Serviciile americane: Coreea de Nord se folosește de programul spațial ca fațadă pentru planul de dezvoltare a rachetelor balistice


Serviciile americane: Coreea de Nord se folosește de programul spațial ca fațadă pentru planul de dezvoltare a rachetelor balistice

Coreea de Nord își folosește programul spațial ca fațadă, mai precis pentru a-și masca testarea și dezvoltarea capacităților militare privind rachetele balistice, a arătat marți un raport al serviciilor de informații militare americane.

Raportul a menționat, de asemenea, că Phenianul ar putea încerca să dobândească tehnologii spațiale și de armament prin activitățile de hacking ce vizează companiile aerospațiale.

"Coreea de Nord a plasat doi sateliți pe orbită și are și alte ambiții spațiale. Programul său spațial a permis, de asemenea, testarea tehnologiei utilizate în cazul rachetelor balistice sub pretextul utilizării pașnice a spațiului", a precizat Agenția de Informații pentru Apărare (DIA) într-un raport neclasificat intitulat "2022 - Challenges to Security in Space".

Phenianul a lansat pe 27 februarie și 5 martie ceea ce pretindea a fi vehicule de lansare spațială (SLV) și a declarat că acestea aveau ca scop dezvoltarea unui nou satelit de recunoaștere.

SUA, totuși, au descris acele lansări drept teste pentru un nou sistem de rachete balistice intercontinentale (ICBM).

Coreea de Nord a lansat pe 24 martie primul ICBM din 2017 încoace. 

Phenianul ar putea încerca, de asemenea, să obțină tehnologie suplimentară privind dezvoltarea rachetelor, potrivit raportului.

"Mai multe grupuri de hackeri nord-coreeni au vizat industriile aerospațiale, inclusiv tehnologiile spațiale", a menționat Agenția de Informații pentru Apărare în cadrul raportului.

"Rachetele balistice și vehiculele de lansare spațială ale Coreei de Nord, cum ar fi Unha-3 SLV, ar putea fi, în teorie, folosite pentru a ținti sateliții într-un conflict", s-a mai precizat în raport. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.