptele au continuat ieri în jurul localităților Popasnaia, Rubijne, Severodonețk și Slaviansk. A continuat bombardarea orașului Harkov. De asemenea au continuat luptele din Mariupol, fără să fie înregistrate schimbări importante. Veaceslav Palamar, comandantul trupelor batalionului Azov din Mariupol a a declarat pentru Radio Svoboda că armata ucraineană poate despresura Mariupolul și să-i salveze pe militarii ucraineni care luptă în oraș.

3. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a anunțat că Putin nu refuză o întâlnire cu Zelensky, însă pentru ca această întâlnire să aibă loc trebuie pregătit documentul ce va fi semnat de cei doi. Kievul consideră că întâlnirea dintre Zelensky și Putin trebuie să aibă loc înainte de redactarea unui document.

4. Rusia a acuzat forțele ucrainene că au lansat mai multe atacuri aeriene și bombardamente asupra teritoriului rus, ucrainenii susțin că bombardamentele și atacurile ar fi fost efectuate de forțele ruse.

5. Guvernul de la Sofia riscă să cadă dacă va trimite arme în Ucraina. Partidul Socialist (cu înclinații pro-ruse) care este parte a coaliției de guvernare amenință că se retrage din coaliție dacă Bulgaria va trimite arme în Ucraina.

6. Ministrul ucrainean de Externe Dmitri Kuleba a explicat într-un interviu pentru Spiegel că dorește ca Berlinul să trateze Kievul de la egal la egal și este așteptată o schimbare a politicii germane față de Ucraina.

7. Luptele și bombardamentele din Ucraina au distrus total 24 de spitale și au produs pagube altor 300.

8. Interlopul ucrainean Emil Khalilov a fost arestat la Odessa sub bănuiala că avea o înțelegere cu serviciile de informații ruse, urmând ca gruparea lui de traficanți de droguri să transmită informații despre trupele ucrainene. În 2014 personaje din lumea interlopă locală au fost implicate de partea Rusiei în evenimentele care au dus la ocuparea Crimeei și a unei porțiuni din Donbas.

9. Prețurile la carburanți în Ucraina aproape s-au dublat de la începutul războiului ajungând aproape 1 euro, însă chiar și așa la multe stații de alimentare nu se găsește nici benzină nici motorină. 

10. Președinții consiliilor locale din Melovskaia și Markovskaia (regiunea Lugansk) sunt cercetați de procurorii ucraineni sub acuzația de trădare și colaborare cu inamicul. Ucrainenii care colaborează cu forțele ruse riscă pedepse cu închisoarea de până la 12 ani.

11. În Odessa toate denumirile orașelor ruse vor dispărea din lista cu care Odessa este înfrățită. La Ternopil a fost îndepărtat un avion care constituia monumentul piloților sovietici.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.