Astă seară confiscăm în Famiglie: finul lui Putin, lăsat fără un iaht, 55 de case și 26 de mașini!


Astă seară confiscăm în Famiglie: finul lui Putin, lăsat fără un iaht, 55 de case și 26 de mașini!

Autoritățile ucrainene au anunțat joi că au confiscat o sumă de 154 de bunuri de la politicianul și mogul pro-Kremlin Viktor Medvedchuk, care a fost capturat săptămâna aceasta în urma unei evadari din arestul în care se afla la domiciliu, la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina.

Printre lista lungă de bunuri confiscate de la Medvedchuk și familia sa se numără 30 de loturi de teren, 23 de case, 32 de apartamente, 26 de mașini și un iaht.

Capturile adaugă și mai multă intriga circumstanțelor evadării și recapturării unuia dintre cei mai cunoscuți oligarhi ai Ucrainei, cunoscut pentru relația sa strânsă cu președintele rus Vladimir Putin, care este nașul fiicei lui Medvedchuk.

În ciuda începuturilor umile, Medvedchuk a fost unul dintre cei mai bogați oameni din Ucraina. Părea să se bucure de o viață fastuoasă: după ce a fugit din arestul său la domiciliu, dintr-un într-un conac situat într-un oraș balnear de lux din apropiere de Kiev, în februarie, ucrainenii au descoperit că locația adăpostește o replică ornamentată a unui vagon restaurant de cale ferată din secolul al XIX-lea, în care până și bideul și dotările toaletei erau suflate cu aur.

Autoritățile ucrainene îl acuzaseră deja pe Medvedchuk de trădare anul trecut și l-au plasat în arest sechestrându-i unele bunuri. Pe măsură ce tensiunile dintre Rusia și Ucraina au crescut, liderul opoziției a fost acuzat că a participat la planurile Rusiei de a impune Ucrainei un guvern marionetă.

În ianuarie, Departamentul Trezoreriei SUA a declarat că Medvedchuk și doi membri ai partidului său politic au fost implicați într-un complot de „recrutare a unor actuali și foști oficiali guvernamentali ucraineni pentru a se pregăti să preia guvernul Ucrainei și să controleze infrastructura critică a Ucrainei alături de o forță rusă de ocupație".

La scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, Medvedchuk a fugit din arestul său la domiciliu, noua sa locație rămânând un mister timp de 48 de zile înainte de anunțul surprinzător al capturii sale în această săptămână. În fotografiile împărtășite de președintele Volodymyr Zelensky, fugarul dezordonat, ciufulit și speriat, a fost arătat purtând haine de camuflaj cu un petic cu steag ucrainean.

Vorbind la televiziunea ucraineană, șeful Serviciului de Securitate de Stat al SBU al Ucrainei a dezvăluit detalii despre capturarea lui Medvedchuk, susținând că agenți ai FSB al Rusiei intenționau să-l ducă pe Medvedchuk peste graniță, cu vaporul, în regiunea separatistă transnistreană a Moldovei, unde sunt staționate forțe ruse, iar de acolo către Rusia.

„De fapt, ei ar fi vrut să-l ducă pe Medvedchuk la granița cu Ucraina sub acoperirea unui membru al forțelor armate ucrainene, însoțit de colegi”, a spus Ivan Bakanov, adăugând că un „grup de evacuare al forțelor speciale FSB” așteaptă în Transnistria, care trebuia apoi să-l ducă pe Medvedchuk la Moscova. 

Medvedchuk a fost liderul principalului partid politic pro-rus al Ucrainei, partidul de Opoziție Platform-For Life, și se numără printre cei mai puternici susținători ucraineni ai lui Putin. Guvernul lui Zelensky a suspendat partidul lui Medvedvcuk, împreună cu alte partide mai mici pro-ruse, în martie.

În afara carierei sale politice, Medvedchuk a fost și unul dintre cei mai bogați oameni din Ucraina, cu o avere netă de 620 de milioane de dolari în 2021, potrivit Forbes Ucraina. Oficialii ucraineni au spus că deține controlul asupra a trei canale de televiziune, deși acestea au fost blocate anul trecut, deoarece guvernul lui Zelensky a declarat că sunt „unul dintre instrumentele de război împotriva Ucrainei”, finanțate în egală măsură de Rusia.

Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei și fost președinte rus, a respins miercuri oferta lui Zelensky de a schimba prizonierii pentru Medvedchuk și a părut să-i amenințe pe răpitorii săi ucraineni.

„Acești oameni ar trebui să aibă grijă și să încuie bine ușile noaptea pentru a se asigura că nu devin ei înșiși oamenii care vor fi schimbati”, a spus Medvedev, potrivit Reuters.

În declarația sa publicată joi, Biroul de Investigații de Stat al Ucrainei a declarat că va continua să „proclame trădătorii și să le confisce proprietatea, așa cum este cerut de lege”, dar nu a oferit mai multe detalii despre detenția lui Medvedchuk.

Presa ucraineană a raportat săptămâna aceasta că un iaht de 300 de picioare, numit Royal Romance, deținut de Medvedchuk, a fost transferat unei agenții guvernamentale care recuperează bunurile confiscate. Ambarcațiunea de 200 de milioane de dolari fusese andocată în portul Rijeka, Croația.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.