EXCLUSIV Devoratoarea de liberali cu funcții. Prin ce metode persistă Andreea Udrea la șefia comunicării PNL, huzurind pe bani publici și jonglând cu bugete uriașe. ”Comoara PNL”, așa e poreclită


EXCLUSIV Devoratoarea de liberali cu funcții. Prin ce metode persistă Andreea Udrea la șefia comunicării PNL, huzurind pe bani publici și jonglând cu bugete uriașe. ”Comoara PNL”, așa e poreclită

În Modrogan președinții vin și pleacă, dar un lucru rămâne constant: șefa comunicării PNL, care nu poate fi decuplată de catastrofa comunicațională în care se zbate partidul și nici de categorica prăbușire a PNL în toate sondajele existente.   

Andreea Udrea, căci despre ea este vorba, a condus comunicarea în timpul lui Ludovic Orban, pe care l-a trădat însă foarte repede, sărind la prima ocazie în barca lui Florin Cîțu. Nu are PNL atâtea bărci, cât poate domnișoara să sară.

Din discuțiile noastre cu sursele de la vârful PNL dar și cu presa acreditată în Modrogan și la Guvern, am aflat cu surprindere că Andreea Udrea nu se teme nici măcar acum că ar putea fi schimbată, deși fostele trădări sunt recente iar căderea liberă a PNL în toate sondajele arată, printre altele, și cât de pricepută e ea la comunicare politică. 

Domnișoara e ferm convinsă că va rămâne în funcție deși, de-a lungul ultimelor săptămâni, chiar ea a coordonat, pe bani publici – prin intermediul contractelor pe care PNL le are cu presa, majoritatea fiind decise tot de ea –, atacurile la adresa lui Ciucă și Bode. 

De asemenea, sursele Podul.ro dintr-o cunoscută televiziune de știri ne-au explicat că, în ultimele luni, Andreea Udrea a fost cea care a scris cap-coadă punctajele ”partidului” în care erau articulați fără milă chiar miniștrii PNL. Cel mai recent episod de acest gen a fost atacul la Ciucă și Bode din urmă cu două săptămâni. Un atac prestat la comandă și pe banii partidului, adică pe bani publici. Nu doar cei doi i-au căzut victime, întrucât domnișoara are o serie de indezirabili în PNL cărora le pregătește ”cadouri” media în mod constant. 

În momentul în care Andreea Udrea a împrăștiat ”pe surse” așa-zisele informații potrivit cărora Ciucă și Bode ar putea fi schimbați, întrucât partidul nu ar fi mulțumit de ei, Podul.ro a înțeles imediat cu cine avea de-a face și că, în realitate, era vorba de rostogolirea unor minciuni aferente reglărilor interne de conturi. Am refuzat să publicăm știrea și ne-am bazat, ca întotdeauna, pe sursele noastre de încredere. 

Alte instituții media, precum DC News, Antena 3 sau B1 TV (ca să le amintim doar pe câteva) au dat știrile false, ba le-au mai și reluat în bandă. Ce-i drept, instituțiile nominalizate au avut și au contracte babane cu PNL, n-au făcut-o pe gratis. Au fost și sunt îmbuibate cu banii voștri.

Orice s-ar spune, situația e de bâlci dansant, indiferent de unghiul în care ne-am raporta la speță: adică, responsabila de comunicare a unui politician șef de partid, care scrie punctajele prin care rivalul e linșat mediatic, își trădează clientul (cel care i-a dat funcția, aplecând urechea la insistențele unora și a altora) și se înșurubează responsabilă de comunicare sub noul lider, căruia îi face aceeași figură, într-un final previzibil, pentru a cădea din nou în picioare la instaurarea unui alt lider, cel de-al treilea, împotriva căruia a tot scris, recent, punctaje pentru tv și presa scrisă, decredibilizându-l constant, la comandă și pe banii partidului. 

Finalmente, cum se explică faptul că învingătorii își pasează între ei aceeași domnișoară șugubeață în comunicare politică, deși au fost linșați mediatic de ea și e previzibil că o să-i trădeze pe ultima sută de metri? Oare nu mai există consultante/consultanți, unele/unii cu școală multă în domeniu, care chiar să se ocupe de necesitățile politice ale partidului? 

Pe ce se bazează Andreea Udrea când se laudă că e veșnică la șefia departamentului de comunicare al PNL? Pe ce tip de ”spate” își construiește persistența domnișoara? 

”Comoara PNL”

Răspunsul nu e deloc unul dificil, acesta fiind arhicunoscut atât în PNL, mai cu seamă la centru, cât și de presa acreditată la Modrogan și la Guvern. De altfel, chiar Andrea Udrea s-a tot lăudat că, în ultimii ani, a reușit să întrețină relații ”speciale” cu unii dintre liderii partidului. Domnișoara nu a făcut niciodată un secret din faptul că, într-un timp deloc îndelungat, a izbutit să aibă relații extrem de apropiate cu lideri precum Dan Motreanu, Ionuț-Marian Stroe, Florin Cîțu sau Dan Vîlceanu, ca să-i amintim doar pe câțiva. Nu-l vom nominaliza pe un fost ministru din perioada lui Ludovic Orban, din rațiuni de verighetă. Unii dintre cei enumerați au povestit între ei despre experiențele cu Andreea Udrea, au relatat cunoscuților etc. Partidul cunoaște foarte bine situația. E motivul pentru care una dintre poreclele domnișoarei este ”Comoara PNL”. Toate informațiile pe care le prezentăm sunt 100% documentate cu martori și mijloace jurnalistice, fiind demonstrabile în orice instanță. 

Precizăm că NU ne interesează absolut deloc viața privată a șefei comunicării PNL, însă amintim că e plătită din bani publici iar mesajele (nu de puține ori minciunile) ei sunt remunerate tot cu bani publici, sumele fiind deloc neglijabile. Prestațiile strict profesionale emanate de Andreea Udrea nu pot fi decuplate de evidentul dezastru de comunicare pe care l-a girat și încă îl girează. Chiar PNL are de suferit pentru asta (uitați-vă peste sondajele de opinie și analizați ”comunicarea” partidului), în timp ce situația se explică prin capriciile apolitice ale unor vremelnici politici. Capricii care aduc, inevitabil, prejudicii de imagine. Fapt care excede orice tip de ”comunicare politică”, fiindcă rațiunea persistenței n-are legătură cu vreo comunicare politică. Când astfel de situații se petreceau în guvernările PSD, presa independentă a taxat și a dezvăluit întotdeauna derapajele și trocurile pe sinecuri și bani publici. Asta facem și noi acum.   

”Iubi”

Desigur, se mai impune o întrebare, una cât se poate de legitimă pentru a înțelege contextul: în prezent, când toți cei enumerați mai sus nu o mai pot ajuta cu mare lucru, oare cine depune în aceste momente eforturi pentru a o menține pe Andreea Udrea în postura de șefă a comunicării PNL? 

Potrivit surselor Podul.ro, de doi ani, dar semi-public de doar câteva luni, domnișoara are un ”iubi” (așa-i zice) cu un portofoliu deosebit de important în actualul guvern PSD-PNL. ”Iubi” și influența lui sunt motivele pentru care Andreea Udrea se laudă că e veșnică în funcția sa remunerată cu o importantă sumă de bani publici și dotată, prin firea lucrurilor, cu destul de multă influență. Și chiar sunt șanse să aibă dreptate, luând în calcul realitățile din PNL. Deși situația e absurdă și e totalmente neprofesionistă.

Fantezii de primă doamnă

Sursele Podul.ro dintr-o cunoscută televiziune de știri ne-au dezvăluit că Andreea Udrea s-a exprimat deja că ”iubi” ar avea mare potențial să devină viitorul prezidențiabil al PNL, insinuând că s-ar discuta deja despre asta la partid. De notat că ”iubi” e lipsit de orice charismă și că nimeni din partid sau de la Cotroceni nu s-a gândit vreodată la el ca la un posibil ”prezidențiabil”. Nimeni cu excepția domnișoarei, firește, care iată că se visează primă doamnă. Cei doi s-au mutat împreună după ce ministrul a divorțat. Relația a avut suișuri și coborâșuri, însă de câteva luni a devenit semi-oficială. 

P.S.: O altă prezență în departamentul de comunicare al PNL este deja celebra Mioara Costin – cea care a transmis și a promovat, cu resursele Guvernului, un document intern al PNL, totul în beneficiul lui Florin Cîțu, evident, pe atunci candidat la șefia partidului. Ca urmare a presiunii publice, Cîțu a fost nevoit să o dea afară de la Guvern, dar asta numai pentru a o planta, grijuliu, la Modrogan. Evident, tot pe bani publici. Și această domnișoară e responsabilă, alături de Udrea și alții, de catastrofala comunicare a PNL.  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.