Cum trebuie negociat cu Rusia. Graham pune punctul pe i: "Să nu repetăm greșeala din anii '90 cu privire la Ucraina!" / "Putin să nu primească vreun centimetru din teritoriul ucrainean, nici din Donbas, nici din Crimeea!"


Cum trebuie negociat cu Rusia. Graham pune punctul pe i: "Să nu repetăm greșeala din anii '90 cu privire la Ucraina!" / "Putin să nu primească vreun centimetru din teritoriul ucrainean, nici din Donbas, nici din Crimeea!"

Într-un editorial publicat joi pe Fox News, influentul senator republican Lindsey Graham atrage atenția că Occidentul a greșit când a girat în anii '90 Memorandumul de la Budapesta care a dus la transferul de arme nucleare din Ucraina în Rusia fără a i se oferi părții ucrainene garanții clare de securitate. 

Pe cale de consecință, Graham subliniază că "orice garanții de securitate oferite astăzi trebuie să fie clare și concise, fără a lăsa îndoieli cu privire la disponibilitatea Occidentului de a apăra Ucraina într-un viitor conflict cu Rusia", adăugând totodată că în urma negocierilor Putin nu ar trebui să primească niciun centimetru din teritoriul ucrainean, mai precis nici din regiunea Donbas, respectiv din Crimeea. 

Nu în cele din urmă, senatorul republican consideră că președintele Joe Biden nu a greșit atunci când a vorbit în Polonia despre înlăturarea de la putere a regimului Putin: "Să ne exprimăm sprijinul pentru ca poporul rus să-l înlăture pe Putin de la putere este lucrul cel mai insignifiant pe care-l putem face".

Redăm editorialul complet redactat de Lindsey Graham: 

"La fel ca majoritatea oamenilor iubitori de libertate din lume, sunt uimit de lupta și determinarea poporului ucrainean de a-și proteja națiunea și de a opri mașina de război a lui Putin.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost cu adevărat la înălțime, iar bărbații, femeile și copiii din Ucraina fac pentru generațiile viitoare acele sacrificii teribile ce sunt uneori necesare pentru ca poporul să rămână liber. În timp ce Ucraina și Rusia discută cum să pună capăt acestui conflict, este imperativ ca SUA și alianța democratică occidentală să nu vândă Ucraina.

Cred că, pe baza a ceea ce am văzut pe câmpul de luptă, capacitățile armatei ruse au fost mult supraestimate, în timp ce rezistența ucraineană a fost subestimată. Ucraina, cu sprijinul potrivit, poate câștigă această luptă.

Rapoartele recente care arată că forțele armate rusești se reconsolidează în est se datorează rezistenței puternice a ucrainenilor la Kiev și în alte regiuni. Adevăratul motiv al ajustării militare a lui Putin se datorează succesului forțelor ucrainene.

Cu toate acestea, mă tem că, în cele din urmă, curajul manifestat de ucraineni pe câmpul de luptă va fi înlocuit de slăbiciunea alianței occidentale la masa negocierilor.

Trebuie să ținem cont că scopul este de a pune capăt acestui conflict în condiții favorabile și nu de a pregăti terenul pentru viitoare invazii ale Kremlinului în Ucraina și în alte zone. Istoria ne-a arătat că acordurile bazate exclusiv pe principiul "păcii cu orice preț" au ca rezultat "niciun fel de pace".

Nu trebuie să permitem ca atacul scandalos și agresiv al lui Putin asupra Ucrainei să devină o victorie pentru el. Orice compromis negociat nu ar trebui să-i confere lui Putin vreun centimetru din teritoriul ucrainean și mă refer inclusiv la regiunea Donbas și Peninsula Crimeea. A face acest lucru ar legitima prevalența armei asupra statului de drept. De asemenea, l-ar stimula să meargă mai departe cu planul de a cuceri alte teritorii. 

Ambiția lui Putin este de a recrea Imperiul Rus și Uniunea Sovietică – nu de a crea o zonă tampon între Rusia și NATO. Orice abordare (a Occidentului - n.red.) trebuie să recunoască această ambiție prin crearea de bariere în calea viitoarelor nenorociri militare ale regimului Putin. Pentru a realiza acest lucru, Occidentul democratic trebuie să fie dispus să ofere Ucrainei garanții de securitate care ne-ar cere să îi venim în ajutor în cazul unei viitoare acțiuni militare, așa cum a solicitat președintele Zelenski. 

Pentru Putin trebuie să fie clar că, dacă rămâne la putere și încearcă din nou acest lucru, armata sa nu se va confrunta doar cu rezistența Ucrainei, ci și cu a altor state care cred în libertate și democrație.

La mijlocul anilor 1990, Memorandumul de la Budapesta a dus la transferul de arme nucleare din Ucraina în Rusia. Memorandumul conținea termeni vagi care promiteau suveranitatea Ucrainei în schimbul renunțării la cel de-al treilea cel mai mare stoc de arme nucleare din lume. Semnatarii acordului – Statele Unite, Rusia și Regatul Unit – au determinat în mod clar Ucraina să creadă că, dacă ar renunța la armele nucleare, li s-ar permite să trăiască precum o națiune suverană, liberă, inclusiv liberă de dominația rusă.

În retrospectivă, acordul a fost o dezamăgire. Nu ne permitem să facem aceeași greșeală de două ori.

Orice garanții de securitate oferite astăzi trebuie să fie clare și concise, fără a lăsa îndoieli cu privire la disponibilitatea Occidentului de a apăra Ucraina într-un viitor conflict cu Rusia. Acest lucru ar schimba total viitorul calcul pentru Putin sau pentru un alt viitor lider al Rusiei care visează să redeseneze din nou harta Europei.

În afara cadrului de negocieri, națiunile occidentale ar trebui să se angajeze față de ele însele și reciproc că nu va exista nicio retragere din eforturile de a ne "înțărca" economiile de petrolul și gazele lui Putin cât mai curând posibil. Este mai imperativ ca niciodată să încetăm să alimentam mașina de război și regimul terorist ale lui Putin. În timp ce Europa pare să fi receptat în sfârșit mesajul că Putin este un partener nesigur, Statele Unite ar trebui să continue să transmită mesajul acasă.

În ceea ce privește liderii occidentali care cer încetarea domniei lui Putin, nu am nicio problemă ca liderii lumii să vorbească cu forță și direct în acest sens. Putin este responsabil pentru o invazie ilegală a unei națiuni suverane și pentru moartea a mii de civili nevinovați. El este responsabil pentru asasinarea oponenților politici. Putin a întocmit un istoric de peste 20 de ani de crime de război.

Dacă aceste motive nu sunt suficiente pentru înlăturarea lui Putin de către poporul rus, atunci ce ar mai fi nevoie să se întâmple pentru a se cere înlăturarea lui Putin? Concluzia – dacă nu este evident până acum, nu va fi niciodată – nu poți avea încredere în Putin.

Putin ar trebui să fie considerat un criminal de război de către comunitatea internațională. Aduceți-vă aminte de Mariupol. Îi vom permite cu adevărat să participe la viitoarele reuniuni ale G20? Este posibil ca el să vorbească cu Adunarea Generală a Națiunilor Unite? Pur și simplu nu pot să-mi imaginez că vreuna dintre acestea se va întâmpla.

De ani de zile, Statele Unite și lumea occidentală au adoptat o abordare greșită față de Putin. Putin nu crede în democrație sau în libertate. Valorile democratice pe care noi și aliații noștri le îndrăgim, Putin le disprețuiește. În rare ocazii, interesele noastre se vor suprapune, dar acestea sunt puține și îndepărtate.

Lumea se uită. Ceea ce se întâmplă în timpul negocierilor dintre Rusia și Ucraina va fi urmărit cu atenție de China și Iran, care visează, la rândul lor, la cuceriri. Dacă încheiem războiul din Ucraina într-un mod dezonorant, nu vom face decât să creăm terenul pentru mai multe conflicte, mai multă vărsare de sânge și mai mult haos în anii următori.

Să ne exprimăm sprijinul pentru ca poporul rus să-l înlăture pe Putin de la putere este lucrul cel mai insignifiant pe care-l putem face, având în vedere suferința pe care a abătut-o asupra rușilor și având în vedere măcelul pe care l-a desfășurat în regiune. El și prietenii săi au profitat de un popor rus orb, au ucis zeci de mii de oameni, iar Putin va rămâne în istorie drept unul dintre cei mai îngrozitori criminali de război ai secolului XXI.

Războiul nostru nu este cu poporul rus. Ei sunt o victimă a lui Putin. Dacă rușii îl vor da jos de la putere e treaba lor, dar trebuie să fim clari că atunci când vine vorba de Putin, el nu poate fi lăsat să fie învingător în dorința lui de a distruge Ucraina. E destul! 

Fără garanții puternice de securitate pentru Ucraina, Putin va repeta alte acțiuni, urmând și alții. Dacă credeți, ca și mine, că Putin vrea să rescrie harta Europei, atunci trebuie să acționăm în direcția corectă".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.