China îi dă lui Putin ”la operație”: Huawei își suspendă activitatea pe piața din Rusia!


China îi dă lui Putin ”la operație”: Huawei își suspendă activitatea pe piața din Rusia!

Exodul în masă al companiilor IT din Rusia continuă cu surprize dintre cele mai neplăcute pentru Vladimir Putin. Marile corporații își închid birourile și, printre cei care și-au suspendat cel mai recent activitatea pe piața rusă, se numără și chinezii de la Huawei, companie care, inițial, în martie, și-a înjumătățit furnizarea de smartphone-uri către Rusia, stabilind că a face afaceri cu Moscova în situația actuală este extrem de riscant.

Conducerea Huawei intenționează ca, în cel mai scurt timp, să-și închidă complet biroul din Rusia, compania încetând deocamdată să mai primească comenzi și reducând activitatea reprezentanței care se ocupă de echipamente de telecomunicații și rețele. Angajații chinezi ai biroului rus și o parte din specialiștii ruși vor părăsi teritoriul Rusiei, iar restul vor intra în concedii fără plată.

Decizia gigantului chinez este o lovitură majoră nu numai pentru economia rusă dar și pentru sistemul de comunicații strategice al lui Putin. În ultimii ani, companiile de telecomunicații din Rusia au trecut activ la soluții oferite de Huawei. Acum, echipamentele chinezești reprezintă aproximativ 33% din toate stațiile de bază celulare care operează în Rusia, acoperind chiar și regiuni întregi. Plecarea Huawei va avea un impact devastator asupra întreținerii și dezvoltării proiectelor existente și viitoare, și în special asupra rețelisticii de tip 5G.

Suspendarea activității Huawei în Rusia este legată în primul rând de războiul din Ucraina și de sancțiunile care au fost impuse Moscovei. Compania chineză are nevoie de timp pentru a găsi soluții, sau de țări terțe prin care se va putea aranja furnizarea de echipamente de rețea.

Anterior, autoritatea de reglementare din Statele Unite a emis licențe de export permițând companiilor internaționale să furnizeze echipamente Huawei. Dar având în vedere războiul din Ucraina și sancțiunile existente, licențele pot fi suspendate. Pe baza experienței proaste a Huawei, ale cărei afaceri au fost puternic lovită de sancțiunile SUA, este puțin probabil ca gigantul chinez să dorească să-și agraveze situația deja dificilă. Desigur, există posibilitatea ca operatorii de telecomunicații ruși să treacă la utilizarea echipamentelor și pieselor de schimb de la alte companii, precum Ericsson. Dar cumpărarea de soluții de la terți va costa mai mult și nu toți pot oferi componente compatibile. Prin urmare, problemele cu furnizarea de echipamente de rețea pot provoca daune grave companiilor de telecomunicații ruse.

În martie, producătorul chinez de echipamente de telecomunicații a început prin a-și trimite o parte din angajații biroului rus în vacanță timp de o lună. Anterior, Izvestia a raportat că Huawei a încetat să încheie noi contracte pentru furnizarea de echipamente operatorilor de telefonie mobilă din cauza posibilelor sancțiuni ale SUA. După începerea „operațiunilor militare speciale” ale Rusiei în Ucraina, administrația președintelui american Joe Biden a anunțat că va limita accesul Rusiei la tehnologii avansate. În același timp, sancțiunile interzic comerțul cu Rusia chiar și către țări terțe care produc bunuri folosind tehnologia și echipamentele americane.

Potrivit lui Alexander Sysoev, șeful departamentului de soluții de infrastructură la integratorul Croc IT, din cauza plecării Huawei din Rusia, cel mai critic vor fi afectate sistemele de stocare a datelor și echipamentele de telecomunicații.

Pe 8 aprilie 2022, Trezoreria SUA a ridicat restricțiile privind furnizarea de echipamente de telecomunicații din Statele Unite, precum și a serviciilor, software-ului, hardware-ului și tehnologiilor necesare schimbului de informații prin internet (mesageri, servicii de videoconferință, rețele sociale etc. . .), decizia fiind luată în Statele Unite exact după ce Europa, la sugestia Statelor Unite, a lansat o blocada comercială a Rusiei. 

Huawei intrase sub sancțiunile SUA în 2019, după ce administrația fostului președinte american Donald Trump a acuzat compania că reprezintă o amenințare la adresa securității naționale. Compania era suspectată de spionaj industrial, în plus, autoritățile americane stabilind că Huawei și un alt producător chinez de echipamente, ZTE, au legături strânse cu autoritățile și armata chineză. Drept urmare, companiilor americane au fost interzise să coopereze cu Huawei. La sfârșitul anului 2021, Biden a semnat o lege care a interzis eliberarea de licențe pentru utilizarea echipamentelor de rețea marca Huawei în țară, adică, de fapt, a interzis utilizarea hardware-ului lor în rețelele de telecomunicații americane.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.