Traficul de persoane și abuzurile sexuale de la granițele Ucrainei. Situația prin care trec copiii și femeile ce fug din calea invadatorilor ruși


  • ACP
  • Apr 11, 2022 14:42
  • 2254
Traficul de persoane și abuzurile sexuale de la granițele Ucrainei. Situația prin care trec copiii și femeile ce fug din calea invadatorilor ruși

Agențiile de presă și mai multe organizații internaționale au strâns și publicat mai multe dovezi conform cărora un număr tot mai mare de bande specializate în traficul de persoane operează de-a lungul graniței cu Ucraina, în Polonia, Ungaria, Republica Moldova, dar și la noi în țară. 

Infractorii, acționând în grupuri sau singuri, pretind de regulă că oferă cazare sau transport celor care ajung la graniță fugind de război și care nu pot aprecia foarte bine pericolul la care sunt expuși.  

Președinta asociației RENATE, o rețea religioasă europeană care luptă împotriva traficului și exploatării de persoane, a confirmat aceste rapoarte privind traficul de persoane și a explicat într-un interviu pentru Radio Vatican că bandele folosesc adesea dube în care își ademenesc victimele.   

"Colaborăm cu poliția, asistenții sociali și psihologii pentru a preveni răpirile și pentru a oferi cea mai bună îngrijire posibilă celor care au reușit să scape din mâinile traficanților", a spus ea. 

"Femeile și copiii sunt vulnerabili și știm și de la colegii noștri din Ucraina că, din păcate, chiar și în subsoluri, unde refugiații se ascund de bombardamente, există anumite riscuri", a adăugat ea, subliniind că "sunt cunoscute cazuri de viol asupra femeilor, dacă rămân mult în acele locuri"

Organizația ei distribuie pliante printre refugiați care detaliază exact cum să fie depistați traficanții și să se protejeze de exploatare. 

"Sugerăm, de exemplu, să nu dai actele persoanei care îți oferă cazare și să-ți înregistrezi locul unde te afli la autoritățile locale. De asemenea, este o idee bună să notezi numărul de înmatriculare al mașinii în care te urci și să informezi pe cineva despre acest fapt", a explicat ea. 

Minorii neînsoțiți care ajung la graniță, fiind cei mai vulnerabili, sunt primele victimele ale acestor grupărilor infracționale, așa cum arată datele obținute de Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), care a înregistrat numeroase cazuri de violență sexuală împotriva copiilor și femeilor ce încearcă să fugă de războiul din Ucraina.  

"Există un risc din ce în ce mai mare că refugiații să devină sclavi ai acestor rețele", a spus Vladyslav Shelokov, șeful Departamentului PR la Caritas Ucraina. (sursa: AICI)

Ucraina, ca și alte țări din fosta URSS sau din estul Europei, are o imensă problemă cu acest tip de criminalitate, țara invadată de ruși înregistrând în urmă cu o lună, până la începutul războiului, peste 260.000 de victime ale traficului de persoane, începând de la obținerea independentei, în 1991, ceea ce o plasează în fruntea acestui clasament al groazei. (sursa: AICI)

Într-un raport de anul trecut, Departamentul de Stat al SUA arăta că "Guvernul Ucrainei nu îndeplinește pe deplin standardele minime pentru eliminarea traficului, dar depune eforturi semnificative pentru a face acest lucru". (sursa: AICI)

Iar dacă aceste lucruri se întâmplau până la începerea războiului, situația din prezent privind acest gen de infracționalitate nu avea cum să se îmbunătățească, în special în cazul ucrainenilor care ajung pe teritoriul țărilor în care se refugiază din calea războiului, adică și prin țara noastră, care e de asemenea cunoscută pentru problemele mari cu traficul de persoane.

Sursa foto 1: Markus Schreiber - AP / Sursa foto 2: Reuters

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.