Republica Moldova interzice simbolurile invadatorilor ruși și acuză Moscova că vrea să-i mobilizeze cetățenii


Republica Moldova interzice simbolurile invadatorilor ruși și acuză Moscova că vrea să-i mobilizeze cetățenii

În a treia și ultima lectură, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat un proiect de lege care prevede tragerea la răspundere pentru utilizarea simbolurilor agresiunii militare, în special, a panglicii Sfântului Gheorghe și a simbolurilor Z și V.

Normativul prevede că Republica Moldova va interzice simbolurile și atributele care promovează acte de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității. Printre acestea se numără panglica bicoloră neagră și portocalie, cunoscută sub numele de „Sfântul Gheorghe”, precum și literele „Z”, „V”.

Fabricarea, vânzarea, distribuirea și utilizarea publică a acestor atribute și simboluri folosite în sprijinul agresiunii militare vor fi pedepsite cu amenzi de la 4.500 la 9.000 de lei sau de la 30 la 60 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității pentru persoane fizice. Pentru persoanele juridice sunt prevăzute amenzi de la 9.000 la 18.000 lei.

Adoptarea proiectului de lege a fost însoțită de proteste ale deputaților Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) în apropierea tribunei parlamentare. Liderul comunist din Moldova, Vladimir Voronin, a numit inițiativa Acțiune și Solidaritate (PAS) o rușine. Deputații din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor au declarat că vor contesta legea la Curtea Constituțională.

Legea va intra în vigoare după semnarea de către Președintele Maia Sandu.

Tot astăzi, Moldova a acuzat oficial armata rusă că încearcă să recruteze cetăţeni moldoveni pentru războiul din Ucraina. Acest lucru s-a întâmplat la câteva zile după ce serviciile de informații militare britanice au declarat că Moscova încearcă să-și reînnoiască forțele în Ucraina prin recrutarea de oameni în autoproclamata Transnistria.

"Asemenea acţiuni nu promovează pacea pentru noi toţi, concetăţenii noştri, familiile noastre. Asemenea lucruri sunt foarte periculoase şi trebuie oprite", a spus ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, care nu a oferit mai multe detalii, dar a spus că reprezentanții Ministerului de Externe al Republicii Moldova se întâlnesc periodic cu ambasadorul Rusiei și că poziția Moldovei în acest sens este extrem de clară.

Separat, joi, ministrul adjunct al apărării al Ucrainei, Hanna Malyar, a declarat că Rusia adună trupe în mai multe zone, inclusiv în Transnistria, pentru „o escaladare suplimentară” în Ucraina.

Luna trecută, Moldova a declarat că monitorizează situația din Transnistria, unde locuiesc aproximativ 1.500 de soldați ruși, dar nu a observat nicio schimbare semnificativă de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, pe 24 februarie.

Autoritățile din autoproclamata Transnistria au negat luni că Rusia ar fi efectuat pregătiri militare pe teritoriul său care amenința Ucraina.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.