Australia a decis să impună sancțiuni după ce Coreea de Nord a testat o rachetă ICBM


Australia a decis să impună sancțiuni după ce Coreea de Nord a testat o rachetă ICBM

Australia a decis să impună propriile sancțiuni împotriva a două entități rusești și a unei companii nord-coreene ce au legătură cu recenta testare a unei rachete balistice intercontinentale de către regimul dictatorului Kim Jong-un.

Testul de joi a fost primul test complet ICBM făcut de către regimul izolat nord-coreean din 2017 încoace. Racheta, cunoscută sub numele de Hwasong-17, a zburat mai sus și mai mult decât oricare dintre cele care au zburat în cadrul testelor anterioare ale regimului dictatorial. 

A parcurs o altitudine maximă de 6.248 de kilometri și o distanță de 1.090 de kilometri înainte de a "lovi cu precizie zona prestabilită din apele deschise" ale Mării de Est, potrivit Agenției Centrale de Știri din Coreea. ICBM-ul testat în noiembrie 2017, Hwasong-15, a atins o altitudine de aproximativ 4.475 de kilometri și a zburat aproximativ 950 de kilometri.

Testarea de joi a sfidat mai multe rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU și a marcat sfârșitul moratoriului de patru ani autoimpus al Coreei de Nord privind ICBM și testele nucleare. 

MAI MULTE DETALII: Coreea de Nord confirmă testarea celei mai mari rachete ICBM și promite că se pregătește pentru o confruntare "de lungă durată" cu SUA

Guvernul australian a condamnat lansarea rachetei, atrăgând atenția că a fost o escaladare gravă a "comportamentului destabilizator", ceea ce reprezintă un "risc inacceptabil pentru regiunea noastră".

Compania nord-coreeană Ungum Corp., cu sediul la Phenian, și două firme rusești, Russian Financial Society și Commercial Bank Agrosoyuz, au fost adăugate pe cea mai recentă listă a entităților sancționate financiar de Australia, ceea ce restricționează utilizarea activelor lor.

"Testarea ICBM din Coreea de Nord reprezintă o încălcare flagrantă a rezoluțiilor Consiliului de Securitate și amenință în mod semnificativ pacea și securitatea globală, respectiv stabilitatea și ordinea bazată pe reguli în Indo-Pacific", a transmis ministru australian de Externe, Marise Payne.

"Australia va continua să tragă Coreea de Nord la răspundere, inclusiv pe cei care încearcă să o ajute să evite sancțiunile", a completat aceasta. 

"Îndemnăm toate țările să respecte pe deplin obligațiile care le revin în temeiul rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU și să ia măsuri active pentru a împiedica Coreea de Nord să evite sancțiunile", a mai transmis ministrul australian de Externe. 

"Consiliul de Securitate nu trebuie să permită Coreei de Nord să normalizeze (acest tip de teste - n.red.) sau să obțină un acord internațional față de acțiunile sale ilegale. Australia îndeamnă Consiliul de Securitate să răspundă decisiv la escaladările Coreei de Nord. Rămânem angajați cu hotărâre în aplicarea sancțiunilor!", a adăugat aceasta. 

Ea a cerut, de asemenea, Coreei de Nord să înceteze toate provocările și să facă pași concreți către o denuclearizare completă, verificabilă și ireversibilă și să se angajeze în "discuții semnificative" cu SUA și Coreea de Sud, subliniind că dialogul este singura cale pentru pacea și stabilitatea permanentă în peninsulă.

Din 2006, Australia a impus sancțiuni unilaterale privitoare la programul de arme al Coreei de Nord, care completează sancțiunile UNSC. La începutul acestei luni, Guvernul australian a impus sancțiuni unei firme nord-coreene implicate în dezvoltarea armelor de distrugere în masă, precum și companiilor chineze și ruse care ajută Phenianul să evite sancțiunile internaționale. Aceste sancțiuni au fost impuse în urma testului de rachete balistice efectuat de regimul nord-coreean în data de 27 februarie.

De asemenea, SUA au anunțat săptămâna trecută sancțiuni împotriva mai multor entități și persoane din Rusia, China și Coreea de Nord pentru implicarea lor în promovarea programului de rachete al regimului Kim Jong-un. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.