După ce au ajuns în presă informații conform cărora Rusia recrutează sirieni care să lupte pentru armata sa invadatoare în Ucraina, publicația France 24 a prezentat astăzi și reversul acestei situații – există și sirieni care se mobilizează pentru a-i sprijini pe ucraineni prin împărtășirea cunoștințelor obținute cu greu în anii de război care au implicat forțele ruse, cum ar fi supraviețuirea la bombardamente, răspunsul la atacuri chimice și ajutorarea refugiaților.
De exemplu, o coaliție de organizații a lansat Rețeaua Syria-Ukraine care a ajutat medici sirieni să călătorească în Ucraina, după cum a declarat coordonatorul Olga Lautman, o ucraineancă ce locuiește la Washington.
Raed al-Saleh, șeful Forței de Apărare Civilă din Siria, cunoscută sub numele de Căștile Albe, care a salvat mii de sirieni de sub dărâmăturile caselor bombardate de forțele ruse și ale regimului Assad, a spus pentru presă că după experiențele trăite în războiul din țara lor, sirienii ar putea fi "cei mai capabili să înțeleagă durerea poporului ucrainean".
"Sirienii au trăit bombardamentele, uciderile și alungarea din casele lor comise de forțele ruse. Ora și locul s-au schimbat, dar victimele sunt aceleași - civilii - și ucigașii sunt aceiași", a spus Raed al-Saleh pentru Agenția France Presse.
Președintele Academiei de Științe ale Sănătății din nord-vestul Idlib, una dintre ultimele zone din Siria care nu a ajuns sub controlul regimului Assad, a declarat că instituția pe care o conduce pregătește online medici și asistente din Ucraina, iar ucrainenii cer de multe ori să afle si despre urmările atacurilor chimice. Cei de la Forța de Apărare Civilă fac, de asemenea, pentru ucraineni videoclipuri de tip tutorial despre tratarea victimelor.
"Dacă Putin va fi tras la răspundere pentru crimele sale din Ucraina, asta înseamnă că va fi tras la răspundere și pentru crimele sale din Siria. Dar dacă Putin scapă, atunci comiterea următoarelor crime va fi doar o chestiune de timp", a mai spus Raed al-Saleh, șeful Forței de Apărare Civilă din Siria. (sursa: AICI)