Candidata extremistă din turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Franța, Marine Le Pen, a spus că, odată cu încheierea războiului dintre Rusia și Ucraina, ea va propune legături mai strânse între NATO și Rusia și va scoate Franța din comandamentul integrat al Alianței Nord-Atlantice, adăugând pe de altă parte că nu va renunța la aplicarea articolului 5 din Tratatul Atlanticului de Nord, fiind vorba despre prevederea privind securitatea colectivă.
"De îndată ce războiul ruso-ucrainean se va termina și va fi soluționat printr-un tratat de pace, voi cere implementarea unei apropieri strategice între NATO și Rusia", a spus Le Pen într-o conferință de presă.
Le Pen a convocat conferința de presă privind politica externă pentru a încerca să deturneze atenția de pe relația strânsă pe care a avut-o în trecut cu Vladimir Putin, conexiune care a dus la afirmațiile lui Macron potrivit cărora ea era "mulțumită" și "dependentă financiar" de Kremlin.
Le Pen a spus că orice discuție despre trădarea intereselor franceze, respectiv că ar fi îndatorată lui Putin este "inexactă și deosebit de nedreaptă".
În timp ce vorbea, o protestatară s-a ridicat în picioare ținând o imagine în formă de inimă cu Le Pen și Putin dându-și mâna la Kremlin în 2017. Protestatara a fost pusă imediat la pământ de agenții de securitate și târâtă pe podea. Le pen a catalogat respectiva protestatară drept "provocatoare".
În 2014, partidul lui Le Pen a împrumutat 9 milioane de euro de la o bancă ruso-cehă pentru campaniile electorale locale. Partidul încă achită împrumutul.
În urmă cu cinci ani, când Le Pen s-a confruntat cu Macron în turul al doilea, pe care l-a pierdut la distanță, Putin a găzduit-o la Kremlin, cei doi pozând în timp ce-și strângeau mâna.
La acea vreme, Le Pen a declarat cu admirație că împărtășește aceleași valori cu Vladimir Putin și mai spunea că se contura o "nouă ordine mondială" cu Putin, Donald Trump și ea la cârmă.
Ea și-a schimbat poziționarea față de Rusia de la izbucnirea războiului, condamnând invazia asupra Ucrainei. De asemenea, Le Pen a încercat să îndrepte atenția asupra prețului intern al sancțiunilor, inflației, respectiv costurilor energiei.
Pe de altă parte, Le Pen a spus că legăturile mai bune cu Rusia ar împiedica Moscova să devină prea apropiată de China, încercând astfel să justifice de ce dorește o apropiere strategică între Alianța Nord-Atlantică și Kremlin.
De asemenea, Le Pen a declarat: "Nu aș plasa trupele noastre nici sub o comandă integrată NATO și nici sub o viitoare comandă europeană", adăugând că va refuza orice "supunere față de protectoratul american".
Le Pen și-a schimbat politica față de Europa comparativ cu acum cinci ani, când a făcut eforturi pentru ca Franța să părăsească UE și să renunțe la moneda euro. Dar Macron a spus că modificările pe care ea le propune la tratate, ce constau inclusiv în desființarea regulilor și reducerea contribuțiilor bugetare ar presupune de fapt împingerea Franței în afara UE.
"Vrea să iasă din UE, dar nu îndrăznește să spună asta", a zis Macron, acuzându-și totodată adversara că dorește să încheie o alianță specială cu partidele de dreapta din Ungaria și Polonia. Le Pen a luat un împrumut de la o bancă maghiară pentru campanie și a declarat în cadrul conferinței de presă că băncile franceze au refuzat să o împrumute.
Le Pen a mai precizat că nu vrea "Frexit", ci o versiune mai relaxată a UE.
"Nimeni nu este împotriva Europei", a spus aceasta.
"Nu aș înceta să plătesc contribuția Franței la UE, vreau să o diminuez", a completat Le Pen.
Pe de altă parte, Le Pen a precizat că Brexitul din Marea Britanie a fost un mare succes, adăugând că politicienii francezi de la putere s-au înșelat când preziceau un "cataclism pentru englezi".
Le Pen a mai zis: "Britanicii au scăpat de birocrația de la Bruxelles, pe care nu au putut-o suporta niciodată, pentru a trece astfel la un proiect ambițios al Marii Britanii globale". Dar ea a adăugat: "Acesta nu este proiectul nostru. Vrem să reformăm UE din interior". (sursa: AICI)