SURSE Două avioane rusești de atac înarmate nuclear au încălcat spațiul aerian al Suediei


SURSE Două avioane rusești de atac înarmate nuclear au încălcat spațiul aerian al Suediei

Din cele patru avioane militare rusești care au încălcat pe 2 martie spațiul aerian al Suediei în apropierea insulei Gotland din Marea Baltică, două erau echipate cu arme nucleare, conform surselor citate de Sky News

O sursă a spus că mișcarea a fost un act deliberat de intimidare, potrivit postului suedez de televiziune TV4 News. 

Patru avioane rusești - două avioane de atac Suhoi 24 escortate de două avioane de luptă Suhoi 27 - au decolat de la baza aeriană din Kaliningrad înaintea incursiunii din 2 martie.

Sursele au dezvăluit că avioanele de atac erau echipate cu arme nucleare.

Pe fondul conflictului din Ucraina, Forțele Aeriene Suedeze au avut o pregătire sporită și au putut vedea devreme că piloții se îndreptau spre cerul de deasupra Gotland, o insulă suedeză din Marea Baltică.

Forțele armate ale Suediei au refuzat să comenteze oficial dacă cele două avioane de atac au fost echipate cu arme nucleare, dar, pe de altă parte, au precizat că încălcarea spațiului aerian trebuie să fi fost deliberată.

"O evaluăm ca pe o acțiune conștientă, ceea ce este foarte grav, mai ales că Rusia e în război", a spus șeful Forțelor Aeriene, Carl-Johan Edstrom.

"Am analizat incidentul și că nu pot exclude pilotarea incorectă, dar informațiile indică faptul că au încălcat în mod deliberat granițele Suediei", a completat acesta. 

Încălcarea teritoriului suedez a durat aproximativ un minut, se arată într-un raport.

Două avioane de luptă suedeze JAS 39 Gripen ar fi fotografiat avioanele rusești, imagini care au confirmat că erau echipate cu arme nucleare.

Incidentul a avut loc la câteva zile după ce președintele Rusiei, Vladimir Putin, a amenințat Suedia și Finlanda cu acțiuni militare dacă aleg să meargă pe calea aderării la NATO.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.