Mateusz Morawiecki, întâlnire importantă cu Natalia Gavrilița: "Polonia va fi un bun ambasador al Republicii Moldova la Bruxelles!"


Mateusz Morawiecki, întâlnire importantă cu Natalia Gavrilița: "Polonia va fi un bun ambasador al Republicii Moldova la Bruxelles!"

"Ajutăm partenerii moldoveni care trec printr-o situație dificilă... Polonia va fi un bun ambasador al Republicii Moldova la Bruxelles", a asigurat-o vineri premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, pe omoloaga sa din R. Moldova, Natalia Gavrilița, în cadrul unei întruniri pe care cei doi au avut-o la Varșovia.

De asemenea, aceștia au semnat un acord prin care R. Moldova va primi un împrumut de 20 de milioane de euro, respectiv au pus bazele unui program executiv interguvernamental în domeniul culturii, educației și științei pentru 2022-2025.

După cum a declarat premierul Morawiecki la o conferință de presă, discuțiile s-au concentrat pe situația dificilă din Moldova.

"Astăzi facem totul pentru a-i ajuta pe partenerii noștri moldoveni în situația lor foarte dificilă, atât în ​​ceea ce privește criza refugiaților ucraineni, dar în primul rând legat de criza energetică și economică", a spus acesta, menționând și dependența Republicii Moldova de resursele energetice rusești. 

Totodată, premierul și-a exprimat satisfacția față de semnarea acordului de cooperare economică cu șefa Guvernului Republicii Moldova.

"Sunt convins că în viitor va exista pace și securitate în această parte a Europei, iar în 'împrejurări normale' Moldova se va putea dezvolta rapid din punct de vedere economic", a subliniat Morawiecki.

După întâlnirea cu premierul Morawiecki, șefa Guvernului Republicii Moldova a mulțumit pentru asistența poloneză acordată țării sale.

"Acceptăm refugiați de când a izbucnit războiul. Republica Moldova a primit deja 390.000 dintre ei. Aproape jumătate dintre refugiații ucraineni sunt copii. Populația Moldovei este de 2,6 milioane", a spus premierul Gavrilița.

Populația citată de Gavrilita exclude Transnistria. Moldova este una dintre cele mai sărace țări din Europa și se confruntă cu o provocare la adresa integrității teritoriale din pricina Transnistriei, un pseudostat separatist locuit de o populație ce vorbește predominant limbă rusă și care și-a declarat independența în 1990. După anexarea de către Rusia a Peninsulei Crimeea în 2014, Transnistria a cerut includerea în Rusia. Ca replică, Rusia a spus că își va proteja cetățenii în cazul unui conflict în Transnistria.

Gavrilița a atras atenția că războiul din Ucraina, unul dintre principalii parteneri economici ai Moldovei, a creat probleme economice pentru țara ei.

"Prețurile au crescut și antreprenorii noștri au pierdut multe piețe de export", a spus Gavrilița.

Nu în cele din urmă, aceasta și-a exprimat recunoștința pentru asistența oferită de Polonia în cadrul UE privind eliminarea cotelor care restricționează capacitatea de a fi vândute mărfurile moldovenești pe piața Uniunii Europeni. 

"Polonia este unul dintre principalii piloni ai sprijinului Moldovei în UE", a subliniat Gavrilița.

Premierul R. Moldova a mai reliefat faptul că țara ei a depus pe 3 martie o cerere de pregătire pentru a deveni candidat la aderarea la UE, asigurând că va face tot posibilul în acest sens.

"Solicităm statelor membre să admită Moldova, Ucraina și Georgia în UE... Urmăm calea modelului european. Privim acest model european cu mare speranță. Sper ca și Moldova să devină într-o zi membră cu drepturi depline al UE", a conchis aceasta. (sursa: AICI și AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.