China comunistă critică decizia Taiwanului de a acorda ajutoare umanitare Ucrainei. Replica Guvernului de la Taipei


China comunistă critică decizia Taiwanului de a acorda ajutoare umanitare Ucrainei. Replica Guvernului de la Taipei

Efortul Taiwanului de a ajuta victimele războiului din Ucraina trebuie să fi fost lucrul corect de făcut ținând cont că Beijingul s-a înfuriat, a declarat ministrul taiwanez de Externe.

Ministrul de Externe, Joseph Wu, a respins ieri cu fermitate criticile Beijingului cu privire la efortul Taiwanului de a-i ajuta pe ucraineni, spunând că ajutorul a venit "din inima noastră", nefiind un exercițiu politic.

Guvernul chinez a descris luna trecută ajutorul umanitar al Taiwanului pentru Ucraina, respectiv sancțiunile împotriva Rusiei drept acțiuni prin care "se profită de dificultățile altora"

Războiul din Ucraina a suscitat o atenție specială în Taiwan, mulți văzând paralele între ceea ce Moscova numește o "operație militară specială" și amenințările militare venite din China.

Vorbind la un eveniment din Taipei în care s-au prezentat detalii despre donațiile oferite Ucrainei, Wu a spus că autoritățile chineze critică Taiwanul indiferent de ceea ce face.

Wu, în aplauzele unui public care includea ucraineni și înalți diplomați europeni, a citat un diplomat american, stabilit anterior în Taiwan, precizând: "Trebuie să fi făcut lucrul corect dacă Guvernul chinez este supărat".

"Acordarea de sprijin pentru poporul ucrainean și pentru Guvernul ucrainean este spontană, este naturală și este autentică!", a mai menționat acesta, excluzând că Taiwanul ar fi oferit ajutorul umanitar din rațiuni politice. 

Wu a mai precizat că Rusia ucide, în mod nediscriminatoriu, oameni nevinovați.

"Acest tip de comportament trebuie condamnat!", a precizat acesta. 

Taiwanul a anunțat pe 7 martie că prima sumă de 3,5 milioane de dolari donată de taiwanezi va fi transferată Agenției Guvernamentale Strategice pentru Rezerve a Poloniei pentru a-i ajuta pe refugiații ucraineni.

Pe 15 martie, Taiwanul a anunțat un al doilea lot de donații în valoare totală de 11,52 milioane de dolari care urmează să fie trimis celorlalte țări vecine ale Ucrainei, inclusiv Slovacia, Republica Cehă, Ungaria și Lituania.

Wu a anunțat ieri un al treilea lot de donații destinate refugiaților ucraineni, în cuantum de 1 milion de dolari, pentru fiecare dintre următoarele state: Slovacia, Republica Cehă, Lituania, Letonia și Estonia.

Campania guvernamentală de strângere de fonduri a acumulat aproximativ 32,69 milioane de dolari în decurs de o lună, a spus Wu.

Campania, lansată pe 2 martie, s-a încheiat ieri la miezul nopții.

Executivul taiwanez poartă discuții cu Guverne străine și organizații internaționale pentru a găsi modalități de a utiliza eficient fondurile rămase, a adăugat Wu.

Guvernul a strâns, de asemenea, donații ce constau în 650 de tone de provizii medicale și alte bunuri care urmează să fie alocate celor care rămân în Ucraina, a spus oficialul taiwanez. 

Douăsprezece livrări de provizii au fost efectuate în Ucraina prin Slovacia începând cu 17 martie, a spus Wu, adăugând că mai multe livrări vor fi făcute în curând prin Polonia.

Taiwanul nu are relații diplomatice cu Ucraina, dar Wu a precizat că Guvernul ucrainean și-a exprimat aprecierea. 

"Am dori să dezvoltăm relații reciproc avantajoase, dar în acest moment ne vom concentra asupra modului în care putem ajuta poporul ucrainean", a explicat acesta. (sursa: AICI)

Guvernul Chinei criticase luna trecută deciziile Taiwanului de a trimite ajutoare umanitare către Ucraina și de a se alinia sancțiunilor impuse de Occident împotriva Rusiei, precizând că Taipeiul "profită de dificultățile altora".

"Autoritățile Partidului Democrat Progresist folosesc chestiunea Ucrainei pentru a-și valida existența, profitând de dificultățile altora", a spus Zhu Fenglian, purtătoarea de cuvânt a Oficiului chinez pentru Afaceri cu Taiwanul, cu privire la partidul de guvernământ de la Taipei. 

"Încercările lor de a incita la confruntare și de a crea ostilitate prin manipulare politică nu vor reuși", a completat aceasta. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.