DUREXIT! Războiul lui Putin îi lasă pe ruși fără prezervative, detergenți și nurofen!


DUREXIT! Războiul lui Putin îi lasă pe ruși fără prezervative, detergenți și nurofen!

Producătorul Vanish, Durex și Nurofen a anunțat vânzarea afacerilor în Rusia. 

Compania britanică Reckitt Benckiser , care produce bunuri de uz casnic, medicamente și prezervative, a anunțat că va transfera drepturile asupra afacerii sale din Rusia unei terțe părți sau angajaților ruși ai companiei.

„Vom face tot posibilul pentru a asigura munca continuă a colegilor ruși în orice structură nouă și ne angajăm să le plătim salarii și beneficii lunare până la sfârșitul anului 2022”, a spus compania. În total, 1.300 de angajați lucrează în Rusia, potrivit Reckitt.

Anterior, Reckitt, din cauza invaziei ruse a Ucrainei, a refuzat orice investiție și publicitate în Rusia. Compania, potrivit Sostav.ru, ocupă locul cinci printre cei mai mari agenți de publicitate străini din Rusia.

Declarația lui Reckitt Benckiser dă de înțeles că produsele sale nu vor mai fi disponibile în Rusia după vânzarea afacerii locale. Anterior, farmaciile rusești au redus semnificativ oferta de medicamente antipiretice pentru copii importate, inclusiv Nurofen pentru copii, care este produs de companie.

În aceeași perioadă, proprietarul fonturilor Times New Roman și Arial a blocat accesul la acestea pentru clienții din Rusia. Compania americană Monotype, care deține drepturile asupra fonturilor Times New Roman, Arial, Verdana, Tahoma și Helvetica, a închis accesul utilizatorilor ruși la biblioteca de site-uri web.

Site-ul web Monotype din Rusia este disponibil, dar când încearcă să deschidă pagina cu catalogul de fonturi, utilizatorul vede un mesaj despre accesul refuzat. Când utilizați servicii VPN, notează ediția, este posibil să obțineți acces la fonturi.

Fonturile Monotype au fost folosite în toate sistemele de operare populare Microsoft și Apple de peste 40 de ani. Cele mai populare fonturi Monotype sunt acum disponibile utilizatorilor ruși, de exemplu, în pachetul Microsoft Office. Cu toate acestea, la începutul lunii martie, Microsoft a anunțat suspendarea vânzărilor în Rusia.

Avocații intervievați de publicația Vedomosti consideră că închiderea accesului la catalogul de fonturi Monotype nu este încă o interdicție pentru utilizatorii ruși de a le folosi. Cu toate acestea, în opinia lor, „în viitorul previzibil, poate duce la faptul că utilizarea lor devine imposibilă”.

Totodată, interlocutorii lui Vedomosți au remarcat că legislația rusă permite un mecanism de licențiere obligatorie, atunci când produsul poate fi folosit în țară chiar și după ce titularul dreptului refuză să acorde o licență – „din cauza necesității de a proteja interesele. a statului și a societății”.

După ce Rusia a fost sancționată în 2014 pentru intervenția în criza din Ucraina, Monotype ar fi refuzat să acorde permisiunea de a-și folosi fonturile unor organizații ruse, cum ar fi dezvoltatorii de software pentru Ministerul rus al Apărării .

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.