Pregătirea ofensivei ruse în Donbas. A 42-a zi de război în Ucraina


Pregătirea ofensivei ruse în Donbas. A 42-a zi de război în Ucraina

1. Ieri au continuat luptele în sudul Ucrainei, unde trupele ruse încearcă să încercuiască forțele ucrainene din Donbas. Trupele din zona Kievului au început să ajungă în regiunea orașului Izium controlat de ruși, de unde pornește ofensiva spre orașele Slaviansk și Kramatorsk (din Kramatorsk s-au evacuat ieri peste 8.000 de civili). Au continuat luptele din orașul Mariupol, dar nu există informații certe în spațiul public referitoare la evoluțiile militare de aici. Forțele ucrainene au continuat ieri contra-ofensiva spre Herson dinspre orașele Nikolaiev și Krivoi-Rog.

2. În regiunea Dnipropetrovsk atacurile ruse cu rachete au distrus un depozit de combustibil și o fabrică. Sursele ruse anunță distrugerea în cursul zilei de ieri a cinci depozite de combustibil 

3. Cancelarul Olaf Scholz a declarat că Germania a început să discute cu Ucraina modul de acordare a garanțiilor de securitate solicitate de Kiev. Ministrul Kuleba a declarat că aceste discuții au început și cu Statele Unite, Marea Britanie, Franța și Turcia.

4. Ministra Irina Vereșciuk a cerut ucrainenilor din porțiunea Donbasului controlată de Kiev să se refugieze în alte regiuni ale Ucrainei cât mai este posibil, anticipând că rușii vor lansa aici o ofensivă de proporții mari în zilele următoare. 

5. La Parlamentul de la Kiev a fost înregistrată o propunerea legislativă prin care se dorește schimbarea tuturor numelor de străzi și locuri publice asociate cu Federația Rusă.

6. New York Times a anunțat că a reușit să confirme autenticitatea unei filmări în care apar militari ucraineni care execută prizonieri ruși. Filmarea a apărut la începutul săptămânii pe rețelele sociale și arată mai mulți prizonieri ruși într-un sat din regiunea Kiev, cu mâinile legate, care sunt împușcați de militari ucraineni.

7. Consiliul Local din Mariupol anunță că forțele ruse folosesc crematorii mobile pentru arderea cadavrelor civililor uciși în oraș, ceea ce duce la dispariția probelor privind crimele de război comise de militarii ruși.

8. Avocatul Poporului de la Kiev a anunțat ieri că nu au putut fi găsiți peste 400 de locuitori din orașul Hostomel, care vreme de 35 de zile a fost ocupat de forțele ruse.

9. Primarul localității Skadovsk Aleksandr Yakovlev a părăsit localitatea în urma presiunilor din partea forțelor ruse de aici. Conform acestuia opțiunile lui erau să colaboreze cu rușii sau să fie arestat de aceștia. Fostul primar al orașului Rubijne, Serghei Hortiv, colaborează cu forțele ruse care au ocupat localitatea, cărora le furnizează informații despre ucrainenii rămași loiali Kievului.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.