Sondaj îngrijorător privind prezidențialele din Franța: Candidata anti-NATO Marine Le Pen, mai aproape ca niciodată de Macron într-o foarte probabilă confruntare în turul 2


Sondaj îngrijorător privind prezidențialele din Franța: Candidata anti-NATO Marine Le Pen, mai aproape ca niciodată de Macron într-o foarte probabilă confruntare în turul 2

Candidata franceză extremistă și anti-NATO Marine Le Pen, a cărei campanie prezidențială a câștigat avânt în ultimele zile, ar obține 48,5% din voturile francezilor într-un probabil tur al doilea disputat împotriva actualului președinte al Franței, Emmanuel Macron. Este cel mai mare scor cu care a figurat Le Pen într-un astfel de sondaj. 

Harris Interactive, într-un sondaj realizat pentru publicația săptămânală de afaceri Challenges, a precizat că o victorie a lui Macron se află acum în marja de eroare.

"Este prima dată când cei doi finaliști ai alegerilor prezidențiale din 2017 se află atât de aproape", a spus Challenges pe site-ul său, adăugând că avansul lui Macron a variat în estimările sociologice precedente din luna martie între 53-47% și 58-42%.

Sondajul Harris Interactive de luni - în conformitate cu orice alt sondaj din ultima lună - îl arată în continuare pe Macron ca fiind probabil câștigătorul.

Însă avantajul său s-a micșorat substanțial, deoarece a intrat târziu în campanie, aparent distras de criza din Ucraina. El s-a concentrat pe reforme economice destul de nepopulare, inclusiv creșterea vârstei de pensionare.

La mai puțin de o săptămână înainte de primul tur de scrutin, axarea lui Le Pen pe scăderea puterii de cumpărare a alegătorilor cu venituri medii și mici a dat roade. Evaluările sociologice ce o privesc au continuat să se îmbunătățească atât în privința primului tur al prezidențialelor, cât și pentru foarte probabilul tur al doilea din 24 aprilie.

Tot luni, un sondaj realizat de OpinionWay și Kéa Partners pentru Radio Classique și cotidianul Les Echos a prognozat, de asemenea, o marjă de victorie în scădere pentru Macron, el figurând cu un scor de 53%, iar Le Pen cu 47%. Pentru primul tur de duminică, OpinionWay a prognozat că Macron va lua 28% din voturi, iar Le Pen 22%. Toți ceilalți candidați au rămas cu mult în urmă și ar avea șanse infime să acceadă în turul al doilea al prezidențialelor. Socialistul radical Jean-Luc Melenchon este cotat cu aproximativ 14% din voturile din primul tur, a constatat OpinionWay, iar extremistul Eric Zemmour, respectiv conservatoarea Valerie Pecresse - cândva considerați candidați cu șanse serioase la turul 2 - au cel mult un scor de 9% fiecare.

În 2017, Macron a câștigat împotriva lui Le Pen turul al doilea al alegerilor prezidențiale cu un scor de 66%.

Le Pen a avut acum o campanie axată pe puterea de cumpărare, respectiv pe dezbaterea privind vârsta de pensionare. 

"Vă dați seama ce înseamnă pensionarea la 65 de ani? Este pur și simplu complet nedreaptă!", a spus ea la BFM TV, condamnând planul lui Macron de a crește vârsta legală la care se obține o pensie completă de la 62 la 65 de ani.

Le Pen vrea să mențină pragul de 62 de ani și să-l reducă la 60 pentru cei care au început să lucreze înainte de 20 de ani. 

Macron, întrebat despre criticile aduse planurilor sale de reformă a sistemului de pensii, a declarat la radio France Inter: "Cei care vă spun că putem păstra sistemul de pensii așa cum este acum vă mint!". 

Creșterea vârstei de pensionare - cu excepții pentru cei care au locuri de muncă foarte solicitante sau au lucrat mai mult decât alții - a fost necesară pentru a face sistemul viabil și pentru a crește pensiile mici, a adăugat acesta. 

Macron, când a intrat cu întârziere în campania electorală luna trecută, a spus că va crește vârsta de pensionare, va reduce taxele și va mai relaxa reglementările de pe piața muncii, căutând câștigarea unui nou mandat pentru a continua cu reformele pro-business.

Sublinierea abordărilor sale pro-business nu a fost lipsită de riscuri, deoarece francezii resimt presiunea cauzată de creșterea prețurilor, iar astfel un segment din electoratul de stânga ar putea fi descurajat în a-l susține împotriva lui Le Pen într-un probabil tur al doilea din 24 aprilie. 

Chiar dacă Macron va câștiga un al doilea mandat, așa cum prefigurează sondajele, problema electorală determinată de planul privind reforma sistemului de pensii ar putea fi accentuată, având în vedere cât de răspândită este opoziția.

O primă provocare majoră ar fi ca partidul său de centru-dreapta La Republique en Marche, care a eșuat la toate alegerile locale recente, să câștige alegerile parlamentare din iunie. (sursa: AICI, AICI și AICI)

Pe final, trebuie subliniat că o victorie a extremistei Le Pen ar pune sub semnul întrebării coeziunea NATO. Aceasta declarase în luna februarie că Franța va părăsi NATO dacă ea va câștiga alegerile.

"Trebuie să ne apărăm liber interesele și să ieșim din logica alianțelor militare... Prin urmare, vom ieși din structurile militare de comandă ale NATO, pentru a nu permite să fim atrași din nou în conflicte inutile", a zis aceasta. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.