Administrația Biden a anunțat că va continua să lucreze pentru reducerea dependenței Uniunii Europene de gazele naturale rusești, furnizând în continuare gaz natural lichefiat (GNL) obținut însă mai mult din negocieri cu companii străine decât prin creșterea producției din Statele Unite.
Într-o conferință de presă susținută vineri, președintele Biden a spus că "Statele Unite, împreună cu partenerii internaționali vor lucra pentru a asigura încă 15 miliarde de metri cubi de gaz natural lichefiat pentru Europa anul acesta".
Administrația Biden intenționează să răspundă nevoii țărilor europene bazându-se aproape în totalitate pe producătorii străini de GNL, pentru a direcționa o parte importantă din producția lor către Europa, timp în care terminalele GNL din Statele Unite lucrează deja aproape de capacitatea maximă pentru export, iar terminalele suplimentare din porturile americane nu vor putea fi date în folosință mai devreme de 2 ani.
Faptul că Statele Unite nu intenționează să își crească semnificativ producția proprie pentru a contracara politica agresivă a Rusiei se datorează angajamentului actualei administrații democrate de a limita exploatarea petrolului și gazelor de pe pământ american și de a dezvolta în schimb sursele alternative de energie, solară și eoliană în special, care arătau atât de promițător pe hârtie anii trecuți. Consecvent acestei politici, președintele Biden a stopat încă din primul sau an de mandat câteva proiecte mari de infrastructură energetică și a încercat să reducă producția de petrol și gaze, cum a fost în cazul închiderii magistralei Keystone XL și suspendarea acordării de terenuri pentru exploatarea petrolului în zona 1002, din Refugiul Național Arctic din Alaska. (sursa: AICI)
În tot acest timp. Rusia atacă o altă piață deosebit de importantă pentru gazele americane - piața din China. Astfel, Gazprom a încheiat anul acesta, în februarie, un acord pentru furnizarea a 10 miliarde de metri cubi de gaze pe an către CNPC (China National Petroleum Corporation), venind în întâmpinarea Beijingului care încearcă să reducă dependența de gazele naturale lichefiate americane, ce acoperă cam 20% din consumul intern al Chinei. Odată cu venirea lui Donald Trump la Casa Albă exporturile de gaze naturale lichefiate din Statele Unite au crescut de la 2 miliarde de tone cubice/zi în 2017 la 10 miliarde în 2021, dar e foarte posibil că, în urma avansării politicii energetice a administrației Biden, să urmeze o scădere a acestor exporturi.
Încrederea Washingtonului în alte țări partenere, exportatoare de gaze naturale, care ar putea să îi susțină politica externă de limitare a influenței ruse, are limitele ei. Nu e mult de când Arabia Saudită, țară susținută militar foarte mulți ani de Statele Unite, a făcut o declarație cât se poate de nefavorabilă Washingtonului, anunțând că ar putea accepta plata în valuta chinezească, yuanii, în schimbul petrolului vândut Chinei. (sursa: AICI)