SUA avertizează că anunțul Rusiei privind "reducerea drastică a ostilităților" în zonele Kiev și Chernihiv NU presupune o dezescaladare certă a războiului din Ucraina. Noua strategie a Kremlinului


SUA avertizează că anunțul Rusiei privind "reducerea drastică a ostilităților" în zonele Kiev și Chernihiv NU presupune o dezescaladare certă a războiului din Ucraina. Noua strategie a Kremlinului

După ce Ministerul rus al Apărării a anunțat marți, 29 martie, că a decis să "reducă drastic ostilitățile" în zonele Kiev și Chernihiv, SUA observă deja aceste mișcări în desfășurare, fiind o schimbare majoră de strategie, potrivit celor transmite pe surse pentru CNN de doi înalți oficiali americani.

Rusia începe să retragă unele forțe, fiind vorba inclusiv despre grupurile tactice ale batalionului rus care părăsesc zonele din jurul capitalei ucrainene. Forțele rusești ce se retrag acum din unele zone din nord se vor concentra însă asupra câștigurilor din sud și est.

SUA evaluează că Rusia își va acoperi retragerea prin bombardamente aeriene și de artilerie asupra capitalei, a zis unul dintre oficiali. Oficialii americani avertizează că Rusia s-ar putea întoarce oricând în cazul în care condițiile de luptă permit asta. 

Mișcarea Rusiei vine în urma discuțiilor de pace pe care delegațiile ruse și ucrainene le-au avut marți la Istanbul. 

În opinia SUA, aceasta nu este o ajustare pe termen scurt pentru o regrupare, ci o mișcare pe termen mai lung, deoarece Rusia se confruntă cu un eșec în ceea ce privește avansarea în nord. Oficialul a spus că un motiv de îngrijorare pentru SUA este reprezentat de modul în care vor putea fi menținuți uniți aliații europeni în ceea ce privește presiunea economică asupra Rusiei și sprijinul militar furnizat Ucrainei. Washingtonul se așteaptă ca o parte dintre aliații europeni să preseze Ucraina să accepte un acord de pace pentru a pune capăt luptei, chiar dacă ar exista și condiții inacceptabile puse de Kremlin. (sursa: CNN)

Șeful serviciilor secrete militare ucrainene, Kyrylo Budanov, a atras atenția pe 27 martie că dictatorul de la Kremlin, Vladimir Putin, are acum în vedere un "scenariu coreean" în ceea ce privește Ucraina.

Concret, Putin încearcă să împartă Ucraina în două, precum s-a întâmplat în cazul Coreei de Nord și Coreei de Sud. Într-o serie de comentarii ce creează perspectiva unui lung conflict înghețat, generalul Kyrylo Budanov, care în luna noiembrie 2021 a prezis invazia rusească, a avertizat în legătură cu probabilitatea unui război de gherilă sângeros de lungă durată.

Budanov a spus că este de părere că Putin a reevaluat planul de ocupare completă a Ucrainei de când nu a reușit să cucerească rapid Kievul, respectiv să dea jos regimul lui Volodimir Zelenski.

"Este o încercare de a crea o Coree de Nord și una de Sud în Ucraina", a spus acesta despre noua strategie a Kremlinului.

Budanov a mai spus că Rusia are în continuare intenția să stabilească un coridor terestru de la granița cu Rusia până la Crimeea și a adăugat că se așteaptă să vadă o încercare a Kremlinului de a uni teritoriile ocupate de ruși într-o singură entitate.

"Asistăm deja la încercări de a crea autorități ‘paralele’ în teritoriile ocupate și de a forța oamenii să renunțe la moneda ucraineană", a spus Budanov.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.