„Cererea frenetică de pe piața alimentară din Rusia a scăzut deja”, a spus Vladimir Putin zilele trecute. Președintele rus a făcut acest anunț după ce mass-media rusă și străină s-au umplut de imagini cu sute de cumpărători, în mare parte în vârstă, luând cu asalt magazinele alimentare din Rusia și cumpărând stocuri întregi de alimente de bază: zahăr, ulei, făină etc.
Obișnuit cu mistificările, Putin nu a mințit și de această dată. Într-adevăr, în fața galantarelor goale ale magazinelor obișnuite, năvala a rămas fără obiect, iar acolo unde produsele încă se mai găsesc, prețul prohibitiv al acestora, mărit brusc cu un procent variind între 30 și 50%, le-a făcut intangibile pentru cetățeanul de rând.
Așadar, ”cererea frenetică” s-a transformat fără probleme într-o incapacitate a majorității populației de a-și face provizii de alimente sau chiar de a cumpăra cele necesare. Și cum altfel, când în Rusia oligarhilor lui Putin, salariul minim pe economie este de doar 12.130 de ruble pe lună, adică echivalentul a 734,5 lei românești.
Dincolo de acest fapt, potrivit lui Rosstat, agenția rusă de statistică, înainte de război existau în Rusia aproximativ 20 de milioane de săraci. În realitate, însă, unul din patru cetățeni ruși se chinuie să își procure cele necesare traiului de zi cu zi.
Recent, FinExpertiza, o agenție de consultanță financiară, a folosit odată o metodologie acceptată la nivel internațional pentru a calcula nivelul veniturilor în Rusia. Experții lor au descoperit că 24,6% din populația rusă, sau 36 de milioane de oameni, avea un venit sub 60% din venitul mediu. Venitul mediu de anul trecut a fost de 27.000 de ruble (aproximativ 300 de dolari) pe lună. Asta înseamnă că un sfert din populație trăiește sub pragul sărăciei, cu un venit de doar 160 de dolari pe lună.
În același timp, creșterile de prețuri au atins – în cuvintele eufemistice ale rușilor patrioți – adevărate „recorduri”. Dacă ar fi vorba doar de prețul zahărului, acest fapt ar fi, într-o oarecare măsură, tolerabil. Dar în orașul Kurgan, de exemplu, prețul cepei a crescut cu 160%. Față de luna martie a anului trecut, în Rusia, în ansamblul său, prețurile verzei au crescut cel mai mult, la nivel de alimente esențiale - indexându-se cu 209,45%. .Prețul zahărului a crescut cu 56%, hrișca a crescut cu 37,7%, făina — 20,61%, pastele — cu 21,22%, iar aproape toate fructele și legumele — ceapă, roșii, morcovi și cartofi — au crescut cu peste 20%. Sortimentele de carne au fost indexate și ele cu valori între 15 și 20%.
Deși pe canalele oficiale guvernanții încă vorbesc despre „mecanismele pieței”, în Rusia ei au înghețat pur și simplu prețurile. Ministerul Industriei și Comerțului a anunțat că va fixa prețuri maxime pentru bunurile esențiale. Acest lucru este permis de legislație, care dă guvernului dreptul de a îngheța prețurile până la 90 de zile dacă acestea au crescut cu 10% sau mai mult timp de 60 de zile consecutive.
În provinciile rusești măsurile sunt și mai stricte. De exemplu, în regiunea Zabaikalsky, lanțurile de comerț cu amănuntul și Ministerul Dezvoltării Economice din regiune au semnat un memorandum pentru a reduce prețurile anumitor produse alimentare începând cu 28 martie. Lista mărfurilor include nouă articole: lapte, ulei rafinat de floarea soarelui, zahăr și făină de grâu de calitatea I, orez, paste, sare și pâine. Comercianților cu amănuntul nu li se va permite o majorare mai mare de 15%.
Sub presiunea autorităților, sute de magazine din orașele din regiunea Khabarovsk au stabilit tarife minime pentru bunurile esențiale. În Kuban, se încearcă, de asemenea, să se mențină prețurile scăzute prin mijloace administrative. Lista mărfurilor ale căror prețuri sunt „congelate” include carnea de pui, uleiul de floarea soarelui, laptele, chefirul, smântâna și brânza de vaci, ouăle, zahărul, sarea, făina, pâinea și cerealele. Săptămâna trecută au fost adăugate pe listă untul și ceaiul negru, precum și unele alimente pentru copii.
În același timp, forțele de securitate locale, de teamă că vor fi trimise la luptă, încearcă să-și arate valoarea pe frontul intern, intensificându-și drastic căutarea de operatori pe piața neagră și de sabotori. „Trebuie să controlăm prețurile, să fixăm prețurile acolo unde este posibil și să luptăm împotriva agenților de piață neagră”, a declarat Serghei Zakharikhin, șeful filialei locale a Serviciului Federal de Securitate din regiunea Krasnodar.
Ceea ce nu vor să spună oficialii ruși în aceste condiții este legat de efectul acestor reduceri impuse la prețurile alimentelor de bază. Lanțurile de vânzare cu amănuntul își vor acoperi pierderile rezultate din vânzarea produselor alimentare esențiale prin creșterea prețurilor la orice altceva, iar rezultatul general nu va favoriza cu siguranță consumatorul.
Un alt rezultat va fi o scădere bruscă a calității alimentelor esențiale. Acest lucru se vede imediat în pâinea acum coaptă din făină de calitate scăzută.
Pe scurt, aceasta este o situație tipică pentru Rusia lui Putin, o demonstrație clară că autoritățile nici măcar nu au nicio înțelegere a situației, cu atât mai puțin o strategie de rezolvare a ei.