Macron nu vrea să-l supere pe Putin: ”A acuza Rusia de genocid ar fi contraproductiv!”


Macron nu vrea să-l supere pe Putin: ”A acuza Rusia de genocid ar fi contraproductiv!”

Președintele Emmanuel Macron a refuzat să descrie crimele trupelor ruse din Ucraina drept „genocid”, miercuri, invocând riscurile unei „escaladări a înțelesurilor cuvintelor”, chiar dacă președintele Biden și premierul Estoniei au folosit termenul în această săptămână.

Macron, care se află într-o cursă aprinsă pentru realegere, a declarat pentru postul de televiziune France 2 că Rusia a început unilateral un „război extrem de brutal” și că există dovezi clare că trupele ruse au comis crime de război.

Cu toate acestea, Macron a spus că își va alege cuvintele cu atenție, argumentând că „genocidul” nu descrie în mod adecvat situația de pe teren și avertizând că utilizarea acestui termen cu referire la situația din Ucraina ar putea fi contraproductivă.

„Genocidul are un anume sens”, a spus Emmanuel Macron, continuând apoi: „Poporul ucrainean și poporul rus sunt popoare surori.”

„Ceea ce se întâmplă este o nebunie, este o brutalitate nemaiauzită”, a adăugat el. „Dar, în același timp, mă uit la fapte și vreau să fac cât mai mult posibil pentru a continua să încerc să opresc acest război și să reconstruiesc pacea. Deci nu sunt sigur că o escaladarea a semnificațiilor servește cauzei.”

Președintele Joe Biden, vorbind marți cu reporterii din Iowa, l-a acuzat direct pe președintele Rusiei, Vladimir V. Putin, de comiterea unui genocid asupra poporului ucrainean, deși a subliniat că este punctul său de vedere personal, nu o hotărâre legală.

Emmanuel Macron, care a perseverat căutând o soluție diplomatică a conflictului și încă discută cu Vladimir Putin la telefon, se distanțase deja de comentariile mai dure ale lui Biden despre Rusia. În martie, după ce Joe Biden a folosit termenul „măcelar” cu referire la domnul Putin, Macron a descris această referire ca pe o escaladare inutilă.

Macron nu consideră a fi un genocid nici campania Rusiei de exterminare a civililor din Ucraina prin folosirea minelor anti-personal.

Pe măsură ce ucrainenii obișnuiți ies din subsoluri și buncăre în ruinele orașelor lor natale, mulți se confruntă cu o nouă groază: mii de mine și bombe neexplodate lăsate în urmă de trupele ruse în retragere.

Rezidenții și autoritățile spun că soldații ruși care pleacă au împânzit zone mari din țară cu mine terestre îngropate și bombe camuflate - unele ascunse ca și capcane în interiorul caselor. Explozivii trebuie acum găsiți și neutralizați înainte ca locuitorii să poată relua o aparență de viață normală.

Unii dintre explozivi au fost atașați la mașini de spălat, uși, geamuri ale mașinilor și alte locuri în care pot ucide sau răni civilii care se întorc la casele lor, potrivit rezidenților și oficialilor ucraineni.

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a numit în această săptămână țara sa „una dintre cele mai contaminate de mine țări din lume” și a spus că autoritățile lucrează pentru a proteja mii de oameni în zonele din care armatele ruse s-au retras în ultimele săptămâni. El i-a acuzat pe soldații ruși că au lăsat explozivii în urma lor „pentru a ucide sau mutila cât mai mulți dintre oamenii noștri posibil”.

Zelenski a spus că tactica a fost o crimă de război și că soldații ruși trebuie să fi acționat la instrucțiunile oficialilor de rang înalt, adăugând: „Fără ordinele corespunzătoare, nu ar fi făcut-o”.

Human Rights Watch și The New York Times au raportat că forțele ruse din Ucraina par să folosească mine terestre avansate în orașul Harkov. Mai mulți oficiali locali au mai spus că geniștii din districtele lor au găsit dispozitive explozive lăsate în urmă în case.

Minele antipersonal, care sunt concepute pentru a ucide oameni, sunt interzise printr-un tratat internațional semnat de aproape fiecare țară din lume, inclusiv de Ucraina, dar nu și de Rusia.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.