De la începutul invaziei ruse în Ucraina au apărut în mai multe rânduri dovezi că forțele rusești au comis un număr mare de crime de război, multe dintre acestea fiind prezentate de presă lumii întregi și crescând astfel pe bună dreptate indignarea lumii libere împotriva Kremlinului.
Astfel, de la uciderea a sute de civili prin bombardarea pe scară largă a blocurilor de apartamente, a școlilor, a spitalelor și teatrelor, la utilizarea munițiilor și a minelor antipersonal interzise și deschiderea focului asupra protestatarilor pașnici, respectiv deportarea forțată în Rusia a zeci de mii de locuitori ai orașului asediat Mariupol, trupele rusești și-au reconfirmat în fața lumii întregi trista lor faimă.
Săptămâna aceasta însă, a apărut un clip în care militarii ucraineni par să comită crime de război, împușcând în picioare și torturând militarii ruși luați prizonieri, ceea ce aruncă o lumină deloc bună asupra armatei ucrainene și nu ajută deloc cauza Kievului în acest război. Imediat după apariția de duminică a clipului pe rețelele de socializare, comandantul-șef al forțelor armate ale Ucrainei, locotenentul general Valerii Zaluzhnyi și agenția națională de informații au insistat că este vorba de un fals produs de Rusia pentru propagandă antiucraineană, dar Oleksiy Arestovych, un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a promis într-un interviu că Guvernul va investiga acest incident și îi va pedepsi pe cei responsabili de el.
"Guvernul ia cazul ăsta foarte în serios și va urma imediat o anchetă. Suntem o armată europeană și nu ne maltratăm prizonierii. Dacă acest lucru se dovedește a fi real, acesta este un comportament absolut inacceptabil. Aș dori să reamintesc încă o dată tuturor forțelor noastre militare și civile că abuzul asupra prizonierilor este o crimă de război care nu are amnistie conform legii militare și nu are termen de prescripție", a declarat Arestovych într-o conferință televizată duminică.
Reamintesc tuturor că suntem o armată europeană a unei țări europene. Tratăm prizonierii conform Convenției de la Geneva, indiferent de motivele emoționale personale", a completat el.
Astfel, într-un videoclip publicat luni de un cunoscut jurnalist ucrainean, Yuri Butusov, filmat în orașul Malaya Rohan, exact în locul unde a fost filmat incidentul cu prizonierii ruși torturați de militarii ucraineni, apar rămășițele carbonizate a trei bărbați, care au fost identificați ca militari ruși. O anchetă făcută de BBC News a stabilit deja că videoclipul presupusei crime de război a fost înregistrat la o fabrică de procesare a lactatelor din Malaya Rohan, iar multe indicii vizuale din videoclipul jurnalistului Butusov arată că acesta a descoperit cadavrele arse exact în aceeași parte a curții fabricii de lapte unde, în videoclipul ce arată abuzurile împotriva prizonierilor ruși, cel puțin opt dintre ei au fost filmați sângerând pe trotuar, unii cu mâinile legate la spate și cu pungi acoperindu-le capetele. Deși nimic din videoclipul lui Butusov nu indică modul în care au murit militarii ruși, trupurile lor arse făcând imposibil de spus din analiza imaginilor dacă sunt prizonierii văzuți în clipul în care sunt împușcați în picioare, faptul că aceste cadavre apar în acea locație adaugă o presiune suplimentară asupra Kievului. Acum, oficialii civili ucraineni trebuie să spună dacă ancheta lor indică faptul că incidentul a avut loc și, dacă da, dacă au fost uciși unii dintre soldații ruși captivi, văzuți în clip în timp ce erau torturați.
Purtătorii de cuvânt ai Ministerului Apărării al Ucrainei și șeful de stat major al președintelui au refuzat deocamdată să comenteze progresul anchetei privind videoclipul ce arată presupusa crimă de război a militarilor ucraineni, sau să spună dacă acel comandant, Sergey Melnik, care a anunțat vineri eliberarea localității Malaya Rohan, a fost interogat. Iar interogarea lui Sergey Melnik este destul de delicată, el fiind și șeful Institutului de Drept Militar al Universității Naționale din Harkiv.
Faptul că acesta anchetă este luată în serios de conducerea civilă a Ucrainei este foarte important în sine, chiar fără a mai menționa că Moscova nu a dat până acum niciun semn că ar vrea să ancheteze numărul mare de crime de război comise de armatele sale. Dar rezultatul anchetei va arăta clar direcția în care vrea să meargă Ucraina, chiar în condițiile inimaginabil de grele prin care trece acum. (sursa: AICI)