Lovitură de proporții pentru Kremlin: Prima țară din UE care a renunțat complet la importurile de gaze rusești


Lovitură de proporții pentru Kremlin: Prima țară din UE care a renunțat complet la importurile de gaze rusești

Ministerul Energiei din Lituania a anunțat pe 2 aprilie că țara sa a renunțat complet la importurile de gaze rusești. 

Mișcarea vine în timp ce Europa încearcă să reducă importurile de gaze rusești în urma invaziei declanșate de Kremlin în Ucraina și pe fondul insistențelor ulterioare ale Rusiei de a primi plata în ruble pentru gazul transportat în Europa.

"Sistemul lituanian de transport al gazelor operează fără importuri de gaze rusești de la începutul acestei luni", a spus Ministerul Energiei într-un comunicat.

"Acest lucru este confirmat de datele operatorului lituanian de transport de gaze Amber Grid, care arată că la 2 aprilie importul de gaz rusesc pentru nevoile Lituaniei prin interconexiunea Lituaniano-Belarusă a fost egal cu 0 MWh", a mai transmis Ministerul Energiei pe parcursul comunicatului. 

Ministerul a mai precizat că cererea de gaze din Lituania este acum acoperită pe deplin de livrările prin terminalul Klaipeda LNG. Programele de livrare includ trei încărcături mari de gaz natural lichefiat pe lună.

"Pentru perioada următoare, clienții au plasat comenzi pentru transportul de gaze doar de la respectivul terminal. Dacă este necesar, gazul poate fi livrat în Lituania și prin legătura de gaz cu Letonia, iar de la 1 mai -- prin legătura de gaz cu Polonia", a spus ministerul.

Ministrul lituanian al Energiei, Dainius Kreivys, a declarat că sfârșitul importurilor de gaze rusești reprezintă un punct de cotitură în istoria independenței energetice a Lituaniei.

"Suntem prima țară din UE dintre țările cliente ale Gazprom care a obținut independența față de livrările de gaze rusești, iar acesta este rezultatul unei politici energetice coerente pe mai mulți ani și al unor decizii oportune în materie de infrastructură", a spus acesta, potrivit comunicatului.

Până în 2014, Lituania a fost în întregime dependentă de importurile de gaze din Rusia și a plătit printre cele mai mari prețuri din Europa. A început să importe GNL la sfârșitul anului 2014 prin intermediul terminalului său de import plutitor dedicat, intitulat Independence. De atunci, importurile sale de GNL au fost în total de aproape 9,5 miliarde de metri cubi, conform datelor S&P Global Commodity Insights. Norvegia și SUA au fost principalii furnizori de GNL prin intermediul terminalului până în prezent. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.