Decizie istorică: NATO schimbă în premieră abordarea cu privire la China comunistă


Decizie istorică: NATO schimbă în premieră abordarea cu privire la China comunistă

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi, pentru prima dată, că alianța formată din 30 de state va lua în considerare China în strategia sa de apărare, pe fondul refuzului Beijingului de a condamna războiul Rusiei în Ucraina.

"Am văzut că Beijingul nu dorește să condamne agresiunea Rusiei. Beijingul s-a alăturat Moscovei prin a pune sub semnul întrebării dreptul națiunilor de a-și alege propria cale", a declarat Stoltenberg.

"Pentru prima dată, (strategia de apărare - n.red.) trebuie să țină seama și de modul în care influența crescândă și politicile coercitive ale Chinei ne afectează securitatea", a adăugat acesta.

Stoltenberg a declarat că alianța formată din 30 de state își va anunța noul "concept strategic" în urma summitului de la Madrid din iunie.

Alianța va căuta să consolideze parteneriate cu aliații din Asia-Pacific în mai multe domenii, inclusiv cibernetice, ale noilor tehnologii, respectiv privind combaterea dezinformării.

Stoltenberg a spus că acest lucru va ajuta, la rândul său, NATO și aliații săi să lucreze mai îndeaproape în legătură cu securitatea maritimă, schimbările climatice și reziliența, menționând că "provocările globale necesită soluții globale".

Șeful NATO a spus că alianța rămâne în principal preocupată să pună capăt războiului din Ucraina și să furnizeze mai mult ajutor nu numai Kievului, ci și altor națiuni care sunt, de asemenea, amenințate de agresiunea rusă, cum ar fi Georgia.

Războiul declanșat pe 24 februarie de Vladimir Putin împotriva Ucrainei a fost întâmpinat cu o condamnare globală rapidă.

Națiuni precum SUA, Australia, Noua Zeelandă, Japonia, Coreea de Sud și membrii NATO au lovit Moscova cu sancțiuni severe.

Dar China a refuzat să denunțe războiul brutal și a condamnat utilizarea sancțiunilor, argumentând că NATO ar trebui să asculte presupusele preocupări de securitate ale lui Putin.

Luna trecută, SUA, împreună cu alte 140 de națiuni, au votat împreună cu Adunarea Generală a ONU pentru a adopta o rezoluție istorică ce condamnă invazia lui Putin și prin care îi cere acestuia să-și retragă trupele.

Deși rezoluția nu are statut legal, China, împreună cu 34 de națiuni, s-au abținut.

Se crede că Beijingul nu a acordat încă sprijin Rusiei sub formă de armament sau chiar de a o ajuta să fenteze sancțiunile, dar SUA au avertizat în mod repetat China că vor exista "consecințe" dacă ajută Moscova.

"Implicațiile costurilor generate de invazia rusească sunt globale și vor fi de lungă durată, iar ceea ce se întâmplă în Ucraina este urmărit îndeaproape în întreaga lume. Acum este și mai important să fim împreună pentru a ne proteja valorile", a declarat Stoltenberg. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.