"Acesta este noul Auschwitz!". Primarul din Mariupol acuză forțele rusești că au pus în funcțiune un crematoriu


"Acesta este noul Auschwitz!". Primarul din Mariupol acuză forțele rusești că au pus în funcțiune un crematoriu

Consiliul Local al orașului Mariupol a acuzat miercuri forțele rusești că se folosesc de un crematoriu mobil pentru a-și acoperi crimele de război comise în orașul-port din sud-estul Ucrainei.

Mariupol, care se află sub ocupație parțială de săptămâni întregi, a fost ținta uneia dintre cele mai brutale ofensive rusești din Ucraina de la începutul invaziei din data de 24 februarie.

"Ucigașii își acoperă urmele", a transmis consiliul orașului în mai multe postări pe rețelele sociale, adăugând că rușii au înființat "crematorii mobile".

"Kremlinul a ordonat distrugerea oricăror dovezi ale crimelor comise de armata sa la Mariupol", a adăugat consiliul, acuzând Moscova că reacționează prin această cale la condamnarea pe scară largă la nivel internațional a crimelor de război pe care le-au comis trupele rusești în Bucha, ucigând sute de civili. 

Accesul umanitar în oraș a fost blocat de săptămâni, aproximativ 160.000 de locuitori neputând pleca și neavând acces la electricitate, încălzire, asistență medicală și apă, a raportat Ministerul Apărării din Marea Britanie.

Oficialii din Mariupol au estimat că aproximativ 5.000 de civili au fost uciși, dar au avertizat miercuri că, având în vedere dimensiunea distrugerii cauzate orașului, numărul morților ar putea fi de zeci de mii.

Kremlinul a fost de acord cu încetarea focului săptămâna trecută, asta după ce devastatoarele bombardamente au lovit acest oraș important din punct de vedere strategic timp de mai bine de o lună.

Dar eforturile de evacuare ale Comitetului Internațional al Crucii Roșii au fost blocate în weekend din cauza condițiilor mai mult decât anevoioase. 

CICR a declarat miercuri că a reușit să evacueze aproximativ 500 de persoane din orașul Berdiansk, situat la aproximativ 50 de mile la sud de Mariupol, dar încă nu poate avea acces către cei izolați în Mariupol.

Oficialii orașului au susținut că Rusia interzice accesul umanitar în Mariupol din cauza numărului de ucraineni uciși ale căror trupuri au rămas pe străzi.

Consiliul orașului a mai susținut că forțele rusești îi trimit pe potențialii martori în "lagărele de filtrare" – o afirmație reluată marți de ambasadorul SUA la Națiunile Unite, Linda Thomas-Greenfield, care a spus că a văzut "rapoarte credibile" care susțin astfel de acuzații. Oficialii ucraineni au mai atras atenția că după etapa "lagărelor de filtrare",  mii de rezidenți din Mariupol au fost duși cu forța în Rusia.

Linda Thomas-Greenfield a precizat că ucrainenii din aceste lagăre au fost lăsați fără cărțile de identitate și pașapoarte, respectiv separați de familiile lor.

"Lumea nu a văzut o tragedie de magnitudinea cel de la Mariupol de la existența lagărelor de concentrare naziste. Forțele de ocupație rusești au transformat întreg orașul nostru într-un lagăr al morții", a declarat primarul orașului Mariupol, Vadym Boychenko, adăugând că rușii au creat acolo "noile Auschwitz și Majdanek".

"Lumea trebuie să ajute la pedepsirea monștrilor lui Putin", a mai precizat acesta. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.