SUA s-ar implica mai activ în apărarea Taiwanului decât o fac în cazul Ucrainei, consideră directorul Biroului de Securitate Națională din Taipei


SUA s-ar implica mai activ în apărarea Taiwanului decât o fac în cazul Ucrainei, consideră directorul Biroului de Securitate Națională din Taipei

SUA ar fi mai profund implicate într-un război în strâmtoarea Taiwan decât în Ucraina, prin prisma angajamentelor luate față de Taipei în temeiul Legii privind relațiile cu Taiwan, a declarat ieri directorul general al Biroului de Securitate Națională, Chen Ming-tong, adăugând că situația din Ucraina ar descuraja China în ceea ce privește demararea unei agresiuni militare. 

Înainte de a răspunde la întrebări într-o sesiune deschisă, Chen le-a prezentat parlamentarilor din Comisia pentru Afaceri Externe și Apărare Națională a legislativului un raport de securitate națională.

Legiuitorul Partidului Democrat Progresist Lo Chih-cheng a spus că Beijingul urmărește evoluțiile din Ucraina și a întrebat dacă China va fi mai îndrăzneață sau mai precaută în ceea ce privește agresiunea militară împotriva Taiwanului.

Ca replică, Chen a spus că Beijingul ar fi mai precaut, întrucât, chiar dacă Washingtonul a evitat implicarea directă în conflictul din Ucraina de teama declanșării unui război mondial, "SUA ajută Ucraina prin Common Data Link și alte sisteme de telecomunicații, în pofida faptului că nu are nicio obligație legală similară cu Legea privind relațiile cu Taiwan pentru a ajuta partea ucraineană".

Mai mult, prin prisma Legii privind relațiile cu Taiwan, credem că SUA "ar fi mult mai implicate" în cazul unui conflict militar în jurul Taiwanului, a completat Chen. 

Legiuitorul Partidului Naționalist Chinez, Wen Yu-hsia, a spus că amiralul John Aquilino, comandantul american al zonei indo-pacific, a menționat posibilitatea ca Beijingul să ia decizia de a invada Taiwanul, motiv pentru care Chen a fost întrebat: "Negi că în cele din urmă va izbucni un război între China și Taiwan?".

"Știm că Beijingul are intenția de a forța unificarea cu Taiwanul, acesta nu este un secret... dar evoluțiile invaziai rusești din Ucraina au descurajat China în a comite o astfel de acțiune. Conflictul din Ucraina a servit drept avertisment pentru Beijing să nu înceapă un război", a explicat Chen. 

"În timp ce China își alege mișcările, noi îi contracarăm acțiunile. Taiwan nu este un 'pui fără apărare' fără nimic de făcut, întrucât mereu ne întărim apărarea", a mai spus Chen. 

"China nu ar ataca Taiwanul cât timp președintele Tsai Ing-wen este în funcție... Acest lucru se bazează pe înțelegerea noastră a gândirii Chinei", a completat acesta. 

Întrebat de parlamentari cât va dura războiul din Ucraina, Chen a spus că depinde de mai mulți factori-cheie, cum ar fi dacă Rusia folosește arme de distrugere în masă.

"Deoarece guvernul ucrainean a opus o rezistență efectivă, războiul va fi prelungit și ar putea dura șase luni sau un an... dar s-ar putea termina mai devreme dacă SUA, China și alte țări ajută în privința negocierilor", a zis acesta. 

China s-a opus sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei și a încercat să mențină comerțul și activitățile economice regulate între cele două națiuni, a spus Chen, adăugând că războiul din Ucraina ar putea aduce beneficii Chinei făcând yuanul chinezesc o monedă mai acceptabilă la nivel internațional.

"Rusia a căutat ajutor din partea Chinei pentru a lupta împotriva sancțiunilor economice, cerând Beijingului să-și deschidă rezervele valutare și să folosească yuanul în loc de euro și dolarul american în schimburile internaționale, ceea ce este conform planurilor pe termen lung ale Chinei ca yuanul să înlocuiască dolarul american în tranzacțiile internaționale", a spus el.

Întrebat dacă Moscova va folosi arme nucleare, Chen a spus: "Chiar dacă este o posibilitate de 1%, ar fi o tragedie. Fiecare țară trebuie să lucreze pentru a preveni acest lucru".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.