Trupele ucrainene au finalizat antrenamentul cu cea mai rapidă rachetă antiaeriană din lume, imbatabilă, în acest moment, pe fronturile din Ucraina, în confruntarea cu orice aeronavă rusească, avion de vânătoare sau elicopter.
Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace a anunțat că rachetele Starstreak, fabricate la Belfast și care ating după lansarea către ținte viteze de peste 5.000 km/h, au fost desfășurate în zona de război pentru prima dată și vor fi folosite împotriva ofensivei ruse.
Industria de apărare a Marii Britanii beneficiază semnificativ de pe urma conflictului din Ucraina, acțiunile crescând în rândul companiilor care furnizează rachete și alte componente hardware. Marea Britanie a furnizat până în momentul de față peste 10.000 de rachete antitanc și antiaeriene, „făcând mai mult decât oricine altcineva” pentru a ajuta armata Ucrainei, potrivit Secretarului britanic al Apărării.
Starstreak ”aleargă” către avioanele rusești de trei ori mai repede ca sunetul
Trupele ucrainene au fost antrenate în a folosi sistemul de luptă Starstreak prin lecții predate online, de la distanță, și prin demonstrații în teren susținute de către instructori britanici care operează în Europa de Est.
Sistemul este cel mai performant lansator antiaerian aflat pe piață în acest moment, rachetele sale fiind ghidate de un sistem bazat pe un fascicul laser, spre deosebire de alte rachete sol-aer (SAM), al căror ghidaj bazat pe detectarea punctelor de căldură poate fi păcălit prin lansarea contramăsurilor defensive pe bază de magneziu incandescent ale avioanelor de vânătoare.
Racheta Starstreak este incredibil de rapidă, atingând o viteză maximă de trei ori mai mare decât viteza sunetului, sau Mach 4, mult mai rapidă decât viteza maximă a unei rachete antiaeriene Stinger care poate călători la Mach 2,5. De asemenea, Starstreak are o rază de acțiune de șapte kilometri, fiecare rachetă transportând trei săgeți din aliaj de tungsten, fiecare cântărind 450 g.
Amenințarea rachetelor antiaeriene cu rază medie de acțiune pe cerul Ucrainei a forțat în mare măsură avioanele rusești să zboare jos și repede, ceea ce le face vulnerabile la rachetele lansată de pe umăr. Starstreak se va dovedi deosebit de mortală pentru avioane și elicoptere, oferind piloților prea puțin timp să reacționeze.
NLAW, regina balului pe frontul anti-rus din Ucraina
În momentul de față, arma care s-a dovedit pe teren a fi decisivă în a distruge coloanele rusești de blindate este sistemul NLAW de fabricație britanică. Un oficial al armatei ucrainene a declarat că până la 40% dintre tancurile rusești distruse în conflict au fost lovite de NLAW.
Ministrul Apărării, James Heappey, a susținut luni în Camera Comunelor că micile detașamente de trupe ucrainene înarmate cu NLAW s-au dovedit foarte capabile să atace formațiunile blindate mari ale Rusiei.
„Am văzut în filmările cu ucraineni care stopează deplasarea coloanelor blindate rapide, că grupuri mici de oameni hotărâți, cu tehnologia potrivită de rachete, sunt mult mai letale decât s-ar dovedi a fi orice forță blindată inamică”, a declarat James Heappey.
Marea Britanie a trimis Ucrainei peste 4.000 de sisteme de rachete avansate NLAW, care la prețul de 20.000 de lire sterline (26.170 de dolari), sunt semnificativ mai ieftine decât Javelin-urile fabricate în SUA, estimate la 156.000 de lire sterline per bucată.
NLAW-urile și Starstreak-urile sunt ambele produse la fosta fabrică de pantaloni scurți din Belfast, care este acum deținută de Thales, o companie franceză.