Premierul Poloniei acuză fără ocolișuri Germania că e responsabilă pentru actuala putere a Rusiei și transmite că oficialii de la Berlin nu aud vocea victimelor invaziei rusești din Ucraina


Premierul Poloniei acuză fără ocolișuri Germania că e responsabilă pentru actuala putere a Rusiei și transmite că oficialii de la Berlin nu aud vocea victimelor invaziei rusești din Ucraina

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a acuzat Germania că întărește puterea Rusiei, Guvernul de la Berlin ascultând în prezent vocea oamenilor de afaceri germani, a miliardarilor, în loc să-și canalizeze atenția și eforturile către Ucraina, către victimele invaziei rusești. 

Morawiecki a lansat acuzația în contextul apariției în presă și pe rețelele sociale a imaginilor înfiorătoare cu civili ucraineni ce au fost uciși de forțele rusești în zona orașului Bucha, aflat în apropierea Kievului. 

"Politica Germaniei din ultimele decenii a determinat faptul că Rusia are astăzi puterea rezultată din monopolul vânzării de materii prime", a spus Morawiecki luni.

Premierul a spus că acest mod "inadecvat" de a face politică ar trebui condamnat, întrucât "ne confruntăm astăzi cu crime groaznice".

"Nu vocea oamenilor de afaceri germani sau a miliardarilor germani, care cu siguranță au încercat să împiedice luarea mai multor măsuri (împotriva Rusiei - n.red.), ar trebui să fie auzită astăzi la Berlin", a spus Morawiecki.

"Vocile tuturor femeilor și copiilor nevinovați ar trebui să fie auzite de poporul german și de toți politicienii germani!", a adăugat acesta.

Premierul Poloniei a acuzat-o, de asemenea, pe fostul cancelar german Angela Merkel că tace în aceste momente, în pofida rolului ei în ceea ce privește sprijinirea Rusiei de a-și dezvolta puterea.

De asemenea, Mateusz Morawiecki a cerut UE să adopte "sancțiuni care funcționează efectiv" pentru a lovi economia Rusiei în urma "actelor de genocid" comise de forțele rusești în zona orașului ucrainean Bucha.

"Masacrul de la Bucha este mai mult decât un semnal de alarmă pentru Europa și restul lumii", a spus Morawiecki într-un comunicat.

"Este un strigăt teribil pentru dreptate, libertate și dreptul la viață, un strigăt pentru valorile universale de bază", a adăugat acesta. 

"UE trebuie să confiște toate activele rusești din băncile vestice, precum și pe cele ale oligarhilor ruși. Trebuie să întrerupă fără întârziere toate relațiile comerciale cu Rusia!", a reliefat premierul Poloniei. 

"Banii europeni trebuie să înceteze să mai curgă către Kremlin. Regimului criminal și din ce în ce mai totalitar al lui Putin trebuie să i se impună un singur lucru: SANCȚIUNI CARE CHIAR FUNȚIONEAZĂ!", a conchis acesta. (sursa: AICI și AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.