Mike Pompeo, secretar de stat pe vremea administrației Trump, subliniază într-un editorial publicat pe Fox News că războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei arată cât de important este pentru omenire ca SUA să domine din punct de vedere energetic.
Pe de altă parte, chiar dacă administrația Biden a anunțat că va continua să lucreze pentru reducerea dependenței Uniunii Europene de domeniul energetic al Rusiei, Mike Pompeo avertizează că măsurile concrete ale președintelui american nu relevă momentan o asemenea direcție, politicile fiind mult prea influențate de agenda ecologistă a unor activiști progresiști.
Redăm editorialul complet redactat de Mike Pompeo:
"Pe măsură ce războiul Rusiei împotriva Ucrainei continuă, administrația Biden continuă să răspundă cu confuzie și slăbiciune. În centrul eșecurilor președintelui Biden de-a lungul acestei crize și înainte de aceasta a fost ostilitatea administrației sale față de energia americană.
În timpul discursului său recent adresat aliaților noștri europeni din Polonia, Biden a declarat: "trebuie să rămânem pe deplin, total, complet uniți!". Unitatea fără direcție, însă, nu valorează prea mult atunci când vine vorba de descurajarea adversarilor noștri.
Descurajarea funcționează numai atunci când inamicii noștri știu că ne putem ajuta reciproc și atunci când cred despre capacitățile noastre că pot reprezenta un risc credibil pentru planurile sau obiectivele lor. Și, de fapt, remarcile recente ale lui Biden cu privire la relația dintre sancțiuni și descurajare pot face pe cineva să se întrebe dacă înțelege conceptul.
În primul rând, administrația Trump a căutat să ne întărească alianțele. Am cerut aliaților noștri din NATO să-și îndeplinească angajamentele de cheltuieli și, de fapt, au făcut progrese reale în direcția acestui obiectiv.
În mod prioritar, ne-am asigurat, de asemenea, că aliații noștri nu sunt dependenți de energia rusească. Am sancționat și am oprit finalizarea conductei Nord Stream 2 și, prin stabilirea independenței și dominației energetice americane, am reușit să livrăm partenerilor noștri cei mai curați combustibili fosili din lume ieftin și eficient.
În calitate de secretar de stat, știu că a fost nevoie de o combinație eficientă de diplomație, negocieri dure și dezlănțuirea propriei noastre industrii energetice pentru a atinge acest obiectiv. Dominația energetică a dat Americii o putere enormă și a fost un instrument esențial în eforturile noastre diplomatice. Aproape fiecare discuție pe care am avut-o cu președinți, prim-miniștri și miniștri de Externe a implicat energia americană.
Președintele Biden abia acum se trezește cu privire la înțelepciunea politicilor administrației Trump în Europa: a fost nevoie de un război pentru a-l trezi din somn.
Administrația Biden urmărește acum, cu întârziere, un parteneriat cu Uniunea Europeană pentru a reduce dependența energetică europeană de Rusia. Acest parteneriat va fi extrem de dificil de realizat, deoarece administrația Biden a subminat principiile centrale ale dominației energetice americane, care este esențială pentru a satisface nevoile energetice ale Europei, în cazul în care acel continent s-ar decupla complet de aprovizionarea din Rusia.
Este important de menționat că administrația Trump a atins, în cursul unui singur mandat, dominația energetică. Administrația din care făceam parte a îmbrățișat și energia nucleară ca viitor al energiei, iar astfel am angajat resurse pentru dezvoltarea acestei capabilități energetice.
Renunțarea la aceste politici de către președintele Biden i-a oferit imediat lui Vladimir Putin putere și o pârghie în ceea ce privește Europa. Fluxul de petrol rusesc, gaze naturale și cărbune i-au îmbogățit cercul lui Putin, solidificându-i puterea internă, oferindu-i totodată o pârghie directă asupra statelor consumatoare, în special asupra Germaniei și, cel mai rău, i-a finanțat pregătirea pentru război.
Acestea au fost circumstanțe ce puteau fi evitate, dar pe care administrația Biden i le-a dăruit lui Putin prin politicile sale energetice înapoiate. De exemplu, țările europene au depins de Rusia pentru cărbunele lor, Rusia transportând acolo peste o treime din producția sa de cărbune. Va satisface președintele Biden această nevoie critică sau va reveni la retorica lui goală și va continua să zdrobească industria noastră internă de cărbune?
Condusă de activiști progresiști care urlă despre schimbările climatice, administrația președintelui Biden a fost ostilă petrolului, gazelor naturale, cărbunelui și energiei nucleare americane încă din prima zi. Dacă nu ar fi fost adoptate politici care să împiedice aceste sectoare vitale ale economiei noastre, atât Statele Unite, cât și Europa s-ar fi aflat într-o poziție mult mai bună din punct de vedere strategic și ar fi putut descuraja războiul ilegal al lui Putin declanșat împotriva Ucrainei.
Inflația și prețurile mari la energie îi zdrobesc pe toți americanii. Creșterea costurilor pentru îngrășăminte și combustibili îi devastează pe fermierii americani, iar costurile tot mai mari pentru umplerea benzinăriilor reprezintă literalmente o creștere a taxelor pentru familiile americane. Revitalizarea industriei noastre energetice ar atenua rapid aceste sarcini și se poate face pentru că este exact ceea ce am făcut în administrația Trump.
Înțelegem că americanii sunt interesați de energia curată și de aceea trebuie să continuăm să susținem sursele regenerabile și energia nucleară ca elemente-cheie ale unei noi politici naționale de electricitate pentru umanitate, dar petrolul și gazele naturale americane sunt răspunsul pe termen scurt și chiar și pe termen lung.
Președintele Biden ar trebui să-și invalideze imediat ordinul de anulare a conductei Keystone XL și să-și angajeze administrația să restabilească dominația energetică americană. Asemenea politici ar contribui în mare măsură la stabilizarea provocărilor noastre interne și externe. Ar oferi certitudine pe piața energetică americană și ar reduce prețurile rapid.
Deși aceasta pare a fi o soluție atât de simplă încât chiar și Joe Biden și-ar putea da seama, nu ar trebui să rămânem cu speranța că o va face. Viziunea distorsionată a realității a administrației Biden a plasat schimbările climatice – nu economia americană sau securitatea – drept prioritate principală, iar acest lucru este, din păcate, puțin probabil să se schimbe. A fost grăitor faptul că țarul climatic John Kerry – nu secretarul nostru de stat – a fost primul înalt oficial care a efectuat vizite oficiale atât în Rusia, cât și în China. Proiectând schimbările climatice drept prioritatea noastră principală înainte de orice altceva, echipa Biden va continua să arate slăbiciune.
Trebuie să dezlănțuim puterea energiei americane, trebuie să ne dublăm eforturile de a exporta energie curată, inclusiv gaz natural lichefiat și cărbune curat, către aliații noștri din Europa și din Indo-Pacific".