Așa-zisa panglică a Sf. Gheorghe NU are nicio legătură cu URSS și Al Doilea Război Mondial, așa cum MINTE Rusia. În realitate, rușii au luat denumirea unei panglici antisovietice și culorile unei panglici sovietice și au născocit, în 2005, un element hibrid de propagandă


Așa-zisa panglică a Sf. Gheorghe NU are nicio legătură cu URSS și Al Doilea Război Mondial, așa cum MINTE Rusia. În realitate, rușii au luat denumirea unei panglici antisovietice și culorile unei panglici sovietice și au născocit, în 2005, un element hibrid de propagandă

Medicul și bologgerul basarabean Dragoș Galbur detonează, pe Facebook, minciuna rusească a așa-zisei panglici a Sf. Gheorghe, care nu doar că NU are nici cea mai mică legătură cu URSS și cel de-Al Doilea Război Mondial, dar a fost inventată abia în 2005, sub forma unui element de propagandă. 

Podul.ro vă prezintă clarificările lui Dragoș Galbur: 

”Haideți să vă explic cât de rătăciți sunt cei care poartă așa zisa panglică a Sf. Gheorghe (Георгевская ленточка).

Faptul că întreaga societate rusească (dar și în țările ex-sovietice), de la boschetar, la președinte, în preajma zilei de 9 mai, denumită la ruși și ‹Ziua Victoriei› începe a purta panglica, binecuvântată de biserica ortodoxă rusă ca panglica Sfântului Gheorghe, nu mai e o noutate pentru nimeni. 

Însă panglica Sf. Gheorghe 𝗡𝗨 are nicio legătură cu victoria URSS în al Doilea Război Mondial sau cu ordinele sovietice. Din contra, aceasta se agăța la medalia Ordinului Sfântului Gheorghe, cu care, oficial, se decorau ofițerii și alți militari în timpul Rusiei Țariste. Teoretic, aceasta a reprezentat un simbol anti tot ceea ce a însemnat URSS ulterior. 

Abia în 2005, în cadrul unei campanii de propagandă, această panglică a fost reinventată și pusă în circulație de către asociația de presă controlată de stat RIA Novosti și de o asociație studențească. Însă e clar că băieții nu s-au documentat deloc. 

În timpul războiului, în URSS, începând cu 1943, militarii (și nu doar) se decorau cu Ordinul Gloriei, la care era agățată panglica Gărzii (Гвардейская), care se aseamănă cu panglica Sf. Gheorghe (Георгевская), însă totuși are deosebiri evidente, chiar și specialiștii ruși în heraldică confirmă acest lucru.

Apoi, în 1945, panglica Gărzii (Гвардейская) din nou a fost agățată, de data aceasta la medalia dedicată victoriei URSS asupra Germaniei naziste. Cea mai clară și vizibilă deosebire dintre panglica Gărzii și cea a Sf. Gheorghe este că cea a Sf. Gheorghe este de fapt galben-neagră, iar cea a Gărzii — negru-oranj / foto jos). Deci, nicidecum ceea ce vedem astăzi prin tot spațiul post-sovietic, inclusiv în Moldova, nu poate fi numită panglica Sfântului Gheorghe. Repet: adevărata panglică Sf. Gheorghe e galben-neagră, iar cea negru-oranj se numește panglica Gărzii. 

Panglica Sfântului Gheorghe este panglica celor învinși în cel de-al Doilea Război Mondial, în special a Comitetului pentru Eliberarea Popoarelor Rusiei, creat de Adolf Hitler și prezidat de Andrei Vlasov și a Armatei Ruse de Eliberare – ROA (Russkaia Osvoboditelnaia Armia), condusă de același Vlasov.

Li se atribuie lor din simplu motiv că din aceste structuri militare făceau parte mai mulți ofițeri, cavaleri ai Ordinului Sfântul Gheorghe, ca de exemplu: un mare dușman al URSS, generalul Petr Krasnov, conducător al detașamentului de cazaci care lupta pentru al 3-lea Reich, fiind un general alb, adica încă de pe timpul Imperiului Rus; apoi gruppenführer-ul SS, Andrei Șcuro; gruppenführer-ul SS, Rudolf Bangherski; generalul-maior Andrei Turcul, comandant al Forțelor Armate a Comitetului pentru Eliberarea Popoarelor Rusiei și alții. Cu toții mari inamici ai URSS. 

Rușii pur și simplu au luat denumirea unei panglici antisovietice și culorile unei panglici sovietice și au creat un element hibrid de propagandă, pe care prostimea l-a înghițit cu succes”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.