Comisarul rus pentru drepturile omului, Tatyana Moskalkova, a primit aproximativ 400 de scrisori de la rudele militarilor ruși trimiși în Ucraina, care au încetat să mai comunice cu familiile lor. Scrisorile de răspuns, în cazul în care acestea au fost redactate și trimise, purtau invariabil același conținut stereotip, în conformitatea cu regulile Ministerului Apărării: ”Soldatul X este dispărut pe câmpul de luptă” sau ”Soldatul Y se află în misiune”.
Estimările și statisticile privind numărul militarilor ruși uciși, răniți sau dispăruți în Ucraina variază foarte mult. Pe 25 martie, Ministerul rus al Apărării a raportat că 1.351 de militari ruși au fost uciși în Ucraina. În același timp, armata ucraineană a raportat moartea a 18.000 de soldați ruși, în vreme ce, citând date oferite de serviciile de informații militare, oficialii de stat ai SUA au declarat că peste 10.000 de militari ruși au murit în conflict, în doar o lună de la debutul acestuia.
În Ucraina au murit mai mulți ruși decât în ambele războaie cecene
Pentru a evidenția dimensiunea dezastrului trebuie amintit faptul că URSS a pierdut aproximativ 14.000 de oameni în războiul său de 10 ani din Afganistan iar totalul militarilor uciși în cele două campanii cecene a fost de 11.000.
Într-un interviu cu jurnaliştii ruşi independenţi la sfârşitul lunii martie, preşedintele ucrainean Vladimir Zelensky a spus că Ministerul rus al Apărării refuză în mod constant să ia cadavrele soldaţilor ruşi, pentru a nu fi obligat, astfel, să aibă o evidență clară a fatalităților.
"Noi nu vrem să păstrăm cadavrele, iar Ministerul Apărării din Rusia refuză să le ridice", a spus Zelensky. "La început au refuzat, apoi s-au oferit să trimită niște saci de plastic pentru cadavre. Chiar și atunci când un câine sau o pisică moare, tratezi mai bine cadavrele acestor animale", a subliniat Zelensky.
Un avocat militar rus a subliniat, sub anonimat, procedura oficială de manipulare a răniților și a cadavrelor militarilor uciși în acțiune: „Brigăzi speciale adună răniții, îi iau pe decedați dacă este posibil și înregistrează morții. Apoi datele sunt trimise comandantului, care scrie un raport și îl transmite în lanțul de comandă. Dar rapoartele sunt foarte dure în aceste zile și nimeni nu știe cu adevărat numărul victimelor.”
Cadavrele trebuie identificate pentru ca soldații să fie declarați uciși în acțiune. „Declarațiile martorilor sau părțile corpului nu sunt suficiente. Dacă un cadavru nu poate fi identificat, ei fac teste ADN”, a spus Anton Scherbak, avocat al organizației pentru drepturile omului ”Mamele Soldaților” din St. Petersburg.
Cu toate astea, soldații care nu au fost încă identificați ca decedați nu intră automat în categoria dispăruților. Cadavrele care nu au fost returnate în Rusia, neidentificabile sau îngropate în Ucraina nu sunt, de asemenea, incluse în lista celor care au fost uciși în acțiune, a declarat avocatul Anastasia Burakova, care admite că respectivii soldați nu au statut legal și nu sunt enumerați nici printre morți și nici printre cei vii.
Dispărut în misiune! Cum își ascunde Armata Rusă pierderile de război
Părinții militarului Stanislav „Stas” Pivovarov au încercat aproape două săptămâni să-și găsească fiul în vârstă de 21 de ani, care a fost trimis în Ucraina în februarie. La sfârșitul lunii martie, mama soldatului, Tatyana Pivovarova, și-a văzut în sfârșit fiul — ca prizonier de război într-un videoclip publicat de un canal ucrainean de Telegram.
Ea a scris unității militare din Ingușeția, unde a slujit fiul ei, și a cerut informații oficiale despre unde se află, primind în schimb doar un răspuns sec, din care a aflat că ”Soldatul Pivovarov este în misiune”.
"Nu era pe listele prizonierilor de război, dar am aflat că Stas se afla într-un spital din Dnipropetrovsk cu o rană gravă la picior. Nu știm nimic mai mult, nici măcar dacă este în viață acum", a spus Pivovarova, adăugând: „Ministerul Apărării a scris că fiul meu este într-o misiune și că videoclipul cu el în spital este un fals. Dar cum aș putea să nu-mi recunosc eu fiul? A fost el."
Putin nu oferă compensații pentru militarii dispăruți sau îngropați în pământul Ucrainei
Președintele Vladimir Putin a promis că familiile militarilor uciși în Ucraina vor primi 7,4 milioane de ruble (aproximativ 90.000 de dolari) fiecare. Însă, dacă moartea unui militar nu este stabilită legal, adică dacă trupurile neînsuflețite nu au fost identificate, au fost arse la grămadă în crematoriile mobile sau au rămas în Ucraina, rudele militarilor în cauză nu vor primi niciun fel de despăgubire, singura șansă teoretică fiind o hotărâre judecătorească.
Familiile care aleg să aibă răbdare ca rudele lor să fie identificate oficial, totuși, se pot confrunta cu o așteptare de zeci de ani.
Ca exemplu, peste 100 de soldați și civili neidentificați care au murit în timpul războiului din Cecenia sunt îngropați într-un cimitir din Rostov-pe-Don. Probele lor genetice sunt încă păstrate într-o bază de date, dar probabilitatea identificării scade în fiecare an.
Un expert în medicină legală militară care a identificat victimele primei și celei de-a doua campanii cecene a fost de acord să descrie procesul cu condiția anonimatului.
"Fiecare fragment este examinat. Chiar dacă presupunem că toate aparțin aceluiași corp, este o muncă gigantică", a spus el. „Verificăm imediat dacă există asemănări genetice cu presupusele rude, care de obicei sunt anunțate până în acest moment sau vin ei înșiși la noi. Dacă oamenilor nu li se spune despre asta din timp, ei nu vor ști cum și unde să-și caute fiii. Din păcate, nu toți bărbații uciși în Cecenia au fost identificați. Mulți nu aveau rude sau noi nu am reușit să ajungem la ei. În aceste cazuri, morții sunt îngropați și materialul lor genetic este păstrat, în cazul în care se găsește una dintre familii”.