Rusia, în pragul unui colaps tehnologic. Taiwanul impune Kremlinului o serie de sancțiuni nimicitoare


Rusia, în pragul unui colaps tehnologic. Taiwanul impune Kremlinului o serie de sancțiuni nimicitoare

Amplificându-și sprijinul pentru Ucraina, pe fondul războiului declanșat de Kremlin, Taiwanul a impus miercuri noi sancțiuni împotriva Rusiei, vizând piața de mărfuri de înaltă tehnologie. Potrivit unei declarații a Ministerului Afacerilor Externe din Taiwan, Taipei a impus un embargo în ceea ce privește exporturile a 57 de mărfuri de înaltă tehnologie din țara insulară, fiind vorba mai precis despre echipamente de telecomunicații, piese de circuite integrate și unități cu frecvență variabilă.

Controalele mai stricte asupra exportului de bunuri de înaltă tehnologie, care sunt utilizate inclusiv pentru fabricarea de armament, vor fi "eficiente imediat", a declarat Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat. Declarând că invazia rusească în curs din Ucraina "e o amenințare clară la adresa păcii internaționale", sancțiunile extinse sunt în conformitate cu ordinul global de sancțiuni care vizează îmbunătățirea reglementărilor privind "exportul și fluxul de mărfuri strategice de înaltă tehnologie", au mai precizat oficialii guvernamentali. Exportatorii vor trebui să solicite o licență la Biroul de Comerț Exterior pentru a exporta mărfurile enumerate în Rusia.

Interdicția comercială în privința anumitor mărfuri de înaltă tehnologie vine după ce Taiwan a exportat produse în valoare de 1,3 miliarde de dolari în Rusia. Taipei a importat, de asemenea, bunuri evaluate la 5 miliarde de dolari. Cu toate acestea, conform Focus Taiwan, comerțul bilateral dintre cele două țări a reprezentat doar 0,76% din comerțul total al Taiwanului. (sursa: AICI)

Ministerul taiwanez al Afacerilor Economice a anunțat că restricționează exporturile către Rusia de produse care ar putea fi utilizate în scopuri militare, fiind o aliniere a oficialilor de la Taipei cu sancțiunile occidentale impuse împotriva Kremlinului pe fondul războiului pe care l-a declanșat pe 24 februarie împotriva Ucrainei. 

Ministerul a întocmit o listă de 57 de produse care au atât uz comercial, cât și militar. În timp ce Taiwanul a restricționat exporturile către Rusia de la 1 martie în temeiul Acordului de la Wassenaar cu privire la bunuri și tehnologii cu dublă utilizare, Guvernul taiwanez intenționează, de asemenea, să restrângă gama de produse strategice de înaltă tehnologie și destinațiile lor de export.

Articolele de pe listă corespund unor produse restricționate și de alte națiuni, iar exportatorii ar trebui să solicite o licență specială dacă doresc să vândă în continuare în străinătate produsele fabricate în Taiwan, a transmis ministerul. Cei care încalcă măsurile ar putea fi sancționați cu amenzi, respectiv închisoare, așa cum prevede Legea Comerțului.

Orice companie taiwaneză care dorește să exporte o listă lungă de bunuri tehnologice în Rusia trebuie să solicite permisiunea.

Mișcarea a fost făcută "pentru a împiedica țara noastră să exporte bunuri de înaltă tehnologie în Rusia pentru producția de armament", a transmis Guvernul taiwanez. 

Echipamentele utilizate în producția de semiconductori și bunuri electronice sunt prezente în mod proeminent pe listă, se arată într-un raport. În trecut, Taiwanul a restricționat sau a interzis exporturile de articole similare de înaltă tehnologie către Coreea de Nord și Iran.

Lista include echipamente destinate fabricării semiconductorilor, Taiwanul fiind lider mondial în acest sector de producție. Lista mai include și lasere, respectiv sisteme de navigație.

Un oficial american a declarat săptămâna trecută că TSMC (2330.TW) din Taiwan, cel mai mare producător contractual de cipuri din lume, a părăsit piața rusă, întrerupând accesul Centrului de tehnologii SPARC din Moscova (SPN.AX) la cipurile Elbrus, care sunt utilizate pe scară largă în sistemele rusești de informații, respectiv sistemele militare. 

Rusia depinde în totalitate de TSMC pentru semiconductorii de ultimă generație necesari pentru fabricarea aproape a orice, de la laptopuri și smartphone-uri până la echipamente pentru serviciile militare și de securitate ale țării.

TSMC a declarat pentru Investment Monitor: "TSMC respectă toate legile și reglementările aplicabile și se angajează pe deplin să respecte noile reguli de control al exporturilor".

Importanța TSMC pentru industria globală a semiconductoarelor e imensă. Compania este cel mai mare producător de cipuri din lume și cea mai valoroasă companie cotată la bursă din Asia, la 600 de miliarde de dolari.

Dependența Rusiei de Taiwan pentru cipuri era deja o problemă, potrivit analistului GlobalData Michal Orme. 

"Pe măsură ce afacerea TSMC a crescut și s-a mutat foarte mult către lucrări de ultimă generație, în special pentru Apple, piața mică din Rusia pur și simplu nu a putut concura pentru capacitatea TSMC", a explicat Orme.

Din 2018, Rusia a suferit din cauza faptului că nu este un client de top pentru TSMC. 

TSMC rămâne cea mai bună opțiune globală, în pofida faptului că Rusia încearcă să-și compenseze deficitul de aprovizionare cu semiconductori din alte părți, cum ar fi SMIC din China și compania americană GlobalFoundries. 

"Ca toți ceilalți, Rusia a trebuit să-și ușureze dependența de TSMC", a zis Orme.

Samsung, singura alternativă reală a Rusiei la TSMC pentru servicii de producție de calitate superioară, intră acum sub embargoul de export de semiconductori impus de Coreea de Sud împotriva Kremlinului. 

"Rusia este izolată de semiconductorii moderni, deoarece nu are o industrie proprie avansată de semiconductori și s-a bazat în întregime pe TSMC pentru a-și produce cipurile de vârf", a explicat Orme. 

TSMC, împreună cu Samsung din Coreea de Sud, dețin monopolul asupra cipurilor de cinci nanometri – cel mai răspândit cip mic în circulație folosit de companii precum Apple, Qualcomm și Huawei.

Rusia poate importa în continuare cipuri low-end din China, dar cipurile high-end sunt esențiale pentru tehnologiile emergente (Inteligență Artificială, calcul cuantic, aplicații de realitate augmentată). 

"Cipurile de ultimă generație sunt, de asemenea, vitale pentru sistemele de arme avansate și pentru smartphone-urile de ultimă generație, de exemplu", a completat Orme. 

"Totul în rest poate fi făcut cu cipuri furnizate de China", a mai zis acesta. 

În urma restricționării aplicate de Taiwan, Rusia, deși are China drept aliat, riscă o criză tehnologică catastrofală pe care nu și-o poate permite în această eră digitală. 

"Fără o aprovizionare neîntreruptă de semiconductori de ultimă generație, va fi extrem de dificil pentru întreprinderile rusești, companiile de telecomunicații și furnizorii de cloud să își mențină și să dezvolte infrastructurile tehnologice în viitor. Doar în ceea ce privește băncile, de exemplu, va fi dificil pentru orice tip de operațiune a centrului de date să continue și efectele se vor simți pe măsură ce regimul de sancțiuni va continua", a zis analistul GlobalData Emir Halilovic. 

Pe de altă parte, o posibilă repercusiune a acestui război tehnologic prezintă și riscuri. Ucraina este principalul furnizor mondial de neon, iar Rusia este un furnizor-cheie de paladiu, ambele fiind folosite la fabricarea cipurilor.

Rusia ar putea riposta împotriva sancțiunilor prin întreruperea aprovizionării cu neonul necesar pentru laserele utilizate în echipamentele de fabricare a cipurilor litografice. Ucraina controlează aproximativ 70% din piața globală. Neonul a fost utilizat pe scară largă de mai bine de zece ani, folosit în fabricile de cipuri din întreaga lume. (sursa: AICI, AICI și AICI)

Conform unui articol Reuters din data de 11 martie, cei mai mari doi furnizori de neon din Ucraina, care produc jumătate din rezerva mondială a acestui material-cheie în procesul de fabricare a cipurilor, și-au oprit activitatea din cauza războiului militar declanșat de Kremlin, ceea ce va agrava și mai mult criza semiconductorilor. (mai multe detalii AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.