Spectacolul decernărilor premiilor Oscar de anul acesta a fost o ocazie bună pentru susținerea cauzei Ucrainei însângerate de armata rusă, numai că, spun cei de la Reuters, mesajele de susținere a ucrainenilor au fost destul de discrete, iar Rusia nu a fost menționată.
Strălucitorul eveniment e comentat acum în presă mai mult pentru scena (contează puțin dacă jucată sau reală) în care Will Smith l-a pălmuit pe Chris Rock, decât pentru vreun mesaj de susținere a nevinovaților ale căror vieți au fost și sunt distruse de armata rusă. Deși s-a vorbit despre eventuala apariție a președintelui Zelenski printr-o legătură live sau înregistrată la festivitatea premiilor Oscar, regizorii evenimentului nu au găsit de cuviință să dea posibilitatea fostului actor să vorbească în fața publicului lor.
În schimb, într-un mesaj postat pentru televiziune înainte de pauza publicitară, li s-a solicitat telespectatorilor susținerea pentru milioanele de familii care au nevoie de hrană, îngrijire medicală, apă curată și servicii de urgență, cu hashtag-ul #StandWithUkraine, asta după ce s-a cerut un moment de reculegere pentru a fi arătat sprijinul față de "poporul Ucrainei care se confruntă în prezent cu o invazie, cu un conflict și cu prejudecăți în interiorul propriilor frontiere". Exact așa, prejudecăți! Ca și cum asta e acum una dintre problemele celor care sunt bombardați zilnic de armata rusă, ai căror copii sunt uciși, care și-au pierdut totul, care sunt acum aruncați pe drumuri. Una dintre prezentatoarele evenimentului, Amy Schumer, a făcut de asemenea o referință cumva neproporțională cu magnitudinea ororilor comise de armata rusă, având de spus doar că "în Ucraina, femeile își pierd toate drepturile".
Chiar actrița de origine ucraineană Mila Kunis, care a strâns peste 35 milioane $ pentru Ucraina, de la începutul invaziei, a făcut la festivitate o referire mai degrabă voalată la suferința țării ei natale, spun cei de la Reuters.
"Evenimentele globale recente ne-au făcut pe mulți dintre noi să ne simțim rău. Cu toate acestea, când ești martor la puterea și demnitatea celor care se confruntă cu o astfel de devastare, este imposibil să nu fii mișcat de rezistența lor", a spus Kunis, care prezenta premiul pentru muzică.
Francis Ford Coppola a spus "Viva Ucraina!", iar actorul Jason Momoa a purtat o batistă în culorile steagului ucrainean, ceea ce ar trebui probabil să le dea ceva speranță zecilor de milioane de ucraineni aflați în pericol de moarte.
O referire indirectă la Rusia a venit atunci când regizorul Ben Proudfoot a primit Oscarul pentru cel mai bun documentar (scurt metraj), numai că mesajul cerea eliberarea jucătoarei Asociației Naționale de Baschet al Femeilor, Brittney Griner, care se află într-o închisoare din Rusia.
"Președinte Biden, adu-o pe Brittney Griner acasă!", a spus Proudfoot.
Că au fost alungați din casele lor și sunt pe drumuri mai mult de jumătate din copiii Ucrainei, adică 4,5 milioane dintre ei, că un număr mare de bătrâni ucraineni se află în orașele și satele bombardate de armata comandata de Putin, că sunt bombardate spitale, că toată aceasta gigantească tragedie are vinovați cunoscuți care dau ordinele de la Kremlin, a contat doar cât pentru o abordare discretă, în plan mai degrabă secund. Iar asta chiar dacă actorii industriei de film americane au fost în bună majoritate susținători ai lui Joe Biden, care a fost categoric în cazul situației din Ucraina și a lui Putin, pe care l-a numit public criminal de război, așa cum și este. (sursa: AICI)