India își arată iritarea față de cererile repetate ale SUA de a renunța la importurile energetice din Rusia. Reproșurile dinspre Guvernul de la New Delhi vizează Europa


  • ACP
  • Apr 12, 2022 14:24
  • 1666
India își arată iritarea față de cererile repetate ale SUA de a renunța la importurile energetice din Rusia. Reproșurile dinspre Guvernul de la New Delhi vizează Europa

Încercările Washingtonului de a convinge Guvernul Indiei să renunțe la achiziționarea de petrol și gaze din Rusia nu merg deloc într-o direcție bună, în ciuda eforturilor făcute de partea americană de la începutul invaziei rusești din Ucraina. 

După o întâlnire virtuală dintre președintele american Joe Biden și premierul indian Narendra Modi ce a avut loc luni, a urmat imediat la Washington o reuniune a miniștrilor americani și indieni ai Externelor și Apărării, în format 2+2, la care au fost discutate relațiile comerciale ale Indiei cu Rusia de la începutul sângerosului război din Ucraina.  

În discuțiile avute între secretarul de stat Anthony Blinken și secretarul Apărării Lloyd J. Austin III cu șeful diplomației din  India, Subrahmanyam Jaishankar și ministrul indian al Apărării, Rajnath Singh, nu s-a putut ajunge la o poziție comună, ministrul indian al Externelor afirmând că achizițiile de combustibili din Rusia sunt necesare pentru a se asigura securitatea energetică a națiunii, dar și că Europa cumpără o cantitate mult mai mare de petrol și gaze decât India, din Rusia, în momentul de față.

"Dacă vă uitați la achizițiile de energie din Rusia, aș sugera ca atenția dumneavoastră să se concentreze asupra Europei. Privind cifrele, probabil că achizițiile noastre totale pentru o lună ar fi mai puține decât cele ale Europei pentru o după-amiază", a spus ministrul indian Subrahmanyam Jaishankar în timpul întâlnirii cu omologul american.

India a respins în mai multe rânduri cererile Washingtonului de a renunța la achizițiile de petrol și gaze din Rusia, iar săptămână trecută s-a abținut la votul Adunării Generale a ONU, condus de Statele Unite, pentru suspendarea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului, arătând astfel foarte clar că Guvernul de la New Delhi nu vrea să își pună în pericol relațiile sale cu țara furnizoare de energie și alte mărfuri cu prețuri aflate mult sub cele ale burselor internaționale. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.