Rusia continuă să atace Kievul, deși anunțase că-și "retrage" trupele. Biden și mai mulți oficiali din domeniul Apărării oferă ultimele detalii despre acțiunile criminale ale Kremlinului


Rusia continuă să atace Kievul, deși anunțase că-și "retrage" trupele. Biden și mai mulți oficiali din domeniul Apărării oferă ultimele detalii despre acțiunile criminale ale Kremlinului

Președintele SUA le-a spus joi jurnaliștilor că este sceptic cu privire la afirmațiile Rusiei potrivit cărora ar muta trupele din zona Kievului pentru a se concentra asupra estului țării.

"Până acum, nu există nicio dovadă clară că el își retrage toate forțele din Kiev. Există, de asemenea, dovezi că își întărește efectivele din zona Donbass", a spus el.

"Se pare până acum - ideea că își mută toate trupele din jurul Kievului și se deplasează spre sud - că nu există nicio dovadă că a făcut asta", a adăugat acesta. (sursa: AICI)

Anterior, potrivit Fox News, un înalt oficial american al Apărării precizase că Kievul continuă să fie lovit de atacurile aeriene rusești, în pofida afirmațiilor făcute de Kremlin conform cărora, pe fondul discuțiilor de pace cu Ucraina, va redirecționa trupele din zona capitalei.

Oficialii ruși ai Apărării declaraseră săptămâna aceasta că vor muta trupele departe de capitala Kiev și de orașul din nord, Cernihiv, pentru a "crește încrederea reciprocă" în negocierile de pace cu Ucraina.

Dar SUA și Ucraina și-au exprimat puternicul scepticism cu privire la adevăratele intenții ale Rusiei.

"Este o retorică foarte frumoasă", a declarat joi un oficial înalt al Apărării reporterilor. 

"Dar asta nu înseamnă că Kievul este mai puțin amenințat din aer – continuă să fie lovit", a completat acesta. 

Secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, a declarat miercuri că SUA estimează că Rusia și-a "repoziționat" aproximativ 20% din forțele sale terestre din jurul Kievului.

Dar Kirby a avertizat, de asemenea, că oficialii americani de securitate cred că aceasta este o tactică de a "repune pe picioare" aceste trupe cu noi provizii și de a le poziționa în altă parte în Ucraina.

Un înalt oficial al Apărării nu a putut confirma care este planul Rusiei pentru regiunea Donețk, în contextul în care au apărut speculații conform cărora Moscova își va concentra forțele asupra estului Ucrainei, asta după ce nu a reușit să facă progrese semnificative în alte părți strategice ale națiunii devastate de război.

Forțele terestre rusești au fost blocate în jurul Kievului timp de mai multe săptămâni după invazia declanșată de Kremlin pe 24 februarie, iar forțele ucrainene au făcut progrese împingând înapoi trupele rusești din orașele din nord și sud.

Dar incapacitatea Rusiei de a face progrese la sol, a determinat-o să se bazeze din ce în ce mai mult pe lovituri cu rachete pentru a lovi nu numai ținte militare, ci și adăposturi civile.

Peste 1.400 de rachete au fost lansate de la începutul invaziei, inclusiv cele peste 300 de lovituri de miercuri. (sursa: AICI)

Cele prezentate mai sus au fost confirmate și de un înalt oficial american al Apărării, conform CNN. Concret, forțele rusești continuă să-și concentreze atacurile asupra Ucrainei în patru zone, inclusiv în capitala Kiev, a declarat joi un înalt oficial american al Apărării.

Potrivit oficialului, atacurile aeriene pe care rușii le lansează sunt concentrate pe: Kiev, Cernihiv, Izyum (la sud de Harkiv), Regiunea Donbas.

Oficialul a mai subliniat că "Kievul este încă foarte amenințat de atacurile aeriene", în pofida declarațiilor Rusiei despre o retragere din zonă. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.