Bilanțul groazei: 57 de cadavre ale unor civili torturați au fost exhumate din cea de-a doua groapă comună de la Bucea. Crimele și atrocitățile săvârșite de Rusia. Ultimul bastion al rezistenței de la Mariupol. Rușii pregătesc ofensiva din Donbas


Bilanțul groazei: 57 de cadavre ale unor civili torturați au fost exhumate din cea de-a doua groapă comună de la Bucea. Crimele și atrocitățile săvârșite de Rusia. Ultimul bastion al rezistenței de la Mariupol. Rușii pregătesc ofensiva din Donbas

Istoricul și jurnalistul George Damian punctează, într-o analiză postată pe Facebook, principalele evoluții și evenimente survenite pe fronturile ucrainene în cea de-a 49-a zi a războiului declanșat de Rusia. Noile descoperiri de la Bucea cutremură întreaga planetă: 

”A început ieri exhumarea cadavrelor de civili din a doua groapă comună de la Bucea, unde au fost găsite 57 de corpuri. Multe dintre acestea prezintă urme de tortură, au mâinile și picioarele legate sau au fracturi ale oaselor. Bucea a fost vizitată ieri de procurorul șef al Tribunalului Penal Internațional care a anunțat participarea unor experți ai TPI la investigațiile din Ucraina”.

La Mariupol, ucrainenii rezistă eroic într-un singur complex al orașului aproape șters de pe fața pământului – în combinatul Azovstal.

”Comandantul pușcașilor marini Serghei Volîn a confirmat într-o înregistrare video că s-au alăturat batalionului Azov, dar și că o parte dintre subordonații săi au ales să se predea rușilor. După evenimentele de ieri combinatul Azovstal este ultimul punct de rezistență al trupelor ucrainene din Mariupol”, explică George Damian ale cărui comentarii le prezentăm în cele ce urmează:

”1. Ministerul Apărării de la Moscova a anunțat ieri că s-au predat la Mariupol 1026 militari ucraineni, dintre care 162 ofițeri. Kievul a respins această informație ca fiind falsă. Consilierul prezidențial ucrainean Arestovici a anunțat că pușcașii marini din Mariupol au spart încercuirea rusă și s-au alăturat batalionului Azov care se apără în clădirile combinatului Azovstal. Pușcașii marini ucraineni din Mariupol anunțaseră că nu mai au rezerve de hrană, apă și muniție și sunt siliți să se predea. Comandantul pușcașilor marini Serghei Volîn a confirmat într-o înregistrare video că s-au alăturat batalionului Azov, dar și că o parte dintre subordonații săi au ales să se predea rușilor. După evenimentele de ieri combinatul Azovstal este ultimul punct de rezistență al trupelor ucrainene din Mariupol. Conform Ministerului rus al Apărării forțele ucrainene au fost îndepărtate total din portul orașului Mariupol. Forțele ruse ar pregăti o paradă a victoriei pe 9 mai în Mariupol, de a cărei organizare se ocupă fostul consilier local Konstantin Ivașcenko, numit primar de forțele de ocupație.

2. Zelensky a cerut ieri armament greu de la țările occidentale (tunuri de calibru 155 mm și muniție, sisteme lansatoare de rachete, transportoare blindate, tancuri, sisteme de apărare anti-aeriană, aeronave de luptă). Rusia a anunțat că orice convoi străin cu materiale militare aflat pe teritoriul Ucrainei va fi considerat o țintă legitimă de forțele ruse.

3. Imagini din satelit confirmă concentrarea de forțe ruse pentru ofensiva din Donbas care ar urma să înceapă la sfârșitul săptămânii conform Statului Major al armatei ucrainene. Au continuat luptele din jurul localităților Popasnaia, Rubijne și Izium. Rachete rusești au lovit ieri o unitate militară ucraineană din Jitomir. Lângă Slaviansk a fost atacată cu rachete localitatea Cerkassoe. În regiunea Harkov au fost înregistrate ieri 53 de atacuri de artilerie.

4. Conform purtătorului de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov nu există nici un fel de progres în negocierile cu Ucraina. Șeful delegației de negociatori ucraineni Mihail Podoliak a anunțat că este nevoie de o întâlnire între Putin și Zelensky pentru deblocarea negocierilor.

5. Consiliul local din Ivano-Frankivsk a decis ieri schimbarea denumirii a 25 de străzi al căror nume actual are legătură cu Rusia, printre acestea numărându-se și strada „8 martie”. Primarul Kievului Vitali Kliciko a anunțat că vor fi luate măsuri pentru schimbarea denumirii stațiilor de metrou care au legătură cu Rusia.

6. A început ieri exhumarea cadavrelor de civili din a doua groapă comună de la Bucea, unde au fost găsite 57 de corpuri. Multe dintre acestea prezintă urme de tortură, au mâinile și picioarele legate sau au fracturi ale oaselor. Bucea a fost vizitată ieri de procurorul șef al Tribunalului Penal Internațional care a anunțat participarea unor experți ai TPI la investigațiile din Ucraina.

7. Grupul de voluntari georgieni care a luptat în Ucraina împotriva rușilor s-a întors acasă. Fostul ministru georgian al apărării Irakli Okruașvili care a condus acest grup a anunțat că alți georgieni vor veni voluntari în Ucraina.

8. Crucișătorul Moscova a fost lovit ieri de două rachete ucrainene, Ministerul rus al Apărării a confirmat că nava este avariată, dar susține că din cauza unei explozii a muniției de la bord”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.