Rareș Bogdan condamnă ipocrizia UE în privința sancțiunilor impuse Rusiei și cere un "task-force al informației" destinat cetățenilor ruși, pentru ca aceștia să afle despre ororile comise în Ucraina de "Antihristul" Putin


Rareș Bogdan condamnă ipocrizia UE în privința sancțiunilor impuse Rusiei și cere un "task-force al informației" destinat cetățenilor ruși, pentru ca aceștia să afle despre ororile comise în Ucraina de "Antihristul" Putin

Într-un discurs susținut miercuri în plenul Parlamentului European, Rareș Bogdan, lider al delegației eurodeputaților români din grupul PPE, a condamnat ipocrizia Bruxellesului în privința sancțiunilor impuse Rusiei, atrăgând atenția că o parte dintre acestea au fost implementate cu jumătate de măsură. 

De asemenea, prim-vicepreședintele PNL i-a propus președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, o idee de proiect prin care să se caute modalitățile ca cetățenii ruși să fie informați despre ororile pe care le comite regimul Putin în Ucraina.  

"Oricâte sancțiuni, comisii de anchetă și tribunale internaționale ar conlucra pentru blocarea acestui criminal de război, câtă vreme el are susținerea rușilor manipulați agresiv, suntem dezarmați", a avertizat liderul liberal.

Redăm discursul complet al eurodeputatului PNL: 

"Încep prin a o felicita pe Roberta Metsola pentru demersul său curajos de a merge la Kiev. Mă înclin, a spălat onoarea Parlamentului.

La data la care Consiliul European își prezenta concluziile nu ne imaginam că va avea loc masacrul din Bucha. Dar barbaria lui Putin și a generalilor săi doboară mereu recorduri și ne paralizează. Ei bine, exact asta nu ne permitem. Nu avem timp de irosit pentru a vedea cine a închis ochii din UE și cine a avut de câștigat dintre țările membre de la momentul anexării Crimeei.

Realitatea sângeroasă oricum nu mai poate fi schimbată. În fiecare oră mor copii, se destramă familii, se mutilează sufletul unei națiuni. Un copil pe minut părăsește Ucraina. Un copil pe minut. Este limpede că vremea compromisului a trecut și orice sancțiune luată cu jumătate de măsură nu-și atinge scopul. 

Cred că mai puțină ipocrizie și mai multă acțiune ar fi de dorit. Anunțăm sancțiuni, dar lăsăm încă bănci rusești funcționale în rețeaua SWIFT și Target 2 – cinci bănci rusești – și plătim 300 de milioane de euro pe zi pe gaz rusesc și petrol. Cu alte cuvinte, alimentăm conturile Rusiei lui Putin cu 9 miliarde de euro lunar, adică finanțăm mașinăria de război a Kremlinului, cu ipocrizie. Cu toate acestea, merită, sigur, salutat, al cincilea pachet de sancțiuni, anunțat de dna (Ursula) Von der Leyen

Îi propun încă o direcție de acțiune, să găsim împreună cum să-i informăm pe cetățenii ruși despre ororile lui Putin. Acest Antihrist a restricționat accesul la adevăr, l-a arestat, însă asta nu trebuie să ne demobilizeze. Propun un task-force, în parteneriat cu NATO, pentru a găsi calea adevărului către cetățenii ruși, iar acest task-force al informației nu trebuie să cunoască cuvântul imposibil. Oricâte sancțiuni, comisii de anchetă și tribunale internaționale ar conlucra pentru blocarea acestui criminal de război, câtă vreme el are susținerea rușilor manipulați agresiv, suntem dezarmați.

Știm din istorie că adevărul își găsește mereu calea. Însă noi nu avem timp. Pentru situația cumplită din Ucraina termeni precum dramă, nenorocire, dezastru sunt prea puțin. Trăim cu temerea ca invazia să nu se extindă și la alte state, iar eu, ca român, mă rog în fiecare zi pentru frații mei din Republica Moldova. Dumnezeu s-o apere, să nu asistăm la încă un coșmar. Albert Einstein spunea: ‘Nu știu cu ce arme va fi dus al treilea război mondial, dar cu siguranță cel de al patrulea va fi purtat cu bețe și pietre".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.